Minnegoed haalt TOP van Zuid-Afrika naar Vlaanderen

 

Op zondag 3 juli organiseert Minnegoed Wines, importeur van Zuid-Afrikaanse kwaliteitswijnen, een degustatie- en ontdekkingsdag waarop ook u als lezer van Doorbraak hartelijk welkom bent.  De feestelijkheden gaan door bij Paul de Pierre in Maarkedal en ook u kan er kennismaken met de wijndomeinen die Minnegoed exclusief importeert voor de Belgische markt. Meer dan tien Zuid-Afrikaanse wijnbouwers staan na twee jaar reisverbod te popelen om u hun wijnen te laten proeven. En dat willen we voor geen geld missen!

Frederick Goeminne

Als negentienjarige werkte Frederick Goeminne in het restaurant van één van de eerste invoerders van wijn uit Zuid-Afrika. Toen al aanhoorde hij vol bewondering de verhalen over het prachtige land en de fantastische wijnen.

Een eerste reis naar de godendrank uit de Kaapse wijnvalleien liet dan ook niet lang op zich wachten. Geïntrigeerd door wat hij ter plaatse te proeven kreeg, ging Frederick op zoek naar zijn eigen verhaal. Eerst als verdeler van Europa’s grootste invoerder uit Zuid-Afrika. Sinds één augustus 2017 als zaakvoerder van zijn eigen importbedrijf.

Frederick deed er inderdaad een hele tijd over om zelf tot import over te gaan, en dit om verschillende redenen. Misschien was de belangrijkste wel dat hij zelf echt op de hoogte wou zijn over Zuid-Afrika.

Minnegoed Wines is een jonge dynamische onderneming die de nodige adelbrieven kan voorleggen, en dit op wel heel korte tijd. Vooral het netwerk dat ter plaatse ogen en oren open houdt, is één van de grootste krachten. Getuige hiervan de toetreding van Zuid-Afrika’s mooiste domeinen!

Ook u kan als lezer van Doorbraak de mooie kwaliteitswijnen komen proeven op de degustatie- en ontdekkingsdag die plaatsvindt op zondag 3 juli. Inschrijven kan via deze link: INSCHRIJVEN – Minnegoed Wines

Zuid-Afrika

Helemaal in het uiterste zuiden van het Afrikaanse continent vinden we Zuid-Afrika terug. Cape Town of Kaapstad is het kloppend hart en tevens het wijncentrum van het land. Hier vloeien de Atlantische en de Indische Oceaan in mekaar en vinden we de beroemde Tafelberg terug. Zuid-Afrika staat vandaag ook voor een mengelmoes van de Europese en de Afrikaanse cultuur wat zorgt voor een rijke en kleurrijke geschiedenis en een uitermate interessant palet van smaken.

Geschiedenis

Wijnbouw in Zuid-Afrika vindt zijn oorsprong in de komst van de eerste Europeanen die zich in het midden van de zeventiende eeuw aan Kaap de Goede Hoop vestigen. Jan Van Riebeeck wordt beschouwd als de grondlegger van de wijnbouw in Zuid-Afrika. In 1656 plantte hij als Gouverneur van de Kaap de eerste druivenstokken in de tuin van de Oost-Indische Compagnie. Deze was opgericht als tussenhaven en deed dienst als proviandpost voor de zeelieden van de handelsvloot op hun reizen naar India en omliggende landen om daar dan weer peper en specerijen aan boord te halen. Vanaf 1679 komen de eerste kwaliteitswijnen aan de oppervlakte onder het gouverneurschap van Simon van der Stel, de opvolger van Jan Van Riebeeck. Hij plantte als eerste wijngaarden aan in Constantia en produceerde er zoete wijnen. De beroemde “Vin de Constance” was zeer geliefd en vergaarde naam en faam in koninklijke en adellijke middens.

Ook Vrede en Lust kent een rijk verleden van meer dan driehonderd jaar. Het wijndomein werd gesticht in 1686 met een Vlaming in de hoofdrol. Jacques de Savoye was een textielondernemer uit Gent die door religieuze fanatiekelingen werd verbannen naar de Kaap, aan de voet van Drakenstein. Het is daar dat Jacques de wijnboerderij opstartte, niet wetende dat deze zoveel geschiedenis zou gaan schrijven.

Door de komst van de Franse hugenoten op het einde van de zeventiende eeuw komt de nodige kennis van wijnbouw Zuid-Afrika binnen en komt de ontwikkeling van wijnbouw in een stroomversnelling. De Fransen brachten dan wel hun kennis mee maar de financiële middelen om wijnen van hoge kwaliteit te maken ontbraken.  Er was een tekort aan houten kwaliteitsvaten en voor het bewaren van wijn werden soms vaten gebruikt die daarvoor dienst hadden gedaan om vlees te pekelen… Enkel de zoete wijn uit Constantia bleef zeer gegeerd.

Phylloxera vastatrix

Aan het begin van de negentiende eeuw kende Zuid-Afrika de bezetting door de Engelsen. Hierdoor vonden de Zuid-Afrikaanse wijnen hun weg naar een nieuwe afzetmarkt. Er ontstond een enorme bloei van de wijnbouw met een abrupt einde bij de verdwijning van de Engelsen uit Zuid-Afrika. Bovenop deze slechte tijden kwam in 1886 de gevreesde druifluis. De phylloxera vastatrix tastte het wortelstelsel van de wijnstokken aan zorgde voor een complete verwoesting van het wijnbouwareaal. Ook de boerenoorlog van 1899 zorgde ervoor dat wijnbouw niet als een prioriteit werd beschouwd.

Druifluisresistente onderstokken uit Amerika brachten gelukkig een oplossing en in het begin van de  twintigste eeuw komt er opnieuw schot in de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. Dit zorgde in de beginfase wel voor enorme overschotten en wellicht ligt het hieraan dat Zuid-Afrika het imago van goedkope bulkwijntjes maar moeilijk kwijt raakt. De massaproductie duwde de prijzen alsmaar verder omlaag tot de regering in 1918 de beslissing nam om de Ko-operatieve Wijnbouwers Vereniging (KWV) op te richten als regelgevend orgaan. Zij zorgden voor een stabilisatie van de wijnprijzen en riepen een halt toe aan de steeds dalende kwaliteit en overproductie.
1925 is een hoogtepunt in de wijngeschiedenis van Zuid-Afrika. Professor Abraham Izak Perold kruist de druiven pinot noir en cinsault  – ook hermitage genoemd – en de pinotage was geboren. Het rode druivenras zou zich ontwikkelen tot benchmark druif van het land.

In wit geldt chenin blanc, ter plaatse ook steen genoemd, als meest typische druif van Zuid-Afrika.

Deze druif zorgt voor rijke volle wijnen, vaak met aroma’s van rijpe perzik en peer, daarnaast gekenmerkt door een opvallende zuurtegraad. Sommige wijnbouwers gingen op zoek naar de meest geschikte terroir voor deze druif. De grootmeester van chenin blanc is wijndomein Raats uit Stellenbosch. Bruwer Raats staat persoonlijk achter de degustatietafel op het zomerevent van Minnegoed Wines en vertelt u graag meer over zijn filosofie en wijnen!

 

Fruitrijpheid

Pas met het afschaffen van het apartheidsregime in 1990 raakt Zuid-Afrika uiteindelijk bevrijd van een internationale boycot. Hierdoor floreert de wijnbouw opnieuw, vaak met behulp van buitenlands kapitaal. De investeringen in thermisch gereguleerde vinificatietanks van roestvrij staal en een nauwgezette opvolging van het werk in de wijngaard zorgt vandaag voor een nooit eerder geziene kwaliteitsverbetering.

De nieuwe generatie wijnbouwers heeft oenologie gestudeerd aan de universiteit van Stellenbosch en deed internationaal ervaring op via wijnstages in de hele wereld. Ik merkte zelf op een wijnreis in 2019 door Zuid-Afrika hoe mijn vooroordelen wegsmolten als sneeuw voor de zon. De zware, lompe, onevenwichtige wijnen behoren stilaan definitief tot het verleden, en gelukkig maar… In de plaats komt een fantastische fruitrijpheid die je elders zelden vindt, met een zuurstructuur die voor evenwicht zorgt. Zoals steeds zit de waarheid in het glas en graag overtuig ik u zelf hiervan op zondag 3 juli bij Paul de Pierre in Maarkedal. Zorg dat u erbij bent!

Wouter De Nul