Beschrijving
Lichtgeel met transparante rand
Zuivere open neus met onmiddellijk minerale tonen die na walsen plaatsmaken voor aroma’s van wit fruit, witte perzik, eindigend met een achtergrond van gebak en toast
De wijn is aangenaam in balans: stevige structuur met een bittertoetsje door het rijpen op droesem en een scherpe zuurgraad die voor een aangename spanning zorgt en de wijn fris houdt tot in de lange finale met een fijne toets van karamel
Eén van de toonaangevende wijndomeinen is bodega SOMMOS uit Barbastro, een avant-gardistisch wijnhuis in het hart van Somontano waarvan de architectuur door de internationale pers wordt erkend als “één van de architectonische wonderen van de wijnwereld”. Sommos is een geometrisch spel, kubussen die in elkaar overgaan om een prisma te vormen.
De hypermoderne kelder, ontworpen door architect Jesús Marino Pascual, is heel milieuvriendelijk ontworpen. Het domein is één van de technologisch meest geavanceerde in de wereld. De zevenentwintig meter hoge vinificatiehal is ontworpen om zwaartekracht te gebruiken om de druiven, most en wijn te verplaatsen, waardoor het traditionele gebruik van pompen wordt vermeden.
Oogst bij maanlicht
Bij SOMMOS wordt ’s nachts geoogst bij het licht van de maan. Dan is de temperatuur laag en wordt het fruit in optimale omstandigheden van de wijnstokken gehaald. De druiven worden vervoerd in hermetisch afgesloten isothermische trailers, om stof en insecten op weg naar de bodega te vermijden. Ze worden bovendien bedekt met een laagje koolzuursneeuw die voorkomt dat de gisting op gang komt.
Voor het vinificatieproces wordt gewerkt met Franse eikenhouten vaten, beton en roestvrijstalen tanks met verschillende capaciteiten om elk perceel afzonderlijk te kunnen vinifiëren, met respect voor het maximale potentieel van elk perceel.
Manuele trieertafels zijn vervangen door optische selectieapparatuur waarmee bes voor bes enkel de volledig ongeschonden druiven worden vrijgegeven voor ze in de pers verdwijnen.
Oenoloog Oscar Martinez werkt met veel lagere opbrengsten per hectare dan wettelijk voorgeschreven. Wie kwalitatieve wijnen wil maken, moet de rendementen beperkten en de druiven in de watten leggen: “onze druiven zijn klein, smaakvol en aromatisch. We waken over ze en vertroetelen ze 365 dagen per jaar, rekening houdend met het land, de oriëntatie, het klimaat, de vochtigheid en andere factoren.”
Experimentele wijngaard
Om druiven van de best mogelijke kwaliteit te verkrijgen, is het heel belangrijk om percelen te kiezen met het klimaat en de bodem die het beste passen bij de behoeften van de aangeplante druivenrassen. Hiertoe heeft Bodega Sommos een experimentele wijngaard aangelegd met maar liefst 73 verschillende druivenrassen en twintig verschillende wijngaardmanagementsystemen. Op die manier wordt cruciale informatie verzameld over en inzicht verworven in de interactie tussen wijnstok en omgevingsfactoren.