Viré-Clessé – Laurent Huet

Het zuiden van Bourgogne

Menig wijnliefhebber droomt er ondertussen van het mondmasker aan de haak te hangen en er vrank en vrij op uit te trekken om een wijngaard te bezoeken. Niets is interessanter dan ter plaatse wijn te degusteren in aanwezigheid van de wijnbouwer die met passie en volle overgave uitlegt hoe het noeste werk in de wijngaard uiteindelijk resulteert in het edele vocht dat we in het glas krijgen en mogen beoordelen. Tussen twee lockdowns door had ik het geluk even te kunnen ontsnappen aan het gevoel van opsluiting met als bestemming Viré-Clessé.

Viré-Clessé ligt tussen de Côte Chalonnaise in het noorden en de Beaujolais in het zuiden. De historische stad Macôn aan de Saône-rivier die de oostelijke grens vormt, is het centrum van de streek.

Indeling van de Bourgogne-streek : van noord naar zuid
Wijndistrict Departement
Chablis Yonne
Côte de Nuits Côte d’Or
Côte de Beaune Côte d’Or
Chalonnais Saône-et-Loire
Maconnais Saône-et-Loire
Beaujolais Rhône

Le Mâconnais

In de Mâconnais onderscheiden we twee bodemtypes. De eerste heeft een samenstelling van kalk, mergel en leem. Op deze bodem voelt chardonnay zich in zijn nopjes. Het tweede type, graniet met zand en klei, leunt meer aan bij de Beaujolais. Deze bodem die we meer in het zuiden vinden, is de ideale basis voor gamay.

Volgende AOP’s (Appellation d’Origine Protégée) zijn beschikbaar:

Crémant de Bourgogne is de mousserende wijn van de streek.

Bourgogne Passe-Tout-Grains is rode wijn van gamay (minimum 15%) en pinot noir (minimum 30%-) Witte druiven als chardonnay, pinot blanc en pinot gris mogen maximum voor 15% worden gebruikt.

Bourgogne Blanc wordt veel geproduceerd door de vele coöperaties in het gebied.

Mâcon is de basisherkomst voor witte, rode en roséwijnen met minimaal 10% alcoholvolume.

Mâcon-Supérieur is de basisherkomst maar met minimaal 11% alcoholvolume.

Mâcon Villages is een AOP alleen voor witte wijn op basis van chardonnay, afkomstig uit één van de 43 dorpen die aanspraak maken op een hogere kwaliteit.

De wijngaarden van Viré-Clessé liggen op een strook kalksteen die zich vanaf Pouilly-Fuissé een weg zoekt door het hele gebied.

Pouilly-Fuissé is de meest prestigieuze witte wijnappellatie van de Mâconnais. Slechts een paar dorpen kunnen de appellatie gebruiken: Vergisson, Solutré-Pouilly, Fuissé, Chaintré en Pouilly. Niet te verwarren met de appellatie Pouilly-Fumé in de vallei van de Loire waar de sauvignon blancdruif wordt geteeld. Het terroir van klei en kalksteen zorgt voor de typerende Bourgondische aardse rokerigheid en de rijke smaak.

Pouilly-Loché en Pouilly-Vinzelles zijn alternatieven voor Pouilly-Fuissé maar zijn niet veel verkrijgbaar.

Saint-Véran ligt net onder Pouilly-Fuissé. Hoe dichter bij Pouilly-Fuissé, hoe meer kalkbodem, wat het beste resultaat oplevert. De zuidelijke wijngaarden van Saint-Véran bevatten geen kalksteen maar zuurdere zandbodems. Hier worden eenvoudigere wijnen gemaakt.

Viré-Clessé blaast 22 kaarsjes uit

De appellatie Viré-Clessé kreeg officieel erkenning in 1998. Viré en Clessé zijn twee gemeenten in het zuiden van Bourgogne, gelegen tussen Tournus en Mâcon. Omdat de wijnen van de twee dorpen qua typiciteit sterk op elkaar lijken, werd besloten om ze tot één appellatie samen te voegen. De terroirs die erin opgenomen zijn, werden aan een rigoureus selectieproces onderworpen. De namen Mâcon-Viré en Mâcon-Clessé zijn sinds 2002 in onbruik.

Laurent Huet, man van vlees en… wijn

De charmante, innemende wijnbouwer Laurent Huet is in de streek zeer bekend als kweker van het beroemde Charolaisrund. Een man die houdt kwaliteitsvlees en een lekker glas wijn dus… Ook als is dat in zijn streek vooral witte wijn op basis van chardonnay.

Het landgoed telt 25 hectare, verdeeld over meerdere gemeenten, waarvan 13 hectare in de appellatie Viré-Clessé. Laurent startte als wijnbouwer in 1987 en verkocht toen zijn druiven aan de coöperatieve van Clessé. Sinds 1994 vinifieert Laurent zelf zijn wijnen en sindsdien ontplooit hij zich tot een volleerd wijnmaker. Laurent is een groot voorstander van de “lutte raisonnée”. Elke actie in de wijngaard gebeurt weloverwogen en beredeneerd. Als wijnbouwer denkt hij na over de impact van elke interventie en zoekt hij alternatieven voor chemische middelen om zijn wijnstokken in optimale conditie te houden.

De Viré-Clessé Château Chanel is zuiver en open, mooi aromatisch met wit pitfruit en meidoorn, vol en rijk met voldoende fruit. Niet extreem uitbundig maar eerder elegant met een knap evenwicht en een mineralige toets. Al sinds 2013 wordt deze knappe wijn ononderbroken jaarlijks opgenomen in le Guide Hachette des vins, de toonaangevende wijngids voor Franse wijnen.

Maar ook de basis Viré-Clessé is meer dan de moeite waard! Samen met het testpanel van T’Rest in Heikruis selecteerde ik een paar maanden geleden deze wijn die we met een gepersonaliseerd etiket omdoopten tot “Château T’Rest”. Kasteel “Ter Rijst” ligt in een groot wandelpark en werd de laatste jaren zeer grondig gerestaureerd door “Agentschap Natuur en Bos” en “NatuurInvest”. De idyllische locatie beschikt over vijf B&B-kasteelkamers, een leuke bistro en zalen voor seminaries en evenementen. Als steun aan het restaurant in deze moeilijke tijden kan u de Viré-Clessé “Château T’Rest” voorlopig enkel bestellen via de website: www.t-rest.be. Het domein en kasteel zijn zeker een bezoek waard. Een aanrader voor post-coronatijd!

Wouter De Nul