Vicentini Agostino – Soave Terrelunghe DOC 2022

Categorie:

Beschrijving

Wie ooit de autosnelweg heeft genomen op doorreis van van Verona naar Venetië heeft zeker en vast het middeleeuwse dorpje Soave gepasseerd, maar dit dorpje is niet alleen gekend voor zijn cultureel patrimonium met een burcht die vanuit de hoogte uitkijkt op het dorpje en de vele wijngaarden in de ruime omgeving, maar zeker en vast ook voor de gerenommeerde ‘Soave’ wijnen, gemaakt op basis van de Garganega en Trebbiano di Soave druiven.

Nog minder verwacht is dat als je door het groene landschap rondom Soave trekt, je nooit zou verwachten dat je over inactieve vulkanen aan het rijden bent. Je zal hier geen rokerige krater opmerken zoals bij de vulkanen Etna of Stromboli, maar toch hebben de vulkanische activiteiten uit het verleden hun invloed op de bodem en de hedendaagse Soave wijnen achtergelaten. Zo zit de basaltbodem van de regio rondom Soave vol met mineralen, klei en andere organische stoffen waardoor je in de Garganega druiven zwavelige en vuursteenachtige toetsen kan herkennen.

Het woord ‘Soave’ wilt vrij vertaald van het Italiaans naar het Nederlands ‘zacht’ zeggen, maar zijn deze wijnen dit ook? Aan u om dit uit te testen.

Deze Soave, een droge lichte wijn, is gemaakt van de druivensoort Garganega aangevuld met Trebbiano di Soave. Bij deze wijn kan je bloemige aroma’s afgewisseld met hints van gedroogd fruit en acacia waarnemen met een groene, bittere amandelafdronk, typisch voor Soave DOC wijnen.

De wijn combineert goed met zeevruchten bijvoorbeeld mosselen met gnocchi, linguini met inktvisinkt, sint-jakobsschelpen en risotto, maar ook met wit vlees.