Beschrijving
Deze blend bestaat uit 90 % Sangiovese en 10 % Ciliegiolo, twee inheemse druivenrassen uit Toscane. De voornaamste druif in deze wijn is de Sangiovese druif. Letterlijk vertaald betekent Sangiovese ‘het bloed van Jupiter’, de belangrijkste Romeinse god. Het is een van de beroemdste en meest aangeplante wijndruiven in heel Italië. Met ongeveer 100.000 hectare produceert ze 10% van alle wijn in het land. De Sangiovese is zeer gevoelig voor bodemverschillen en de grillen van het weer. Zoals Giachomo Tachis het zegt, is de Sangiovese ‘een genie met een moeilijk en bizar karakter’.
De druiven worden strikt met de hand geoogst in kratten van 15 kg en slechts enkele uren na de oogst geperst. De voorgisting, maceratie en gisting gebeuren bij 26 – 28 °C, gedurende 15 dagen. Vervolgens wordt 30 % van de wijn bewaard in houten vaten en 70 % in cementtanks gedurende 6 maanden. Hierna laat men de wijn op fles verouderen. De wijn heeft een fruitig karakter met mooie tannines en gaat heel goed samen met krachtige vleesgerechten, wild, stoofschotels, risotto, pasta gerechten en oude kazen.