Champagne: op bezoek in de Aube

Centrum Essoyes

De champagnemakers uit de Aube hebben er letterlijk om geknokt om tot de prestigieuze streek te blijven behoren. Nochtans is Troyes en niet Reims de historische hoofdstad van Champagne.

Weinige Vlamingen op doorreis beseffen dat ze in de Champagne vertoeven. Er is nochtans heel wat te beleven, of je nu een actieve sporter, een cultuurminnaar of een lekkerbek bent.

Lekkerbekken opgelet

Met lekkerbekken op reis is er om te beginnen een overvloed aan champagne.een uitgebreid overzicht van de beste adresjes vind je in ‘Meer dan 200 champagneadresjes’. Het voordeel is dat je ze vaak kunt kopen aan schappelijke prijzen van 15 tot 20 euro per fles.

Daarnaast is er het cider-en vuurwatermuseum in Aix-en-Othe, het kaasmuseum in Chaource en de champignonkwekerij van Cussangy.

Een actieve vakantie

Sportievelingen hebben de keuze uit vele wandelpaden, onder andere in Bar-sur-Aube en Bar-sur-Seine, of de bijzondere megalietenwandeling in Nogent-sur-Seine. Ook nabij de Lacs d’Orient zijn er mogelijkheden om te fietsen, zwemmen, mountainbiken of te zeilen.

Een streepje cultuur?

De Cristallerie Royale de Champagne in Bayel is een goed startpunt. Heel beroemd is de Abdij van Clairvaux. Aan musea ook geen gebrek met het Napoleonmuseum in Brienne-le-Chateau, het ecomuseum in Brienne-la-Vieille of het museum voor moderne kunst in Marnay-sur-Seine. Dat de schilder Renoir afkomstig was uit de Aube, wordt in Essoyes dik in de verf gezet. De kunstenaar heeft er een museum aan hem gewijd.

Nog in het Zuiden is er een gedenkteken voor de Franse generaal Charles de Gaulle, afkomstig uit Colombey-les-Deux-eglises.

Met kinderen

Voor vakanties met kinderen is het watervertier rond de Lacs d’Orient een aanrader. Buitengewoon interessant is de windmolen van Dosches: een moderne creatie met oude technieken maar moderne hulpmiddelen. Aan de hand van foto’s en video kom je stap voor stap te weten hoe onze voorouders windmolens bouwden. Het respect voor technologie uit het verleden kan er enkel door groeien…

Tenslotte is het pretpark Nigloland in Dolancourt een must. Het park heeft enkele originele attracties waaronder vliegtuigjes waarvan je de vleugels met je armen kunt besturen, zodat je kiest of en hoe vaak je over de kop gaat.

Het kattenstraatje

Vergeet zeker ook niet Troyes te bezoeken, waar je je kunt vergapen aan de magnifieke vakwerkhuizen. Je ontdekt er ook hoe de Ruelle des Chats aan zijn naam gekomen is…

Peter Doomen