Bobal

Op verkenning

In de uitgestrekte wijngaarden van Spanje, met name in de regio’s Valencia en Utiel-Requena, gedijt een verborgen schat onder de warme mediterrane zon: de bobal druif. Hoewel misschien niet zo wijdverspreid bekend als sommige andere variëteiten, is de bobal druif een intrigerende en belangrijke speler in de wereld van de wijnbouw.

Een rijke geschiedenis

De geschiedenis van de bobal druif strekt zich uit over eeuwen, met zijn wortels diep verankerd in de Spaanse wijncultuur. Het is een inheemse druivenvariëteit die al generaties lang wordt verbouwd, waarbij de traditionele wijnmakers de veelzijdigheid en robuuste eigenschappen van deze variëteit omarmen. Bobal werd in het verleden voornamelijk gezien als bulkdruif voor de productie van goedkope slobberwijntjes. Hoewel lange tijd ondergewaardeerd, groeit de erkenning van de bobal druif nu gestaag, en wijnliefhebbers over de hele wereld beginnen de complexiteit en karakteristieken ervan te waarderen.

Kenmerken

De bobal druif gedijt goed in het warme, droge klimaat van de regio Valencia, waar de zomers heet zijn en de winters mild. Deze omstandigheden dragen bij aan de ontwikkeling van de intense smaken en aroma’s waar de bobal om bekend staat. De druiven hebben over het algemeen dikke schillen, wat resulteert in wijnen met een diepe kleur en stevige tanninestructuur.

Eén van de meest opvallende kenmerken van de bobal druif is zijn uitstekende weerstand tegen ziekten en plagen, waardoor het een favoriete keuze is voor duurzame wijnbouwpraktijken. Bovendien heeft de druif van nature een hoog zuurgehalte, wat frisheid en een lang bewaarpotentieel van de wijnen oplevert.

Wijnstijl en smaakprofiel

De diversiteit van de bobal druif wordt weerspiegeld in de verschillende wijnstijlen die ermee worden geproduceerd. Van fruitige, jonge rode wijnen tot complexe, lang gerijpte cuvées. Er is een bobal wijn voor elke smaakvoorkeur.

Jonge bobal wijnen vertonen vaak levendige aroma’s van rood fruit zoals kersen en aardbeien, met een hint van kruidigheid. Naarmate de wijnen rijpen, kunnen ze meer complexe smaken ontwikkelen, zoals tabak, leer en aardse tonen, terwijl de tannine zachter wordt en de textuur zijdezacht.

Bovendien wordt de Bobal druif steeds vaker gebruikt in blends, waarbij het zijn robuuste karakter toevoegt aan wijnen die worden geproduceerd in combinatie met andere variëteiten zoals Tempranillo, Merlot en Syrah.

La Pinada

Op één van mijn talrijke wijnreizen vorig jaar proefde ik de La Pinada – 100% bobal – en was onmiddellijk verkocht. La Pinada is een persoonlijk project en het resultaat van een samenwerking tussen de twee vrienden Javier del Blanco en Jorge Navascues.

Hun doel is om eerlijke wijnen te maken die hun oorsprong eer aandoen, met grote waarde en echte kwaliteit, die de zuiverheid van het druivenras en de omgeving waarin ze worden verbouwd tot uitdrukking brengen. Geen eenheidsworst maar authenticiteit. Karaktervolle wijnen die hun origine niet verloochenen.

“Ons eerste project -“La Pinada” – is een enkele wijngaard 100% Bobal, het resultaat van een samenwerking met Modesto Francés en de familie Valsangiacomo in de voormalige “Cooperativa de Viticultores San Juan Bautista” in Requena, Valencia. In het geval van Jorge is het een nogal aangrijpend project omdat de helft van zijn familie uit dit gebied komt en betrokken is bij de wijnbouw.

Deze bobal is afkomstig van een hoog gelegen kleine wijngaard van 3 hectaren, ‘La Pinada’ genoemd. De wijnstokken werden geplant in 1958 door Jorge’s familie in Requena, verborgen in de bergen achter Valencia. De bodem bevat hier klei en alluviale resten. Alle druiventrossen worden handmatig geoogst en in hun geheel gevinifieerd. Na afloop rijpt de wijn in betonnen tanks en 10% in eikenhouten vaten van 500 liter.

De Fransen hebben een zeer mooie uitdrukking voor dit type wijn. Ze noemen het  een “vin de soif”. Een wijn die onmiddellijk drinkplezier oplevert! De verfijning wordt afgemeten aan de zuiverheid, eerlijkheid en, vooral, aan de vreugde en verfrissing die de wijn biedt. Vergeet de nieuwe eik, de zeer late oogst en de alcoholische of overrijpe druiven. Integendeel, “La Pinada” versterkt het fruit, de frisheid en het evenwicht van de bobal. Een wijn die de gezelligheid bevordert en vreugdevolle gelegenheden nog feestelijker maakt. Meer moet dat niet zijn!

James Suckling gaf een zeer mooie beoordeling aan deze wijn. Maar liefst 93 punten, een monsterscore voor een wijn in deze prijsklasse!

“A linear and bright bobal with juicy-fruit, sweet-herb and blacktea aromas and flavors. Medium to full body. Juicy tannins.”

Haal hem in huis!

Is uw interesse geprikkeld? Dan heb ik goed nieuws! Als trouwe Doorbraak-lezer kan u voortaan de La Pinada 100% bobal met enkele muisklikken in huis halen: La Pinada 100% bobal – Doorbraak wijn

Ik wens u alvast veel proefgenot!

Wouter De Nul