Domaine W: de champagnefilosofie in Waals-Brabant
Nog elke dag verdwijnen er in België magnifieke hoeves, simpelweg omdat het niet rendabel meer is ze nog open te houden.
Met honderd hectare landbouwgrond onderhoud je nog amper één persoon. Een gezinnetje heeft al snel het dubbele nodig.
Af te breken hoeve gered
De grootouders van Sofie waren eind jaren 1970 de laatste bewoners van deze statige hoeve, pal op de taalgrens die Wallonië scheidt van Vlaanderen. De hoeve stond in verval, het stond in de sterren geschreven dat het gebouw zou afgebroken worden en de gronden verkocht aan grote landbouwbedrijven.
Maar Sofie had een ander plan in gedachten. Een vermetel plan dat ook ernstige investeringen zou vergen. Samen met haar man Dimitri besloot ze er gevolg aan te geven.
In 2017 werden wijngaarden aangeplant goed voor ongeveer 2 hectare van de 40 die het domein rijk is. Gaandeweg werd het areaal opgevoerd naar de ongeveer 8 hectare die het momenteel telt. Domaine W (van Wauthier) is daarmee geen kleine, maar ook geen erg grote speler in ons land.
Demeter-gecertificeerd, maar veel meer dan dat
Wat het domein kenschetst, is echter de bijzondere filosofie. Dat uit zich op twee manieren. Enerzijds is Domaine W het enige (anno 2024) Demeter-gecertifeerd domein in ons land (met al mijn voorbehoud ten opzichte van de “biodynamie” in volle kracht). Biologisch is het ook gecertifieerd en dat lijkt me relevanter. Je moet het maar doen in deze noordelijke streken!
Mijn grootste verbazing is echter hoe ze ‘champagne’ helemaal gesnapt hebben, wat volgens mij geen enkel ander domein in ons land hen nadoet.
Om te beginnen is er de keuze van de druiven. Domaine W werkt met ongeveer gelijke proporties (1/3 van elk) chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Een simpel recept? Neen, het beschermt de oogst tegende de grillige omstandigheden van het jaar, want de drie druiven zijn absoluut geschikt om goede mousserende wijn te produceren maar naargelang van het jaar zal de ene of de andere betere resultaten opleveren.
De pers is uiteraard van het Coquard-type, een traditionele pers die grotendeels manueel bediend wordt. Keldermeester Vincent verklaart dat het hem heel wat hoofdbrekens spaart, want “er kan zo goed als niets kapot gaan aan deze pers”. Een snelle verwerking van de druiven tijdens de oogst is belangrijk, en pannes dragen daar inderdaad niet toe bij!
Reservewijnen, zei u? Innderdaad, het is de ‘klassieke truuk’ in champagne. Reservewijnen bieden een portie rijpheid en diepgang aan een jaargangwijn die betrekkelijk zuur en onrijp kan smaken. Domaaine W heeft niet enkel reservewijnen, maar bewaart die ook nog eens op hout van meer dan 3000 liter. De oxidatieve toets maakt die reservewijnen nog rijper.
Diversificatie en strategie
Waar Domaine W helemaal mijn hart steelt? De diversificatie. Behalve de mooie Brut de Brabat, die complex en krachtig is, maken ze ook een blanc de blancs met de duidelijke impact van agrumes, een rosé die ondanks zijn bleke kleur, de sporen draagt van de rode wijn met rozenblad en aalbes.
Moet het mooiste nog komen? We proefden een basiswijn die binnen vier jaar een blanc de noirs moet opleveren. Amper 1000 flessen zullen er op de markt komen, maar de kwaliteit van de basiswijn, die fruitig is met een sterke structuur en prachtige aciditeit, doet vermoeden dat geduld beloond zal worden.
Qua strategie richt het domein zich naar de horeca en niet zozeer naar de eindconsument. De kans is dus groot dat je de wijnen van Domaine W eerst zult proeven in je favoriete restaurant.
(lees verder onder de pub)
Enkele sleutelfeitjes over Domaine W
-
Oppervlakte: 17.000 wijnstokken, 1.000 bomen en struiken, 50 are bloemenweide, 10 bijenkasten en kijkposten voor roofvogels
-
Bodem: Lemig-zandige/leisteen grond
-
Geografische ligging: Zennevallei, in het westen van Waals-Brabant
-
Volledig biologisch gecertificeerd met daarbovenop nog een scheut ‘wijwater’ in de vorm van een biodynamisch certificaat van Demeter.
-
Maakt deel uit van een programma dat gedeeltelijk gefinancierd wordt door de overheid
-
Naast de wijnproductie, zet Domaine W ook sterk in op biodiversiteit en natuurbehoud. De aanwezigheid van bloemenweides, bomen, struiken en bijenkasten draagt bij aan een gezond ecosysteem voor de druiven.
-
De ruimtes kunnen gehuurd worden voor allerhande evenementen.
-
Domaine W biedt ook een “Club W” lidmaatschap aan, waarbij leden voorrang krijgen op aankopen en toegang hebben tot exclusieve evenementen en het Salon W, de ontmoetingsplaats voor clubleden.