Boekbespreking: Vintage Champagne
- titel: Vintage Champagne – 1899 to 2019
- auteur: Charles Curtis MW
- ISBN 978-0-9906844-2-8
- Publisher: WineAlpha (New York)
- Verschenen op 26 augustus 2020
- Verkrijgbaar bij Amazon ($24,99)
- https://www.amazon.com/Vintage-Champagne-Charles-Curtis-MW/dp/0990684423
Over de auteur
De Amerikaanse chef-kok Charles Curtis hoort bij een select kransje van champagnekenners. Hij werkte onder andere als hoofd van het wijndepartement van Christies in New York en Azië.
Over het boek
Een gedegen inleiding tot het onderwerp “vintage champagne”
Het boek start met een handige lijst van champagneproducenten, zowel geografisch als alfabetisch. Vervolgens maakt de auteur ons kort maar grondig wegwijs in de wijnstijl van jaargangchampagne. Alleen al deze dertien bladzijden zijn de moeite waard om dit boek te kopen. Met oog voor historisch detail beschrijft Curtis de eigenheid van jaargangchampagne en de praktijk van het wijnmaken vandaag.
Een onverbiddelijke klassering van de producenten
In deel 1 klasseert Curtis de producenten naargelang van kwaliteit. Hoewel dat altijd een subjectief gegeven blijft, is Curtis’ keuze zeer verdedigbaar. Hij beschrijft ook zijn rationale, die onder andere afhangt van het feit of oudere jaargangen op de markt gewild zijn.
Zo klasseert hij Krug als enige producent “hors classe”. Als viersterrenproducenten vinden we onder meer Bollinger, Dom Pérignon (naar de beroemde monnik) en Philipponnat terug.
Tot mijn grote blijdschap lijst Curtis bij de “notable producers” (*) ook relatief onbekende domeinen op die ik ook sterk waardeer. Voorbeelden zijn Etienne Calsac, Corbon, Serge Mathieu, Denis Salomon en Sadi Malot.
Elke producent krijgt vervolgens een relatief uitgebreide bespreking. Behalve feiten zoals locatie, contactgegevens en historische elementen over de oprichting en de geschiedenis van het domein bespreekt Curtis de wijnen en kent hij ze ook een score toe. Als dit deel ten einde is, zitten we al aan bladzijde 275.
De hoofdmoot: alle jaargangen van 1899 tot 2019
Deel 2 vormt het grootste deel van het boek, met een chronologische oplijsting van de jaargangen in Champagne. Te beginnen vanaf 1899. Waarom 1899? Het heeft een uitstekende reputatie (****) al geeft de auteur toe nooit wijnen van die jaargang geproefd te hebben.
De jaargangen zijn gegroepeerd in decades, waarbij elk decade een kenschets krijgt. Zo noemt hij de decade 1900-1909 naar een schilderij van Henri Matisse “Luxe, calme, et volupté”. Het brengt ons terug naar de Franse Belle Epoque. Elke jaargang wordt uitgebreid besproken, zowel klimatologisch als historisch, en proefnotities van wijnen uit die jaargang volgen.
Uiteraard ontbreekt ook een score niet, gaande van nul tot vijf sterren. Hoewel het gevaarlijk is om de kwaliteit van een jaargang in een simpel getalletje te vangen, denk ik toch dat dit een zeer betrouwbare graadmeter is.
Nuttige aanhangsels
Deel 3 brengt ons een woordenlijst, die erg nuttig is als je Engelstalige literatuur over champagne leest.
Tenslotte volgen er zeven teksten als appendix. Daaronder ook een vertaling van het beruchte “Cahier des Charges” waaraan producenten moeten voldoen om hun product als “champagne” te mogen verkopen. Ook dat is nuttige informatie, al is die aan nieuwe wetgeving onderhevig.
Conclusie
Plus
- een uiterst nuttig, informatief boek met beschrijvende delen die het lezen meer dan waard zijn
- een betrouwbare leidraad, zowel wat betreft de beoordeling van de producent, als van hun wijnen, als van de jaargangen in het algemeen
- aan amper 25 dollar en met 550 bladzijden veel waar voor je geld
Min
- de layout kon hier en daar overzichtelijker
- het boek is (nog) niet in het Nederlands beschikbaar, dus enkel voor wie het Engels voldoende machtig is