Ataraxia: een serene toestand

 

Als wijnliefhebber kom je op prachtige locaties, zoveel is zeker. Wijnmakerijen zijn nu eenmaal innig verbonden met het landschap waar de druiven groeien. Maar zelden betreed je plaatsen als Ataraxia, een kapel in de Hemel-en-Aardevallei in Zuid-Afrika, Western Cape, Walker Bay. De naam kan nauwelijks beter gekozen zijn: dit moet de hemel op aarde zijn.

Een stralend witte kapel op een roodstenen fundament in een groene vallei, scherp afstekend tegen een azuurblauwe hemel met witte wolkjes. Deze kleurenpracht verraadt al wat we straks in het glas zullen krijgen: pure, scherpe en hemelse wijnen die hun oorsprongen naar de kroon steken.

Bodywarmer

Het waait op de heuvel wanneer we aankomen. Kevin Grant begroet ons hartelijk, en hij heeft niet voor niets een bodywarmer om het lijf. In de kapel volgt er een proeverij waarbij we sauvignon blanc, chardonnay en pinot noir proeven. Ook in de keuze van de druiven is Kevin spaarzaam: enkel wat in het Franse voorbeeld topkwaliteit oplevert, maakt hier een kans.

Maar wat voor kans! We krijgen van elke druif enkele wijnen in het proefglas: het zijn stuk voor stuk loepzuivere voorbeelden van de druif. Telkens met een indrukwekkende aciditeit maar ook met veel persoonlijkheid.

“Our mission is to get our dirt into the bottle with minimal intervention.”, zegt Kevin. Het lijkt een knipoog naar de middeleeuwse monniken die in Bourgogne aanplantten, en daartoe zelfs – althans volgens de legende – de grond proefden om een idee te krijgen van de smaak van de wijn. Het zal wel, maar in den beginne was “goût du terroir” helemaal geen positieve omschrijving, zelfs een heel negatieve. Vieze grondsmaak, daaraan herkende je slechte wijnboeren.

Geproefd

Sauvignon Blanc 2018

Citroen, kiwi. Mooie zuurstructuur. Wat ziltige afdronk met citroengelei. Deze mooie sauvignon is erg herkenbaar en werd geschonken in één van de beste restaurants ter wereld, The Fat Duck.

Sauvignon Blanc 2014

Kiwi en kruisbes. Soepel en fruitig, met ook weer citroengelei. Zeer lange afdronk.

Chardonnay 2018

Banaan en broodkruim. Veel lengte, droog en erg fijn. Een delicieuze wijn zonder malo met 100% spontane gisting.

Chardonnay 2007

Amandel, nougat en honing geven aan dat deze wijn naar zijn tertiaire fase evolueert. De appelsienzeste in de afdronk bevestigt dit. Complex en mooi geëvolueerd.

Pinot Noir 2017

Kriek en kers, een eerder eenvoudige pinot die wel lekker is maar voor mij dat typische pinot noirneusje ontbeert.

Pinot Noir 2015

Deze pinoteert wél. Fris, lichtvoetige stijl zoals in Volnay. Er komt ook wat peper doorpiepen.

Pinot Noir “Serenity” 2017

Kers. Fijne, fluweelzachte en delicate wijn.

Moderne manier

Als Kevin zich al optrekt aan dergelijke recepten uit een duister verleden, dan doet hij dat toch op een uiterst moderne manier. Want elk van de wijnen die we voorgeschoteld kregen, was zo zuiver als het helderste bronwater. Bovendien ook mooi getypeerd qua druif: sauvignon is groenig, grassig, fris en levendig, chardonnay wat gestyleerder met een tikje amandel en perzik, pinot noir edel waarin rood fruit, kruiden en een toetsje peper naar voren komen.

Ataraxia is Grieks voor “een serene toestand van de geest, zonder bekommernissen”. Na een glaasje van één van de wijnen begrijp je waarom.

Sauvignon Blanc Ataraxia 2018

Peter Doomen