Champagnehuis Charles Heidsieck

 

Champagne is één van ‘s werelds meest iconische dranken, en er zijn maar weinig namen zo verweven met de geschiedenis en het erfgoed van deze sprankelende wijn als Charles Heidsieck. Als één van de oudste champagnehuizen uit de streek is Charles Heidsieck synoniem geworden van prestige, uitmuntendheid en vakmanschap. Het huis heeft de tand des tijds doorstaan en blijft tot op de dag van vandaag een waar symbool van luxe en kwaliteit.

Champagne Charlie

De geschiedenis van Charles Heidsieck gaat terug tot 1851, toen de jonge Charles-Camille Heidsieck zijn champagne naar de Verenigde Staten bracht en meteen succes oogstte. Charles-Camille was de zoon van een Lutherse predikant uit Westfalen die de schuimende wijn in de Verenigde Staten populair heeft gemaakt. Zijn charme, toewijding en uitzonderlijke wijnkennis maakten hem al snel een beroemdheid in Amerika, waar hij bekend stond als “Champagne Charlie”. Hij bouwde sterke relaties op met de elite van de Amerikaanse samenleving, waaronder presidenten, kunstenaars en zakenmagnaten. Toch liep niet alles van een leien dakje. Tijdens de Amerikaanse burgeroorlog werd Charles Heidsieck gevangengezet op verdenking van spionage voor de Franse regering en de zuidelijke staten. Zijn gevangenschap leidde tot spanningen tussen Frankrijk en Verenigde Staten en pas na vier maanden kwam Charles vrij dankzij de tussenkomst van president Lincoln. Charles keerde failliet en ziek terug naar Champagne. In een brief aan zijn echtgenote schreef hij “tombé, mais pas anéanti” – gevallen maar niet verwoest… Terug in Frankrijk verlegt Charles zijn focus naar de lokale en Europese markt. Al snel werd hij hofleverancier van verschillende koningshuizen.

Les crayères

Het authentieke karakter van Charles Heidsieck is ook te vinden in de prachtige kelders van het huis, gelegen in Reims, de hoofdstad van de Champagne-regio. Deze kelders, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan, dateren uit de derde eeuw en bieden de ideale omstandigheden voor de rijping van champagne.

De Gallo-Romeinse crayères zijn te bezoeken via een poortje in de tuin. Een lange trap daalt af naar de kilometerslange uitgegraven gangen in de krijtrotsen onder de stad Reims. Naarmate de afdaling vordert, zakt de temperatuur die in de diepe kelders het hele jaar door constant blijft, ideaal voor het lange verblijf “sur lattes” voor de prise de mousse tijdens de tweede gisting op fles.

Wat Charles Heidsieck onderscheidt van andere champagnehuizen is de filosofie van het streven naar perfectie. Het huis staat bekend om zijn prachtige assemblages, waarbij de beste druiven uit verschillende wijngaarden worden geselecteerd om wijnen van uitzonderlijke complexiteit en karakter te creëren. Het gebruik van reservewijnen, die jarenlang in de kelders van het huis worden bewaard, draagt bij aan de diepte en rijkdom van elke fles Charles Heidsieck champagne.

Voor u geproefd

De Brut Réserve, the masterpiece van Charles Heidsieck. Deze cuvée is samengesteld uit meer dan honderd wijnen, waarvan minstens veertig procent reservewijnen. Het resultaat is een champagne met een opmerkelijke harmonie tussen frisheid en rijpheid.

De textuur doet denken aan het krokante van een dun laagje nougat op fluweelzachte room. De diepte van de eeuwenoude crayères waar de wijn rijpt en het lange verblijf “sur lattes”, geeft hem een toets van praliné, brioche en vanilletonen.

De Rosé Réserve met een uitgesproken, rijke en diepe smaak, heeft toetsen van klein rood fruit: aardbei, framboos. Rijke mondvulling die doet denken aan bramensabayonne.

En last but not least de Blanc des Millénaires 2007

Voluptueuze textuur, romig en toch heel fijn. Echt kenmerkend voor de Blanc des Millénaires. Zacht en sensueel komt de volheid van de wijn tot uitdrukking in toetsen van karamel met gezouten boter en zijn zachtheid in de subtiel in elkaar overvloeiende romige toetsen met zeste van citrusvruchten, gegrilde amandel, vanille, gember en cederhout.

Charles Heidsieck is meer dan alleen een champagnehuis. Het is een symbool van elegantie, verfijning en tijdloze allure. De champagnes van Charles Heidsieck vieren het leven en brengen mensen samen in een sfeer van vreugde en genot. Of het nu een speciale gelegenheid is of een moment van puur plezier, een fles Charles Heidsieck champagne opent de deur naar een wereld van buitengewone smaakervaringen.

In een tijd waarin de wijnwereld voortdurend evolueert, blijft Charles Heidsieck trouw aan zijn tradities en waarden. Het huis belichaamt de essentie van vakmanschap, passie en toewijding. Bij elke slok Charles Heidsieck champagne komt de herinnering boven aan een prachtig bezoek ter plaatse waar de champagne nog de tijd gegund wordt om in optimale omstandigheden zijn complexiteit te ontwikkelen. Ik ben fan!

De champagnes van Charles Heidsieck zijn op bestelling verkrijgbaar bij www.chateaubrillant.be

Wouter De Nul