Minder bekende druiven in Bourgogne

 

Zowat in alle wijnboeken staat geschreven dat de wereldwijd bekende wijnregio Bourgogne voornamelijk bekend is om de productie van chardonnay  en pinot noir. Klopt ook! Maar voor de avontuurlijke wijnliefhebber valt er meer te ontdekken…

Aligoté

Terwijl chardonnay de witte wijnen van Bourgogne domineert, verdient aligoté zeker meer erkenning. Deze witte druif gedijt goed in de kalkrijke bodems van Bourgogne en staat bekend om zijn frisse zuurgraad en levendige citrusaroma’s. Aligoté wordt vaak gebruikt om de vroeger zeer beroemde Kir-cocktail te maken: een drankje op basis van aligoté en crème de cassis, een likeur op basis van zwarte bessen. Oorspronkelijk heette het aperitief cassis au vin blanc maar het werd pas echt bekend onder de huidige naam door de Bourgondische priester Kir, die leefde van 1876 tot 1968.

De druif verdient zeker ook aandacht als op zichzelf staande wijn. Baptiste Bienvenu  maakt een prachtexemplaar dat al langer in de wijnwebshop van Doorbraak is opgenomen: Bourgogne Aligoté 2020 – Doorbraak wijn

De familie Bienvenu heeft al meer dan vierhonderd jaar ongeveer 25 hectaren wijngaarden in Irancy, vooral bekend voor zijn knappe rode wijnen op basis van pinot noir. Ook in en rond Chablis is de familie aan zet met chardonnay en dus ook aligoté.

Sauvignon blanc

Ik zie veel wijncursisten de wenkbrauwen fronsen als ik in mijn lessen vertel dat ook sauvignon blanc staat aangeplant in Bourgogne. De appellatie Saint-Bris is een opvallende uitzondering in Bourgogne, waar chardonnay de witte wijnkoning is. Hier gedijt de sauvignon blanc-druif echter prachtig, dankzij de kalkstenen bodems en het gunstige klimaat. Het resultaat is een verfrissende en levendige witte wijn met expressieve aroma’s van citrus, groene appel en soms een vleugje minerale expressie.

Kenmerken van Saint-Bris-wijnen

Smaakprofiel: Droog, fris en levendig.

Aroma’s en Smaaktonen: Citrusvruchten, groene appel, gras, mineraliteit.

Zuurgraad: Hoog, wat bijdraagt aan de verfrissende kwaliteit.

Leeftijdspotentieel: Hoewel jong gedronken worden ze beter met rijping.

William Fèvre van het zeer bekende wijndomein in Chablis heeft een Saint-Bris in het gamma die zeker het ontdekken waard is. Saint-Bris, met zijn unieke focus op de sauvignon blanc-druif, biedt wijnen die zowel verfrissend als karaktervol zijn. Of je nu een liefhebber bent van zeevruchten, kaas, gevogelte of Aziatische gerechten, er is een Saint-Bris-wijn die bij jouw voorkeuren past. Ontdek de charme van deze verborgen schat uit Bourgogne en geniet van de verrukkelijke foodpairings die het te bieden heeft.

Gamay

Hoewel gamay wereldwijde erkenning heeft gekregen in de nabijgelegen regio Beaujolais, wordt deze druivenvariëteit ook in Bourgogne geteeld. Gamay staat bekend om zijn lichte, fruitige karakter en wordt vaak gebruikt voor het produceren van wijnen met levendige bessenaroma’s. Een rode Bourgogne van de gamay-druif is een uitstekende keuze voor liefhebbers van verfrissende rode wijnen. Probeer een fles Passetoutgrain, een blend van gamay en pinot noir, voor een speelse combinatie van smaken.

César noir

Oorspronkelijk afkomstig uit de regio Bourgogne, heeft de césar noir de tand des tijds doorstaan en is het nu een zeldzame vondst. De phylloxera vastatrix of druifluisplaag aan het einde van de negentiende eeuw deed de druif zo goed als totaal verdwijnen.

Vooral in de appellatie Irancy, een appellatie voor rode wijnen in de buurt van Chablis, wordt naast pinot noir ook vaak een klein deel césar noir gebruikt. Dit verklaart waarom de wijnen uit Irancy vaak een diepere kleurintensiteit hebben dan de veelal tranparante pinot noir wijnen. De wijn heeft vaak aroma’s van rijp rood fruit, zoals kersen en bramen, vergezeld van kruidige tonen en een aardse ondertoon. Door zijn volle body en stevigere tannine kan césar noir wijnen produceren die goed kunnen rijpen en zich ontwikkelen met de tijd.

Ook deze wijn kan u terugvinden in de wijnwebshop van Doorbraak: Irancy 2018 – Doorbraak wijn

Wie zich verder wil verdiepen in deze toch wel zeer uitzonderlijke druif moet zeker Romano ‘Parras Viejas 1912’ van Casa Silva eens proberen. Deze Chileense wijn uit de Colchagua Valley wordt gemaakt op basis van dezelfde césar noir druif, die hier als “romano” door het leven gaat.

Wouter De Nul