Costers del Segre: Catalaanse wijnen van arme bodem

Costers del Segre is een wijnstreek in het noorden van Spanje, gelegen in de provincie Lleida in de autonome regio Catalonië. De regio is genoemd naar de oevers van de Segre-rivier en is sinds de jaren 80 van de vorige eeuw erkend als een officiële DO (Denominación de Origen) voor wijnproductie. De regio beslaat een gebied van ongeveer 2000 hectare en heeft een lange geschiedenis van wijnproductie die teruggaat tot de Romeinse tijd.

Klimaat

Het klimaat van Costers del Segre is continentaal, met warme zomers en koude winters. De regio is gelegen op een hoogte tussen 400 en 800 meter boven zeeniveau en heeft een gemiddelde jaarlijkse neerslag van ongeveer 400 mm. De hoge ligging van de wijngaarden zorgt voor grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van de aroma’s en smaken van de wijnen.

Bodem

De bodem van Costers del Segre is divers, met een mix van klei, kalksteen en zandsteen. Deze variatie in bodemtypes zorgt voor verschillende microklimaten die gunstig zijn voor de groei van verschillende druivenvariëteiten. De bodem van de regio is over het algemeen vrij arm, wat bijdraagt aan de concentratie en complexiteit van de wijnen.

Druiven

De regio heeft een breed scala aan aangeplante druivenvariëteiten, waaronder zowel internationale als lokale rassen. Onder de witte druivenvariëteiten vinden we bijvoorbeeld macabeo, parellada en chardonnay, terwijl de belangrijkste rode druivenvariëteiten garnacha, tempranillo (ook wel ull de llebre genoemd), cabernet sauvignon en merlot zijn. Daarnaast worden er ook lokale rassen zoals trepat verbouwd.

In Costers del Segre worden voornamelijk rode wijnen geproduceerd, die bekend staan om hun stevige tannines en complexe smaken. Er worden ook enkele witte wijnen gemaakt, al zijn die minder bekend dan de rode wijnen. De rode wijnen zijn trouwens meestal blends van verschillende druivenrassen en hebben een lange rijpingstijd nodig om hun volle potentieel te bereiken.

Mousserend: de cava, natuurlijk

Een van de bijzonderheden van Costers del Segre is de productie van mousserende wijnen, die bekend staan als cava. Deze wijnen worden geproduceerd volgens de traditionele methode, waarbij de tweede gisting op de fles plaatsvindt. De mousserende wijnen van Costers del Segre zijn gemaakt van druivenrassen zoals macabeo, parellada en xarel-lo en de beste hebben een verfijnde bubbel en complexe smaken.

Garnacha de Solera

Een andere bijzonderheid van de regio is de productie van zoete wijnen, die bekend staan als Garnacha de Solera. Deze wijnen worden geproduceerd met behulp van het solera-systeem, waarbij wijn van verschillende leeftijden wordt gemengd om een consistente smaak te creëren. De zoete wijnen van Costers del Segre zijn gemaakt van de garnacha-druif en hebben een rijke, geconcentreerde smaak met tonen van gedroogd fruit en karamel.

Duurzaamheid

Een andere interessante ontwikkeling in Costers del Segre is de opkomst van biologische en biodynamische wijnbouw. Een aantal wijnproducenten in de regio heeft de overstap gemaakt naar deze duurzame en milieuvriendelijke methoden, waarbij ze zich richten op het minimaliseren van het gebruik van pesticiden en herbiciden en het herstellen van de biodiversiteit in de wijngaarden.

Producenten

Een van de meest opvallende producenten in de regio is Castell del Remei, dat al sinds de 18e eeuw wijn produceert. Het landgoed van Castell del Remei is ongeveer 400 hectare groot en heeft meer dan 100 hectare wijngaarden, waar verschillende druivenrassen worden verbouwd. De wijnen van Castell del Remei hebben talloze prijzen gewonnen en worden erkend als enkele van de beste in de regio.

Een andere interessante producent is Cérvoles Celler, dat in 1997 werd opgericht door de bekende Franse wijnmaker Tomás Cusiné. Het landgoed van Cérvoles Celler is ongeveer 120 hectare groot en heeft wijngaarden op een hoogte van meer dan 700 meter boven zeeniveau. De wijnen van Cérvoles Celler worden geproduceerd met behulp van biodynamische methoden en hebben een elegante en verfijnde stijl.

Vervolgens is er Bodegas Abadal, dat in 1983 werd opgericht en zich richt op het produceren van wijnen van hoge kwaliteit uit de druivenvariëteiten van de regio. Het landgoed van Bodegas Abadal is ongeveer 200 hectare groot en heeft wijngaarden op een hoogte van meer dan 750 meter boven zeeniveau. De wijnen van Bodegas Abadal zijn gemaakt van lokale druivenrassen en hebben een frisse en fruitige stijl.

Tot slot is er Clos Pons, in het zuiden van de provincie Lleida. Het domein legt zich toe op biowijnbouw maar ook en vooral op wijnen die prijs/kwaliteit meer dan de moeite waard zijn. Het landgoed produceert zowel witte als rode wijnen, allemaal gemaakt van de belangrijkste druiven uit de streek. Voor de rode wijnen is de stijl eerder stevig en fruitig, voor de witte wijnen finessevol en floraal.

Samengevat

Costers del Segre is een fascinerende wijnstreek in het noorden van Spanje, met een rijke geschiedenis, een divers klimaat en bodem en een breed scala aan aangeplante druivenvariëteiten. De regio staat vooral bekend om zijn stevige rode wijnen en mousserende wijnen, evenals om zijn zoete wijnen geproduceerd met het solera-systeem. Door de opkomst van duurzame wijnbouwmethoden en innovatieve producenten is de regio de laatste jaren steeds meer in de belangstelling komen te staan van wijnliefhebbers over de hele wereld.

Alges 2015 – Doorbraak wijn

Sisquella 2016 – Doorbraak wijn

Peter Doomen