Touraine

Touraine

Op vijf december streek de AOP Touraine aperitief tour neer bij het gezellige intieme wijnrestaurant  SOMM in Gent. Organisator Vinopres organiseerde een proefmoment met vijftien ambassadeurswijnen en in aanwezigheid van de wijnbouwers van Château de Fontenay, Domaine du Grand Moulin en Vins Beaujardin. Een ideale gelegenheid om een Loirebad te nemen en de appellatie Touraine te (her)ontdekken!

Ligging en oorsprong

Touraine was vroeger een zelfstandige Franse provincie, gelegen rondom de rivier de Loire met als hoofdstad Tours. Touraine grensde aan Anjou in het westen, Orléanais in het noorden, Berry in het oosten en Poitou in het zuiden. In 1790 werd de provincie verdeeld over de departementen Indre-et-Loire, Loir-et-Cher en Indre. Deze departementen maken tegenwoordig deel uit van de regio Centre-Val de Loire. De naam Touraine is afgeleid van een Gallische stam, de Turones. Het gebied is bekend om zijn talrijke kastelen langs de Loire en uiteraard… zijn wijngaarden.

Hoewel de benaming “Coteaux de Touraine” in 1939 werd gecreëerd, gaan de sporen van de eerste wijnstokken in het Loiredal enkele eeuwen terug. Zo heeft de wijnstok bijgedragen tot de identiteit van Touraine, zoals blijkt uit de overblijfselen van een oude pers uit de tweede eeuw die in Cheillé, bij Azay-le-Rideau, zijn ontdekt. Het geografische gebied van de AOP (appellation d’origine protégée) Touraine werd beetje bij beetje opgebouwd door integratie van percelen met een goed kwaliteitspotentieel. Zo werd de AOP “Coteaux de Touraine” in 1939 erkend.

In 1953 werd de AOP “Touraine” definitief aangenomen, met de mogelijkheid om voor een klein deel van de vallei van de Indre de naam “Azay-le-Rideau” toe te voegen. De geografische namen “Amboise” en “Mesland” verschenen later in 1955.

In 2011 belonen de geografische benamingen “Chenonceaux” en “Oisly” het kwaliteitswerk dat de producenten van het dal van de Cher en de Sologne sinds het einde van de jaren zeventig hebben verricht. In Chenonceaux spelen de druivenrassen côt en sauvignon blanc de eerste viool op de percelen van de eerste “côtes”, terwijl in Oisly de sauvignon blanc floreert op de gereserveerde percelen met zandgrond.

De cijfers

De wijngaarden van Touraine nemen meer dan 5.000 hectaren voor hun rekening, verdeeld over 143 gemeenten. Met een gemiddelde jaarlijkse productie van 220.000 hectoliter is de AOP (appellation d’origine protégée) Touraine één van de belangrijkste appellaties van de Loirevallei.

De wijngaarden in het zuidwesten van het bekken van Parijs vormen een licht golvend plateau met een maximale hoogte van honderdtwintig meter. De vijfhonderd wijnbouwers die elk jaar zo’n 28.000.000 flessen produceren hebben hun wijngaarden aangeplant langs de valleien met zicht op de rivier, met uitzondering van de wijnstreek Sologne in het oosten, waar de wijngaarden op het plateau tussen de Cher en de Loire liggen.

Bodem en klimaat

Met een omvang van vijfduizend hectaren heeft de AOP Touraine een grote diversiteit aan bodems met elk hun karakteristieke accenten.

  • De “bournais perrucheux” bodems afkomstig van vuursteenklei, vermengd met zand uit het Mioceen
  • De “perruches” bodems met vuursteenhoudende klei
  • De “aubuis” of stenige kleibodems met kalk. Dit zijn warme en waterdoorlatende gronden die op de eerste hellingen of “côtes” van de valleien liggen.
  • De “grind” bodems van de valleien, rustend op terrassen van oude alluviale afzettingen

Naarmate men zich naar het oosten van de regio begeeft, neemt de invloed van de Atlantische Oceaan af. Ter hoogte van de meridiaan van Tours heerst een grotere thermische amplitude. De jaarlijkse regenval van ongeveer 550 millimeter in het westen kan oplopen tot 650 millimeter in het oosten.

Voor elk wat wils

De AOP Touraine kent een grote diversiteit aan druivenrassen en dat konden we proeven! Voor de witte wijnen is de sauvignon blanc heer en meester. Voor rode wijnen gebruikt men de druivenrassen gamay, cabernet franc en malbec die ter plaatse côt wordt genoemd.

Sauvignon blanc, oorspronkelijk afkomstig uit de Loirevallei, is een vroeg rijpend en expressief druivenras met een brede aromatische setting. Een combinatie van toetsen van citrus en exotisch fruit met een vleugje witte bloemen, soms met een vegetale toets van vers gemaaid gras. De sauvignon de Touraine wordt beschouwd als één van de beste ter wereld, en ontvangt elk jaar talrijke prijzen.

Gamay, oorspronkelijk afkomstig uit het zuiden van Bourgogne en vaandeldrager in Beaujolais, is een vroeg rijpend, delicaat druivenras dat soepele, frisse wijnen produceert met een heldere rode kleur en paarse tinten. Gamay is expressief fruitig met klein rood fruit als bosaardbei en framboos en soms licht kruidige aroma’s.

Côt of malbec komt oorspronkelijk uit het zuidwesten en is één van de vijf klassieke rode druiven van Bordeaux. De malbec die ter plaatse côt wordt genoemd staat bekend om zijn kracht. De côt is een vroeg rijpend ras en produceert rijke, volle wijnen met een zeer kleurrijk kleed en een zeer rijk aromatisch palet, gekenmerkt door zwart fruit, tabak, soms pruimen of zoethout.

Cabernet franc komt oorspronkelijk uit het zuidwesten en is een rood druivenras dat bekend staat om zijn kracht. Als laat rijpend druivenras produceert cabernet franc zowel soepele, fruitige wijnen met aroma’s van framboos en rode bessen als krachtige wijnen met viooltjes en kruidige aroma’s zoals zoethout, peper en paprika. Buiten de Loirevallei wordt de cabernet franc zelden als enige druif gekozen voor een wijn.

SOMM

Naast een dankwoord aan Vinopres voor de professionele organisatie van het leerrijke aperitiefmoment met wijnen uit Touraine, wil ik graag ook het team van wijnrestaurant SOMM bedanken voor de overheerlijke foodpairing. Marina en Bart hebben een hart voor wijn en organiseren in hun restaurant geregeld masterclasses waar een zestal wijnen worden voorgesteld met passende gerechtjes. Hun SOMM Academy is ondertussen uitgegroeid tot een vaste waarde in Gent en ruime omstreken. Meer informatie vindt u via SOMM | Wijnrestaurant & Academy | Gent

Wouter De Nul