Welke wijn drinken we bij asperges?

Wouter De Nul-16 maart 2021

Voor culinaire lekkerbekken zit er een fantastisch seizoen aan te komen. In Duitsland spreekt men van de “Spargelzeit” of het seizoen van de asperges, het witte goud waar ook onze Vlaamse zanderige bodems uitermate geschikt voor zijn.

Van medicijn tot gastronomie

De wilde asperge komt oorspronkelijk uit India, meer bepaald het Himalaya-gebergte, en werd gebruikt voor medische doeleinden. In de oudheid werd de groente geprezen als een natuurlijk medicijn tegen hoge bloeddruk, stoornissen van de nierfunctie, hartkloppingen en leverkwalen. Ook zijn asperges vochtafdrijvend en uitstekend om het bloed te zuiveren.

De vitaminerijke lentegroente is een rijke bron van mineralen en overladen met fytonutriënten die op celniveau ontstekingsremmend werken. De supergezonde groente vond gelukkig ook de weg naar de culinaire wereld. Elk jaar opnieuw doet de eerste lentezon ons verlangen naar deze overheerlijke delicatesse van eigen bodem.

Pointes d’amour

Bij groenten wordt niet onmiddellijk aan wijn gedacht. Helemaal ten onrechte trouwens! Maar asperges associëren we wel onmiddellijk met een lekker glas wijn. Ook hier is onze witte delicatesse dus een buitenbeentje.

Maar wat schenkt de sommelier in het glas bij het witte goud van eigen bodem? De vraag is niet zo eenvoudig als ze op het eerste zicht lijkt. Natuurlijk bestaat er niet zomaar één type wijn dat met alle aspergegerechten harmonieus combineert. Koken, bakken, stoven, grillen… De bereidingswijze speelt een belangrijke rol, net als de saus die we erbij gaan serveren en uiteraard ook het stukje vis of vlees dat onze ‘pointes d’amour” vergezelt.

Bij de klassieke asperges “à la flamande” worden eieren gebruikt, wat de combinatie met wijn er niet gemakkelijker op maakt…  Mijn voorkeur gaat uit naar de riesling trocken van Jüngling uit de Duitse Moezelstreek. Het minerale karakter, de brede mondvulling en de aanhoudende aciditeit zorgen voor een ideale mix die frisheid garandeert en de volle filmende eiertoets countert.

Bij een portie beetgare asperges met gerookte zalm verkies ik dan weer de frisse sauvignon blanc COSMAS van Tenuta Kornell uit Alto Adige, helemaal in het noorden van Italië aan de voet van de Dolomieten. Loepzuiver en uitgesproken aromatisch met kruisbes, limoen, roze pompelmoes en een grassige toets. De crispy aciditeit harmonieert mooi zonder te overheersen en mildert de rooksmaak van de zalm.

Ook de Roero arneis van Malvira uit Piëmonte en de grüner veltliner van Manni Nössing uit Alto Adige zijn zeker de moeite waard om uit te proberen. Belangrijke richtlijn is dat u houtgelagerde wijnen vermijdt. De houtrijping is snel te dominant voor de subtiele smaak van de asperge.

Wil u toch liever een rode wijn, dan is de sangiovese bio Chianti “When We Dance” van Il Palagio (eigendom van STING) of de cinsault Focal Point uit Stellenbosch een mooi alternatief. Belangrijk is dat u kiest voor rode wijnen die weinig tannines hebben en lichtjes gekoeld kunnen worden geschonken. Laat de tanninerijke krachtpatsers dus best in de kelder en kies voor verfijnde finesserijke wijnen!

Voor meer wijninspiratie verwijs ik u graag naar www.chateaubrillant.be. The proof of the pudding is in the eating… Geniet van het korte aspergeseizoen want op 24 juni, de dag van Sint-Jan, nemen we alweer afscheid van onze overheerlijke lenteasperge.

Wouter De Nul

Wouter De Nul is maître-sommelier en wereldwijnmeester. Zijn passie voor lekkere kwaliteitswijnen ligt aan de basis van een ontspoorde wijnhobby. In 2012 startte Wouter zijn eigen wijnhandel “Château Brillant” in het landelijke Pollare bij Ninove, waar de klanten in een gerestaureerde hoeve in alle rust kunnen proeven van zijn nieuwe wijnontdekkingen.

Wijn bij de mosselen
20-07-2021 Ik heb de indruk dat ze er elk jaar vroeger mee afkomen. De vakantie is nog maar net ingezet en daar komt het zwarte goud uit Yerseke waar wij Belgen zo verzot op zijn. Maar welke wijn kiezen we bij die dampende pot heerlijke verse mosselen?

Nieuwe druiven in Bordeaux
03-07-2021 Tasting Bordeaux UGCB 2018

Rode wijn op uw terras?
14-06-2021 De horecaterrassen lopen stilaan goed vol en de aangename vroege zomertemperaturen zorgen voor een stijgend verbruik van mousserend, wit en rosé. Toch krijg ik elk jaar opnieuw de vraag van klanten of er ook rode wijnen geschikt zijn voor de zomer. Uiteraard! Of wat had u gedacht…

Muscadet: unieke druif met bewaarpotentieel
31-05-2021 Ik zeg al jaren in mijn wijnclub dat we beter in de wijnkelder een nisje voorzien voor witte wijnen om op termijn te kunnen vaststellen wat de invloed is van flesrijping op de wijn. Akkoord, het resultaat zal niet altijd positief zijn, maar de soms onverwachte aangename verrassingen maken de wijnliefhebber dolgelukkig. Vorige week was het weer zover…

Benguela Cove
17-05-2021 Een paar maanden geleden proefde ik met het selectieteam van Minnegoed Wines de wijnen van dit prachtige domein in Walker Bay. Reizen zat er toen niet in, maar een Zoom-tasting met Johann Fourie, de wijnmaker van Benguela Cove in Zuid-Afrika, behoorde gelukkig wel tot de mogelijkheden.


Lees meer van Wouter De Nul