Ludwig Cooreman

Onlangs ontmoette ik de gemoedelijke Vlaamse eigenaar van Château Bertrand Braneyre in Cissac, in het hart van de Haut-Médoc, tussen de gemeentelijke appellaties Pauillac en Saint-Estèphe.

De man is 85 maar nog altijd zeer energiek. Het levende bewijs dat een lekker glas wijn met mate een uitstekend conserveringsmiddel is.

Geschiedenis

Het kasteeldomein werd gesticht door Bertrand Braneyre en Jeanne Gasqueton. In 1769 bedroeg de productie zo’n 60 vaten. In 1964 koopt de familie Lusset het kasteel van de erfgenamen Marie-Thérèse en Elisabeth Braneyre en herplant 6 hectaren wijngaard. In 1980 verdubbelt het wijngaardareaal en wordt de wijn gecommercialiseerd onder het label Vieux Braneyre. In 1993 komt onze landgenoot Ludwig Cooreman aan zet. Ludwigs goede vriend en voormalig wijnkeldermeester van Château Latour was overtuigd van het potentieel van de gunstig gelegen wijngaarden in Cissac en wist Ludwig te overtuigen om zijn slag te slaan en kasteeleigenaar te worden. Er komt een volledig nieuwe vatenkelder en de technische installaties worden gemoderniseerd. Later volgt de aankoop van 2,5 hectaren “vieilles vignes” op een prachtig terroir met naast kalk en klei voornamelijk grind.

Haut-Médoc

De Haut-Médoc is een appellatie die met ongeveer 4.200 hectaren zowat 28 procent van de hele Médoc uitmaakt. Wijnen uit deze appellatie zijn doorgaans levendig, hebben een diepe briljante kleur, zijn stevig gestructureerd en krachtig. Het duurt meestal jaren voor hun fijnere aroma’s zich ontwikkelen.

Zes gemeentelijke appellaties staan aan de top: Pauillac, Saint-Estèphe, Saint-Julien, Listrac, Margaux en Moulis. Verschillende kastelen uit deze gemeenten verwierven wereldstatus toen op vraag van Napoleon III het klassement van 1855 werd opgesteld naar aanleiding van de Wereldtentoonstelling in Parijs.

Ook Haut-Médoc kent een aantal kastelen die op onze Vlaamse (restaurant)tafels naar waarde worden geschat: Lestage Simon, Belgrave, La Tour Carnet – in handen van Bernard Magrez, eigenaar van het beroemde Château Pape-Clément in Pessac-Léognan, Lanessan, Sociando Mallet en natuurlijk ook Château Bertrand Braneyre.

Château Bertrand Braneyre

Bertrand Braneyre is een domein van 16 hectaren, waarvan er 15 in productie zijn. De productie bedraagt circa 75.000 flessen per jaar. De bodem is gevarieerd met delen grind, zand, kalk en klei. De druivenrassen zijn voor 75 procent cabernet sauvignon, 15 procent merlot, 5 procent petit verdot en een paar procenten carmenère. De stokken zijn gemiddeld dertig tot veertig jaar oud. De oogst gebeurt manueel en er wordt volledig ontrist. Na een gisting van twee tot drie weken bij 32 graden in roestvrij stalen kuipen gaat de wijn 12 tot 15 maanden op eiken vaten, waarvan een derde nieuw.

Naast de Bertrand Braneyre Vielles Vignes wordt er ook een prestigecuvée gemaakt:  La Mouline. Deze wijn wordt enkel gemaakt in uitzonderlijk goede jaren en in beperkte hoeveelheden van 600 tot 2400 flessen. Opvoeding gebeurt op Franse eikenhouten vaten, voor 70 procent nieuw. Doelstelling is om met deze wijn het bewijs te leveren dat ze in blinde degustatie de concurrentie aankunnen met de “grands crus classés de Pauillac”, de naaste buren. Interesse in deze wijnen? Neem dan contact op met wouter@chateaubrillant.be.

Voor u geproefd:

Bertrand Braneyre Haut-Médoc Vieilles Vignes 2012

Granaatrode kleur met evolutie in de rand. Evolutietonen in de neus. Naast ceder en tabak ook bosgrond en champignons. Delicaat fijn en elegant in de mond met een nog opvallende kern van verfrissende  aciditeit. Volledig versmolten tannine. Wijn die de tijd goed doorstaat, zeker in een jaargang met een natte lente en late zomer die gelukkig wel warm genoeg werd, met een trage rijping in de hete en droge maanden augustus en september.

Bertrand Braneyre Haut-Médoc Vieilles Vignes 2015

Robijnrood met schitterende spiegel, delicieuze aroma’s van zwarte vruchten, kruiden, ceder en een vleugje zoethout. Zeer precies, mineraal fris, met een explosie van donkere fruitimpressies. Lange finale met rijpe zachte tannine.

In tegenstelling tot 2012 was het voorjaar van 2015 warm met een bijna perfecte bloei. De zomer was uitstekend met daarna in september en oktober ideale omstandigheden voor de afrijping van het fruit: koel, zonnig en zonder regen.

Bertrand Braneyre Haut-Médoc Vieilles Vignes 2016

Robijnrood met paarse reflectie. sublieme neus van zuiver en rijp fruit: donkere vruchten, cassis, bramen, rijpe zwarte kersen. Na walsen ook rozijntjes, kruiden, peper, zoethout en cacao. Stevige aanzet met enorm veel sappig en perfect afgerijpt fruit. Complexiteit met duidelijke maar edele tanninestructuur die nog vele jaren kelderrijping garandeert.

De lente van 2016 was eerder somber waardoor de vegetatie wat vertraging opliep. Aan het begin van de bloeiperiode was het droog en bleef de coulure beperkt. Een uitzonderlijk droge en hete zomer deed de waterstress toeslaan. De regenval begin september was een reddingsboei en heeft het rijpingsproces bevorderd. Half september en oktober waren zonnig en bijna regenvrij. Ideale omstandigheden om het rijpingsproces af te ronden en een topjaar met uitzonderlijk kwaliteit op te leveren.

Bij een verticale wijndegustatie proeven we  dezelfde wijn van verschillende jaren na elkaar en dit van één en dezelfde wijnbouwer. Wil u dit zelf ook eens graag onder vrienden uitproberen? Speciaal voor de lezers van Doorbraak Wijn stelde ik een wijnpakket samen met telkens twee flessen van de drie geproefde jaargangen Bertrand Braneyre Haut-Médoc Vielles Vignes 2012, 2015 en 2016. Een ideale gelegenheid om de proef op de som te nemen!

Verticaal degustatiepakket Château Bertrand Braneyre – Doorbraak wijn

Wouter De Nul