In de wereld van wijn, is GSM de perfecte ‘roaming’: Grenache, Syrah, Mourvèdre, overal thuis!

 

GSM-blends, een blend van Grenache, Syrah en Mourvèdre, zijn wereldwijd populair vanwege hun unieke smaakprofielen en veelzijdigheid. Deze blends vinden hun oorsprong in de Rhône-vallei in Frankrijk, maar zijn tegenwoordig in tal van wijnregio’s over de hele wereld te vinden.

Waarom Werkt de GSM-Combinatie Zo Goed?

De kracht van de GSM-blend ligt in de complementariteit van de drie druiven. Grenache brengt warmte en rijpe, rode fruitaroma’s, terwijl Syrah structuur, kruidigheid en donker fruit toevoegt. Mourvèdre, vaak de ruggengraat van de blend, draagt bij met tannines, complexiteit en soms gamey of aardse tonen. Samen creëren ze een harmonieuze balans van smaken en structuren die zowel complexiteit als drinkbaarheid biedt.

Eigenschappen van een GSM-Assemblage

Een GSM-blend kenmerkt zich door zijn volle body en rijke, gelaagde smaakprofiel. De wijn is vaak dieprood van kleur en heeft aroma’s van rijp rood en zwart fruit, zoals kersen, frambozen en zwarte bessen. Kruidige en aardse tonen, afkomstig van de Syrah en Mourvèdre, voegen complexiteit toe. Deze blends zijn doorgaans goed gestructureerd met een aangename tanninestructuur, wat ze geschikt maakt voor rijping op vat en verdere ontwikkeling op fles.

Regio’s waar GSM-Blends Worden Gemaakt

Rhône-vallei, Frankrijk: Hier vindt de GSM-blend zijn oorsprong, met beroemde appellaties zoals Châteauneuf-du-Pape en Gigondas. Deze wijnen staan bekend om hun kracht, diepgang en bewaarpotentieel.

Australië: In regio’s zoals Barossa Valley en McLaren Vale worden GSM-blends gemaakt die bekend staan om hun rijpe fruitaroma’s en volle body. De Australische stijl neigt naar een hoger alcoholpercentage en een rijpere fruitexpressie, vaak op het zoete af.

Verenigde Staten: In Californië, met name in Paso Robles, worden GSM-blends geproduceerd die de Nieuwe Wereld-stijl weerspiegelen: fruitgedreven, met een soepele textuur en vaak een hoger alcoholgehalte.

Zuid-Afrika: In regio’s als Swartland vind je GSM-blends die zowel de kruidige tonen van de Rhône als de rijpe, zonnige fruitaroma’s van de Nieuwe Wereld combineren.

Spanje: Hoewel niet traditioneel bekend om GSM-blends, zijn er in regio’s zoals Priorat blends te vinden die Grenache (of Garnacha, zoals de druif lokaal bekend is) combineren met lokale en internationale variëteiten, resulterend in krachtige, minerale wijnen.

Meer dan de som der delen

De populariteit van GSM-blends wereldwijd is te danken aan hun veelzijdigheid en de harmonieuze manier waarop de drie druiven elkaar aanvullen. Ze bieden een unieke combinatie van fruitigheid, kruidigheid en structuur, waardoor ze zowel toegankelijk als complex zijn. Deze wijnen zijn een prachtig voorbeeld van hoe verschillende druiven samen kunnen komen om iets te creëren dat meer is dan de som der delen.

Andere blends

GSM-blends, waarbij ten minste één van de klassieke druiven (Grenache, Syrah, Mourvèdre) wordt vervangen door een andere variëteit, zijn interessante variaties op de traditionele formule. Deze aanpassingen geven wijnmakers de kans om de unieke kenmerken van hun terroir en druiven te benutten. Hier zijn enkele voorbeelden van dergelijke alternatieve GSM-blends.

GSM, maar met een andere invulling

Grenache, Sangiovese, Mourvèdre (GSM): In Italië, en vooral in Toscane, kan Sangiovese worden geïntegreerd in de blend in plaats van Syrah. Sangiovese voegt een kenmerkende zuurgraad en kersenaroma’s toe, wat resulteert in een wijn met een frisser profiel.

Grenache, Syrah, Merlot (GSM): In regio’s waar Mourvèdre minder voorkomt of niet optimaal rijpt, kan Merlot een goede vervanger zijn. Merlot voegt zachtheid en rijpe, fruitige tonen toe, wat resulteert in een toegankelijkere, rondere wijn.

Variaties op een thema

Grenache, Tempranillo, Mourvèdre (GTM): In sommige Spaanse wijnregio’s kan Syrah vervangen worden door Tempranillo, een druif die bekend staat om zijn fruitige karakter en zachtere tannines. Deze blend combineert de sappigheid van Grenache met de structuur van Mourvèdre en de elegante fruitigheid van Tempranillo.

Grenache, Shiraz, Cabernet Sauvignon (GSC): Vooral in Australië, waar Shiraz (de lokale benaming voor Syrah) populair is, kan Cabernet Sauvignon soms Mourvèdre vervangen. Cabernet Sauvignon voegt structuur en donkere fruittonen toe, wat leidt tot een krachtigere en meer tanninerijke wijn.

Grenache, Zinfandel, Mourvèdre (GZM): In Californië kan Zinfandel de plaats innemen van Syrah. Zinfandel brengt een unieke dimensie met zijn rijke, jamachtige fruit en kruidigheid, wat zorgt voor een vollere en meer uitgesproken fruitgedreven wijn.

Deze voorbeelden illustreren hoe wijnmakers over de hele wereld experimenteren met verschillende druiven om unieke en expressieve wijnen te creëren die zowel de traditie respecteren als nieuwe smaakprofielen verkennen.

Châteauneuf-du-Pape rouge 2018 – Doorbraak wijn

Peter Doomen