Aligoté: in de Schaduw van Chardonnay

De Aligoté-druif, vaak ondergewaardeerd in de schaduw van de beroemde Bourgondische broer Chardonnay, verdient op eigen merites erkenning. Deze druif, die voornamelijk in de Bourgogne-regio van Frankrijk wordt geteeld, is de basis voor de Aligoté-wijn, een verfrissende, zuurrijke witte wijn die langzaamaan weer in populariteit toeneemt.

Oorsprong en Geschiedenis

Aligoté is een oude druif die al sinds de 17e eeuw in Bourgondië wordt verbouwd. Het is de tweede meest geplante witte druif in deze regio, na Chardonnay. Historisch gezien werd Aligoté als minderwaardig beschouwd vergeleken met de meer prestigieuze Chardonnay, wat ertoe leidde dat ze vaak werd verbouwd in minder gunstige locaties. Desondanks heeft Aligoté een unieke plaats in de Bourgondische wijntraditie veroverd en is het de ruggengraat van enkele specifieke Bourgondische wijnen, zoals de Bourgogne Aligoté.

Kenmerken van de Druif

De Aligoté-druif is relatief vroeg rijp en heeft een hoge zuurgraad, wat resulteert in frisse, levendige wijnen met smaken van groene appel, citroen, en soms een vleugje bloemen of mineraliteit. Deze druif is ook bekend om zijn veerkracht tegen koude weersomstandigheden, waardoor het een geschikte keuze is voor koelere wijnbouwgebieden.

Wijnproductie

Hoewel Aligoté op grote schaal wordt verbouwd in Oost-Europa en andere wijnbouwgebieden buiten Frankrijk, is het in Bourgondië waar het zijn hoogste expressie vindt. Hier worden zowel jong te drinken, frisse stijlen geproduceerd als meer complexe wijnen die kunnen profiteren van enige rijping. Een interessant kenmerk van sommige Aligoté-wijnen is hun gebruik in de Kir-cocktail, waarbij witte wijn wordt gemengd met crème de cassis, een zwarte bessenlikeur.

Moderne Revival

Recente trends in de wijnwereld, die authenticiteit, diversiteit en unieke smaakprofielen waarderen, hebben geleid tot een herwaardering van Aligoté. Jonge wijnmakers experimenteren met deze druif om wijnen te produceren die de unieke terroir van hun wijngaarden uitdrukken. Dit heeft ertoe geleid dat sommige Aligoté-wijnen nu worden gezien als rivalen van de beste witte Bourgondië-wijnen qua complexiteit en verfijning.

De Aligoté-druif, eens beschouwd als een bescheiden bijrolspeler in de wijnwereld, staat nu in de schijnwerpers dankzij zijn unieke karakter en het groeiende aantal liefhebbers dat op zoek is naar nieuwe smaakervaringen. Met zijn frisse zuurgraad en veelzijdigheid zowel in de wijngaard als in de fles, verdient Aligoté zeker een plaats in het hart van wijnliefhebbers wereldwijd.

(lees verder onder de pub)

Bourgogne Aligoté 2020

In Bourgogne speelt de Aligoté-druif een specifieke, doch belangrijke rol. Terwijl de regio wereldberoemd is om zijn Chardonnay- en Pinot Noir-wijnen, biedt Aligoté een verfrissend alternatief dat een uniek aspect van Bourgondië’s terroir en wijntraditie vertegenwoordigt. De druif wordt gebruikt voor de productie van Bourgogne Aligoté, een appellatie die specifiek is gereserveerd voor wijnen gemaakt van 100% Aligoté. Deze wijnen staan bekend om hun frisheid, levendige zuurgraad en florale tonen, wat ze een uitstekende keuze maakt voor aperitieven of voor consumptie op een warme dag.

Bouzeron

De Aligoté-druif wordt het meest aangeplant in de Bourgogne, met name in de Côte Chalonnaise en de Côte d’Or, alsook in kleinere hoeveelheden in andere delen van de regio. Binnen de Côte Chalonnaise is het dorp Bouzeron bijzonder opmerkelijk; het is de enige appellatie in Bourgogne die volledig gewijd is aan wijnen gemaakt van de Aligoté-druif. Bouzeron heeft zich onderscheiden door het produceren van hoogwaardige Aligotéwijnen die de mogelijkheden van de druif volledig benutten en laten zien dat Aligotéwijnen van hoge kwaliteit en complexiteit kunnen bieden.

Andere aanplant

Naast Bourgondië wordt Aligoté ook aangeplant in andere Franse wijngebieden en in verschillende landen van Oost-Europa, zoals Rusland, Oekraïne, en Moldavië, waar ze vaak wordt gebruikt voor de productie van zowel stille als mousserende wijnen. Echter, het is in Bourgondië waar Aligoté zijn meest karakteristieke en gewaardeerde expressie vindt, als een belangrijk onderdeel van de regio’s wijnlandschap en cultureel erfgoed.

Peter Doomen