Zuid-Afrikaans wijnavontuur

 

Net terug van een superinteressante wijntrip in Zuid-Afrika kruip ik graag voor jullie in de pen om mijn reisverhaal en wijnontdekkingen met jullie te delen.

“Frisheid, mineraliteit, evenwicht, finesse… niet onmiddellijk termen waar de doorsnee wijnliefhebber aan denkt als we het over wijnen uit Zuid-Afrika hebben. Een bezoek ter plaatse veegde de vooroordelen van tafel…”

Mijn reiservaring van 2019 werd meer dan herbevestigd: Zuid-Afrika is vandaag in staat finesserijke kwaliteitswijnen te produceren met naast een perfecte fruitrijpheid ook de nodige frisheid en ondersteunende aciditeit. Eerste domein in de rij is Vrede & Lust aan de voet van de Simonsberg in Franschhoek.

Vlaamse roots

Zuid-Afrika is met zekerheid het oudste wijnland uit wat in wijnmiddens de nieuwe wereld wordt genoemd. Vrede en Lust vindt zijn oorsprong in 1688, toen de toenmalige gouverneur van de Kaap de boerderij van 66 hectaren toekende aan de Vlaamse koopman Jacques de Savoye, die Europa ontvlucht was wegens religieuze vervolging.

Gedurende de laatste 329 jaar kende het landgoed vele ups en downs met verschillende eigenaars. Er wordt aangenomen dat de eerste zondagshandel in de Kaapkolonie plaatsvond in Vrede en Lust, vanwege de eerste protestantse kerk die op het landgoed werd gebouwd. Vrede en Lust is altijd een wijnboerderij geweest en de huidige wijngaarden weerspiegelen de aanplant van 1745.

Op 3 oktober 1996 brak een nieuw tijdperk aan in de geschiedenis van Vrede en Lust, toen de familie Buys de nieuwe eigenaar werd. Dana Buys, dynamisch voorzitter van een internationaal computersoftwarebedrijf, zorgde voor een ware metamorfose. Buys begon aan een missie om alle oude gebouwen, die de afgelopen decennia ernstig verwaarloosd en onoordeelkundig verbouwd waren, in hun oorspronkelijke historische luister te herstellen. Deze gebouwen vormen nu de ruggengraat van een van de meest gezochte authentieke trouwlocaties van de Kaapse Wijnlanden.

In 1998 ging Dana een partnerschap aan met zijn jongere broer, Etienne Buys, om Vrede en Lust uit te bouwen tot een modern wijndomein dat voldoet aan alle behoeften van de actuele wijntoerist. Vandaag beschikt Vrede en Lust over een moderne wijnkelder van 750 ton met een bruisend proeflokaal, 100 hectaren wijngaarden, LUST Bistro & Bakery, een accommodatie met 21 kamers,  conferentiefaciliteiten en een historische trouwlocatie met prachtige tuinen.

Karlin Nel

In het historische Manor House dat in 1688 door onze Vlaamse stichter Jacques de Savoye werd gebouwd ontvingen Etienne Buys en de jonge talentvolle wijnmaakster Karlin Nel ons reisgezelschap voor een uitgebreid diner. Een ideaal moment om Karlin haar visie te laten toelichten:  “Ik heb er altijd van gedroomd om mensen gelukkig te maken, om mensen feest te zien vieren, om mensen te zien glimlachen, dansen en genieten van het leven. Toen ik het magische product wijn ontdekte, wist ik dat het een middel kon zijn om dit ideaal te verwezenlijken en dat ik gewoon moest leren hoe ik deze prachtige kunst moest beheersen. Wijn is mijn passie en een fenomenaal expressiemiddel.”

“Bij Vrede en Lust wordt elke wijn met passie gemaakt. Onze boerderijen in Franschhoek en de cool climate regio Elgin hebben karaktervolle wijngaarden, waardoor we wijnen kunnen maken die direct bekoren. De wijnen zijn een directe expressie van ons bijzondere terroir.”

 

Voor u geproefd

Sarah 2020, bubbly by nature

66% chardonnay, 18% chenin blanc, 16% pinot noir

Witgele kleur, persistente pareling, mooie moussevorming, tweede fermentatie op fles volgens de méthode traditionnelle maar slechts acht maanden contact met de lies. Iets minder lang sur lattes dan de gebruikelijke MCC of Méthode Cap Classique. Maar dat geeft nu net de mooie perziktoets, aroma’s van witte bloemetjes en de frisheid, waar wijnmaakster Karlin Nel naar op zoek was

Casey’s Ridge Early Mist Riesling 2019

Deze schaarse riesling komt uit de cool climate regio Elgin. De jonge oenologe Karlin Nel die zich aan een recordtempo een weg naar de top baant, slaagt erin om een riesling van wereldklasse te maken. Citroengeel met medium viscositeit. Onmiddellijk open neus met de typische “nez du pétrole”. Na walsen exotisch fruit met toetsen van roze pompelmoes en honing. Uitgesproken mineraal, volle aanzet met prachtige ondersteunende zuren en een frisse citrustoets in de finale. Bovendien met een zeer bescheiden alcoholniveau van 12,5%. Een voltreffer en schoolvoorbeeld van representativiteit voor de druif.

Chenin Blanc Kogelberg 2017

Chenin blanc is in wit de benchmark en wordt in Zuid-Afrika ook “steen” genoemd.

Licht goudgeel met een medium viscositeit, heel zuiver en open in de neus met vanille, citrus en rijpe toetsen van perzik en abrikoos. Krachtige aanzet met goede mondvulling, knap ondersteunende aciditeit en een lange finale met karamelimpressie.

The Red Lady Merlot 2019

100% merlot uit de boerderij Casey’s Ridge uit de cool climate regio Elgin.

Jonge paarse kleur met lichte traanvorming. Jong voornamelijk rood fruit in de neus, aardbei en kers. Hoewel de wijn licht houtgelagerd werd, is dit nauwelijks merkbaar. Zeer toegankelijk, sappig en soepel wegdrinkend met een zachte tanninestructuur.

Boet Erasmus 2016

Deze flagship wine van Vrede & Lust draagt de naam van de grootvader van Dana en Etienne Buys die hen introduceerde in het proeven van fijne wijnen. De wijn is een Bordeauxblend in nieuwe wereldstijl met 47% cabernet sauvignon, 40% merlot, 4% petit verdot, 7% malbec en 2% cabernet franc. Diepe kersenrode kleur met gekleurde tranen. Nog opvallend primair rood en zwart fruit in de neus, na walsen vanille, tabak en een licht aardse toets. Volle body met perfect afgerijpt fruit en mooi ondersteunende zuren. Evenwichtige wijn met rijpe tannine en een lange finale.

Thuis graag mee genieten?

Graag sluit ik af met deze mooie quote van Karlin Nel: “Vastberadenheid, geduld, liefde voor mensen. En het allerbelangrijkste is passie, want als je houdt van wat je doet voelt het niet als werk!”

Daar kan ik me helemaal in vinden! Waar het hart van vol is, loopt de mond van over. Jullie zullen daarom in deze wijnrubriek Zuid-Afrika nog vaker aan bod zien komen. In de online wineshop van Doorbraak kan u voortaan een aantal wijnpakketten bestellen, zodat u ook thuis kan genieten van een heerlijk glas Zuid-Afrikaanse wijn. Baie lekker!

Pakket 6 flessen – avontuurlijk Zuid-Afrika

Wouter De Nul