Bresolin Spumante Rosato Biologico – Vegan Brut

Het bedrijf Bresolin bestaat ondertussen al drie generaties in Crispignaga di Maser (Veneto) en wordt steeds van vader op zoon doorgegeven. Momenteel wordt het uitgebaat door de drie broers Davide, Matteo en Enrico Bresolin. Drie jonge mannen vol ambitie om goede wijnen en olijfolie van biologische origine te maken.

Crispignaga di Maser zelf ligt vlak bij het middeleeuwse dorp Asolo dat gekend is voor zijn kleine smalle straatje en zijn trotse burcht die op grote hoogte over de Asolo heuvels heerst. De streek wordt veelvuldig bezocht door wielertoeristen, maar is nog meer gekend voor zijn Prosecco.

Deze spumante wordt gemaakt van de bij ons onbekende Raboso druivensoort. De Raboso is een oude druivensoort die al vóór de tijd van het Romeinse rijk in de vallei van de Piave-rivier in de regio Veneto werd verbouwd. Plinius de Oudere schrijft in zijn Naturalis Historia reeds over deze druif.  Antonio Carpene, een van de oprichters van de School of Enology in Conegliano, beweerde dat de rode Raboso nero misschien wel de belangrijkste variëteit van Oost-Veneto was, vooral omdat hij in die tijd zo vaak aangeplant was. Ook na de Tweede Wereldoorlog was Raboso nog steeds de dominante wijn in deze regio, goed voor ongeveer 80% van de productie, maar nu is de Raboso minder wijd verspreid en gekend.

De regio van de Piave-riviervallei is vrij vlak en laag gelegen waardoor deze regio in het verleden verschillende keren is overstroomd. Hierdoor is de bodem heel vruchtbaar. Het kan in deze riviervallei ook vaak vochtig en mistig zijn, waardoor het voor veel wijnmakers een uitdagende omgeving is. Gelukkig is de Raboso-druif zeer goed bestand tegen schimmelziektes en rot waardoor deze druif zeer geschikt is voor dit klimaat en voor biologische landbouw.

Deze rosato met een mooi aanhoudende perlage en met een goede zuurtegraad, die veel frisheid geeft, heeft een lichtroze kleur met paarse reflecties. In de neus kunnen we toetsen van rozen en framboos waarnemen.

De Bresolin Vino Spumante Rosato is een goede begeleider voor elke aperitief of zomerse dag!

12,50

Categorieën: ,