Welke wijn drinken we bij asperges?
Voor culinaire lekkerbekken zit er een fantastisch seizoen aan te komen. In Duitsland spreekt men van de “Spargelzeit” of het seizoen van de asperges, het witte goud waar ook onze Vlaamse zanderige bodems uitermate geschikt voor zijn.
Van medicijn tot gastronomie
De wilde asperge komt oorspronkelijk uit India, meer bepaald het Himalaya-gebergte, en werd gebruikt voor medische doeleinden. In de oudheid werd de groente geprezen als een natuurlijk medicijn tegen hoge bloeddruk, stoornissen van de nierfunctie, hartkloppingen en leverkwalen. Ook zijn asperges vochtafdrijvend en uitstekend om het bloed te zuiveren.
De vitaminerijke lentegroente is een rijke bron van mineralen en overladen met fytonutriënten die op celniveau ontstekingsremmend werken. De supergezonde groente vond gelukkig ook de weg naar de culinaire wereld. Elk jaar opnieuw doet de eerste lentezon ons verlangen naar deze overheerlijke delicatesse van eigen bodem.
Pointes d’amour
Bij groenten wordt niet onmiddellijk aan wijn gedacht. Helemaal ten onrechte trouwens! Maar asperges associëren we wel onmiddellijk met een lekker glas wijn. Ook hier is onze witte delicatesse dus een buitenbeentje.
Maar wat schenkt de sommelier in het glas bij het witte goud van eigen bodem? De vraag is niet zo eenvoudig als ze op het eerste zicht lijkt. Natuurlijk bestaat er niet zomaar één type wijn dat met alle aspergegerechten harmonieus combineert. Koken, bakken, stoven, grillen… De bereidingswijze speelt een belangrijke rol, net als de saus die we erbij gaan serveren en uiteraard ook het stukje vis of vlees dat onze ‘pointes d’amour” vergezelt.
Bij de klassieke asperges “à la flamande” worden eieren gebruikt, wat de combinatie met wijn er niet gemakkelijker op maakt… Mijn voorkeur gaat uit naar de riesling trocken van Jüngling uit de Duitse Moezelstreek. Het minerale karakter, de brede mondvulling en de aanhoudende aciditeit zorgen voor een ideale mix die frisheid garandeert en de volle filmende eiertoets countert.
Bij een portie beetgare asperges met gerookte zalm verkies ik dan weer de frisse sauvignon blanc COSMAS van Tenuta Kornell uit Alto Adige, helemaal in het noorden van Italië aan de voet van de Dolomieten. Loepzuiver en uitgesproken aromatisch met kruisbes, limoen, roze pompelmoes en een grassige toets. De crispy aciditeit harmonieert mooi zonder te overheersen en mildert de rooksmaak van de zalm.
Ook de Roero arneis van Malvira uit Piëmonte en de grüner veltliner van Manni Nössing uit Alto Adige zijn zeker de moeite waard om uit te proberen. Belangrijke richtlijn is dat u houtgelagerde wijnen vermijdt. De houtrijping is snel te dominant voor de subtiele smaak van de asperge.
Wil u toch liever een rode wijn, dan is de sangiovese bio Chianti “When We Dance” van Il Palagio (eigendom van STING) of de cinsault Focal Point uit Stellenbosch een mooi alternatief. Belangrijk is dat u kiest voor rode wijnen die weinig tannines hebben en lichtjes gekoeld kunnen worden geschonken. Laat de tanninerijke krachtpatsers dus best in de kelder en kies voor verfijnde finesserijke wijnen!
Voor meer wijninspiratie verwijs ik u graag naar www.chateaubrillant.be. The proof of the pudding is in the eating… Geniet van het korte aspergeseizoen want op 24 juni, de dag van Sint-Jan, nemen we alweer afscheid van onze overheerlijke lenteasperge.