Boekbespreking De Gids van de Belgische Wijnen 2023

Dirk Rodriguez en Baudouin Havaux zijn geen onbekenden in het wijnwereldje. Samen beslisten ze een gids te produceren van de Belgische wijnen. In de eerste editie spraken ze nog van de ‘eerste’ gids die ons landje rijk is, maar die claim lieten ze vallen. Met reden, want ik was hen vele jaren voor.

Al heeft de gids uitgegeven door vino.be een ander opzet: het is een echte consumentengids, die aan de geproefde wijnen een score toekent zodat de wijnliefhebber ook een richtsnoer heeft van welke wijnen werkelijk de moeite lonen om te proeven. Een proefpanel moet garant staan voor objectiviteit, of tenminste een gewogen subjectiviteit. Het is nu eenmaal moeilijk om in ‘objectieve’ termen over wijnkwaliteit te spreken.

Het opzet

Behalve enkele inleidende bladzijden, waarin het BOB-systeem uit de doeken gedaan wordt, of een algemene situering van de wijnbouw in deze streken, aangevuld met een stukje geschiedenis, bestaat deze gids volledig uit een overzicht van de belangrijkste domeinen, met in totaal een bespreking van ongeveer 190 wijnen.

Elke wijn krijgt een korte kenschets en een prijsopgave. Een aromawiel vertelt de proever in welk smaaktype de wijn valt. Dat is een leuke vondst, maar het duurt even vooraleer je de betekenis van die kleurige cirkels ontcijferd hebt.

De streken

Om de wijnen eenvoudig terug te vinden, hebben de redacteurs ervoor gekozen ze per provincie in te delen. Een erg logische keuze. Je ziet dat zowel in Vlaanderen als in Wallonië kwaliteit wordt nagestreefd en er is er zelf eentje die onverbloemd ‘Belgische’ wijn maakt: Jerom Winery met Leo Vinum, exclusief geproduceerd voor Delhaize.

Het proefpanel

De beoordeling van kwaliteit van wijnen staat of valt natuurlijk met het proefpanel. Bestaat het uit ervaren proevers die hun indrukken goed kunnen verwoorden, maar die zich ook kunnen verplaatsen in het hoofd van de gewone wijnconsument?

Ik heb de indruk van wel. Aan Vlaamse zijde is er een vertegenwoordiging met onder andere Vicky Corbeels, Andy De Brouwer, Gido Van Imschoot, Dirk-Antoon Samyn, Marc De Backer en Jasper Van Papeghem. Stuk voor stuk ernstige proevers die de wijnen van eigen bodem goed kunnen inschatten. Aan Waalse zijde bespaar ik u de namen, maar neem van mij aan dat ook daar een degelijke selectie werd gemaakt, al komt het me voor dat er relatief veel Waalse wijnproevers aan de proeverijen deelnamen.

De prijswinnaars

Kijk je naar de prijswinnaars, dan valt op dat het verschil met de resultaten van Beste Belgische Wijn groot is, hoewel het proefpanel in zekere mate overlapt. Maar ik vind het wel leuk dat domeinen zoals Bon Baron (een gevestigde waarde en steevast één van de beste wijnen van onze streken) of Oud Conynsbergh (een ambitieuze nieuwkomer) hier hun stekje krijgen, waar ze blijkbaar de strijd hebben opgegeven in de wedstrijd van de Vlaamse sommeliers.

Voor en tegen

voor:

  • handig formaat dat in elke handtas past, en al helemaal in het handschoenvak van je auto.
  • snel opzoekbare wijnen en trefzekere informatie, met onder andere een indicatie van de prijs per fles.
  • de belangrijkste domeinen zijn opgenomen, met inbegrip van enkele moeilijk te verkrijgen wijnen.

tegen:

  • er is reclame opgenomen (hoewel beperkt)
  • van sommige provincies is er slechts een zéér beperkt aantal wijnbouwers present, soms zelfs maar eentje
  • het aromawiel is een leuke vondst, maar of de wijnliefhebber op basis hiervan zijn keuze kan maken, is maar zeer de vraag.

Conclusie: voor een handvol euro’s ben je eigenaar van een gids die je door het toch al complexe landschap van de wijnen uit eigen streken loodst. Zeker gezien het prijsniveau van die wijnen is dat geen luxe. En uiteindelijk moet je toch altijd op je eigen smaak afgaan.

Peter Doomen