Grüner veltliner: dé witte druif van Oostenrijk

Als het gaat om witte wijnen uit Oostenrijk, is grüner veltliner de koning. Het is een druivenras dat voornamelijk in Oostenrijk wordt verbouwd en is een van de belangrijkste witte druivenrassen van het land. Grüner veltliner is geliefd vanwege zijn complexiteit, frisheid, aromatische karakter en unieke smaakprofiel. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de geschiedenis en eigenschappen van grüner veltliner, evenals de beste manieren om van deze fantastische wijn te genieten.

Geschiedenis van grüner veltliner

De geschiedenis van grüner veltliner gaat terug tot de Romeinse tijd, toen de druif voor het eerst werd verbouwd in de regio Wagram. Gedurende vele eeuwen werd grüner veltliner beschouwd als een onbeduidende druif, maar in de jaren 1950 begonnen Oostenrijkse wijnmakers de druif serieuzer te nemen. De wijnbereidingstechnologieën werden verbeterd en aan grüner veltliner werd meer aandacht besteed. Het resultaat was een wijn die de harten van veel wijnliefhebbers veroverde. Vandaag de dag is grüner veltliner een van de meest gewaardeerde witte wijnen van Oostenrijk en is het de trots van de Oostenrijkse wijnindustrie.

Kenmerken van grüner veltliner

Grüner Veltliner heeft een uniek smaakprofiel dat zich onderscheidt van andere witte wijnen. Het heeft een verfijnde zuurgraad, een lichte body en een hoog alcoholgehalte. De smaak van grüner veltliner varieert van frisse citrusvruchten en groene appels tot kruidige tonen van witte peper en verse kruiden zoals tijm en basilicum. Sommige grüner veltliners kunnen ook lichte mineraliteit en rokerige tonen hebben. Over het algemeen is grüner veltliner een wijn met een rijk en complex karakter, die perfect past bij zowel lichte als zware gerechten.

De beste manieren om Grüner Veltliner te serveren

Grüner veltliner is een veelzijdige wijn die bij veel gerechten past. Het is een perfecte match met visgerechten, schaaldieren, wit vlees, groenten en Aziatische gerechten. Grüner veltliner kan het beste worden geserveerd tussen 8-10 °C, bij voorkeur in een wijnglas met een smalle opening. Het is aanbevolen om de wijn jong te drinken, bij voorkeur binnen 2-3 jaar na de oogst, al kunnen de beste exemplaren een veel langere kelderrijping aan.

Conclusie

Als je op zoek bent naar een frisse, complexe en smaakvolle witte wijn, is grüner veltliner de perfecte keuze. Het is een wijn die past bij verschillende gerechten en die de aandacht verdient van elke wijnliefhebber. Of je nu een kenner bent of net je eerste stapjes zet in de wereld van de wijn, grüner veltliner loont absoluut de moeite van het ontdekken.

https://wijn.doorbraak.be/p/grner-veltliner-weinviertel-dac-2019/

Peter Doomen