Apero zonder bubbels?

 

Mij overkomt het nooit, maar ik hoor hier en daar gezelschappen die het kerstdiner liever niet starten met bubbels. Hun goed recht! Enkele tips voor wie niet zo gesteld is op mousserende wijnen.

Wijnen

Witte Wijn

Een Chardonnay of Sauvignon Blanc kan een uitstekende keuze zijn. Deze wijnen zijn veelzijdig en passen goed bij diverse aperitiefhapjes maar ook bij vele voorgerechten.

Chardonnay: Vaak vol en rijk van smaak, goed bij romige gerechten of vis.

Sauvignon Blanc: Fris en fruitig, ideaal bij salades, zeevruchten of geitenkaas.

Rode Wijn

Een Pinot Noir of Merlot zijn toegankelijke wijnen die bij veel gerechten passen.

Pinot Noir: Licht en fruitig, past goed bij gerechten met paddenstoelen of wit vlees.

Merlot: Zacht en niet te zwaar, een goede match met rood vlees en hartige gerechten.

Bijpassende hapjes

Voor Chardonnay: Gegrilde garnalen, kaasplankje met brie of camembert, of een romige paddenstoelenrisotto.

Voor Sauvignon Blanc: Geitenkaashapjes, ceviche van zeevruchten, of een frisse groene salade.

Voor Pinot Noir: Canapés met gerookte zalm, eendenborst, of bruschetta met paddestoelen.

Voor Merlot: Mini-hamburgers, kaasplankje met gouda of cheddar, of gehaktballetjes in tomatensaus.

Deze combinaties van wijn en hapjes zorgen voor een smaakvolle en feestelijke start van je kerstdiner. Vergeet niet om de wijnen op de juiste temperatuur te serveren voor de beste smaakervaring!

Serveertemperaturen

De ideale serveertemperaturen voor de genoemde wijnen variëren en zijn belangrijk voor het optimaliseren van hun smaak en aroma.

Chardonnay

Voor oaked (houtgelagerde) Chardonnay: 10-13°C. Deze temperatuur helpt de rijkere, romigere smaken van de wijn te benadrukken.

Voor unoaked (niet houtgelagerde) Chardonnay: 7-10°C. Een iets koelere temperatuur is beter voor het benadrukken van de frisse en fruitige kenmerken.

Sauvignon Blanc

Serveer tussen 7-10°C. Deze koelere temperatuur versterkt de frisheid en levendige zuurgraad van de wijn, waardoor de fruitige en bloemige aroma’s naar voren komen.

Pinot Noir

Serveer tussen 13-16°C. Deze iets koelere serveertemperatuur voor rode wijn helpt om de delicate aroma’s en smaken van de Pinot Noir te benadrukken, zonder de alcohol te overheersend te maken.

Merlot

Serveer tussen 15-18°C. Deze temperatuur is ideaal voor het ontsluiten van de zachte tannines en rijke fruitige smaken in Merlot, zonder dat de wijn te warm wordt, wat de alcohol zou kunnen benadrukken.

Het is altijd een goed idee om de wijn een half uur tot een uur voor het serveren uit de koelkast te halen, zodat hij geleidelijk de ideale temperatuur kan bereiken. Voor rode wijnen kan een korte periode in een wijnkoeler of koele ruimte soms nodig zijn om de ideale serveertemperatuur te bereiken.

 

Sauvignon Blanc Ataraxia 2018

Peter Doomen