Montefalco Sagrantino DOCG: Staat hij al op je kompas?

 

In het hart van Italië, in de regio Umbrië, ligt een wijnstreek die bij veel wijnliefhebbers nog steeds als een verborgen juweel wordt beschouwd – Montefalco Sagrantino DOCG. Deze betoverende wijnstreek staat bekend om zijn eeuwenoude geschiedenis, unieke druivenras en karakteristieke wijnstijl die perfect samengaat met vele rijke gerechten uit de Italiaanse keuken. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de geschiedenis van Montefalco Sagrantino, de kenmerken van de Sagrantino-druif, de wijnstijl en ideale combinaties met maaltijden.

De Geschiedenis van Montefalco Sagrantino DOCG

De geschiedenis van Montefalco Sagrantino gaat ver terug in de tijd, tot in de oudheid. De naam “Sagrantino” verwijst naar de heiligheid van de druif en zijn associatie met religieuze rituelen. Er wordt aangenomen dat de Sagrantino-druif al sinds de 2e eeuw na Christus in de regio wordt verbouwd, en mogelijk zelfs eerder. Toch was het lange tijd een vrij onbekende en weinig verbouwde druif.

Het was pas in de jaren 1970 dat Montefalco Sagrantino opnieuw aandacht begon te trekken. In 1971 werd de Montefalco Sagrantino wijn officieel erkend als DOC (Denominazione di Origine Controllata) en kreeg het een eigen appellatie. In 1992 werd Montefalco Sagrantino gepromoveerd tot de hoogste kwaliteitsclassificatie, DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), die garant staat voor strenge regels en hoge kwaliteitseisen voor de wijnproductie. Deze erkenning veranderde het landschap van de wijnbouw in de regio Umbrië en zorgde ervoor dat Montefalco Sagrantino de aandacht kreeg die het verdiende.

De Sagrantino-druif: Behoorlijk uniek!

Het meest onderscheidende kenmerk van Montefalco Sagrantino is ongetwijfeld de druif zelf, de Sagrantino. Deze druif wordt nergens anders ter wereld verbouwd en is exclusief voor Montefalco en de omliggende gebieden in Umbrië. Sagrantino is een rode druif die bekend staat om zijn diepe kleur, hoge tannines en krachtige smaakprofiel. Sagrantino heeft ‘veel van alles’: zuren, tannine, structuur, kleur en smaak’.

De Sagrantino-druif gedijt goed in het mediterrane klimaat van Umbrië, waar de zomers warm en zonnig zijn en de winters mild. De druiven worden meestal laat in het seizoen geoogst, waardoor ze volledig kunnen rijpen en hun intense aroma’s kunnen ontwikkelen.

Een typische Sagrantino-wijn heeft een dieprode tot bijna zwarte kleur met paarse tinten. In de neus worden intense aroma’s van rijpe zwarte bessen, pruimen, tabak en kruiden waargenomen. Het smaakprofiel wordt gekenmerkt door stevige tannines en een opmerkelijke zuurgraad, wat de wijn een uitstekend verouderingspotentieel geeft. Jonge Sagrantino-wijnen kunnen echter nogal streng en tanninerijk zijn, dus ze profiteren vaak van enige rijping in de fles om hun smaken te verzachten en te harmoniseren.

De Wijnstijl van Montefalco Sagrantino DOCG

Montefalco Sagrantino staat bekend om zijn uitgesproken wijnstijl. Veel wijnmakers in de regio kiezen ervoor om hun Sagrantino-wijnen enkele jaren in eikenhouten vaten te laten rijpen, wat bijdraagt aan de complexiteit en de ontwikkeling van aroma’s en smaken.

Een belangrijk kenmerk van Montefalco Sagrantino is het evenwicht tussen de krachtige structuur en de elegantie van de wijn. Ondanks de robuuste tannines behoudt Sagrantino zijn finesse en charme, wat het tot een aantrekkelijke keuze maakt voor wijnliefhebbers die op zoek zijn naar zowel kracht als verfijning in een wijn.

Ideale Combinaties met de Maaltijd

Montefalco Sagrantino DOCG-wijnen zijn uitstekende begeleiders bij de maaltijd en kunnen een breed scala aan gerechten complementeren. Hier zijn enkele ideale combinaties:

  1. Gegrild Rood Vlees: De stevige tannines en intense smaken van Sagrantino passen perfect bij gegrild rood vlees, zoals biefstuk, lamsvlees of wild. Het vermogen van de wijn om de smaak van het vlees aan te vullen en te contrasteren, maakt het tot een onweerstaanbare keuze voor vleesliefhebbers.
  2. Harde Kazen: Sagrantino-wijnen kunnen ook goed samengaan met pittige, gerijpte kazen zoals Pecorino of Parmigiano-Reggiano. De complexiteit van de wijn komt tot uiting in combinatie met de rijke smaken van de kazen.
  3. Umbriaanse Gerechten: Probeer Montefalco Sagrantino met traditionele Umbriaanse gerechten zoals pappardelle met wildzwijnsaus, gestoofd konijn, of lokaal geproduceerde truffels. De wijn vult de aardse en hartige smaken van deze gerechten aan.
  4. Chocoladedesserts: Voor een verrassende combinatie, overweeg Montefalco Sagrantino te serveren met donkere chocoladedesserts. De zoetheid van de chocolade verzacht de tannines en brengt de fruitige tonen van de wijn naar voren.

Sagrantino op de radar?

Montefalco Sagrantino DOCG is een wijnstreek met een lange geschiedenis, een unieke druif en een indrukwekkende wijnstijl. De Sagrantino-druif, exclusief voor deze regio, levert wijnen op die krachtig en elegant zijn, met een uitstekend bewaarpotentieel. Of je nu geniet van een sappige biefstuk, een selectie kazen, of een authentiek Umbriaans gerecht, Montefalco Sagrantino zal zeker je zintuigen prikkelen en je waardering voor Italiaanse wijn vergroten. Deze wijnstreek verdient een plekje op de radar van elke wijnliefhebber.

Met de naderende herfst en winter breekt bovendien een ideale periode aan om Sagrantino te ontdekken…

Montefalco Sagrantino DOCG – Goretti – Doorbraak wijn

Peter Doomen