De hoogmis van Saint-Emilion

 

Zondag 13 november vond de hoogmis plaats van Saint-Emilion Grand Cru Classé in de prachtige feestzaal van De Lozen Boer in Lochristi. Het was lang geleden en de opkomst was dan ook overweldigend!

Erevoorzitter Hugo

Om de twee jaar organiseert het nationaal comité van de Vlaamse Wijngilde deze prestigieuze degustatie waarbij meer dan vijfentwintig kastelen twee jaargangen laten proeven, deze keer waren dat 2018 en 2019. Initiatiefnemer sinds jaren van deze prachtige degustatie is Hugo Van Landeghem, erevoorzitter van de Vlaamse Wijngilde en lid van de Jurade de Saint-Emilion.

Wijnen uit Bordeaux krijgen het moeilijk bij de Vlaamse wijnliefhebber die openstaat voor zowat de hele wereld. Het wat oubollige imago van overjaarse wijn met droogtrekkende tannine verdwijnt echter als sneeuw voor de zon wanneer het betere werk uit Saint-Emilion op tafel komt.

Klassement

Het eerste klassement van Saint-Emilion dateert van 1955 en wordt om de tien jaar herzien. Helemaal anders dus dan het klassement van 1855 op de linkeroever waar de premier tot cinquième Grand Cru Classé-kastelen eeuwige faam toebedeeld kregen. Enkel in 1973 werd een uitzondering toegestaan voor Château Mouton Rothschild dat toen promoveerde tot Premier Grand Cru Classé

In Saint-Emilion kunnen kastelen stijgen of dalen in de herziening en dat hebben we geweten in 2022. Sommeliercursussen moeten worden aangepast want er vond een ware aardverschuiving plaats.

De twee beroemde topkastelen met A-status – Château Ausone en Château Cheval Blanc – kregen er in 2012 twee concullega’s bij: Château Angélus en Château Pavie.

In 2022 promoveert Château Figeac tot het fel begeerde A-niveau, maar enkel Château Pavie blijft nog over op het allerhoogste niveau. De bom sloeg in toen in juni 2022 Cheval Blanc en Ausone zich terugtrokken uit de classificatie. Als reden wordt aangenomen dat de twee toppers niet langer akkoord gingen met de selectiecriteria. Werd het iets te makkelijk voor andere kastelen om tot het absolute topniveau door te stoten en voelden ze de hete adem al in hun nek. Stof tot discussie. In januari 2022 trokken ook Angélus en Château La Gaffelière met B-status zich terug.

Veel gedoe aan de top van het klassement dus, maar daar ondervonden we geen hinder van op de degustatie.

Twee jaargangen

We proefden aan elke degustatietafel twee jaargangen van eenzelfde kasteel: 2018 en 2019.

Over het algemeen was 2019 onmiddellijk toegankelijk, veelal finesserijk maar wat vlakker dan 2018.

2018 was duidelijk de warmere jaargang met rijper fruit in de neus. Stevigere wijnen met rijpere tanninestructuur en een groot bewaarpotentieel.

Voor u geproefd

Château Bellevue 2018

100% merlot van 65 jaar oude stokken

Rijp en finesserijk fruit met schakering. Gestructureerde wijn met veel materie en tegelijkertijd fraîcheur en diepgang.

Château Destieux 2019

Kersenrode kleur met medium viscositeit

Rijk geschakeerde neus met rijp rood fruit en cassis

Volle aanzet met soepele tanninestructuur, nu al zeer toegankelijk

Château Fonplégade 2018

Sinds 2020 volledig biodynamisch

Licht kersenrode kleur met transparante traanvorming

Aromatisch zeer expressief met voornamelijk rood fruit dat terugkomt in de mond

Soepel, zalvend fruit, edele tannine, eerder finesse dan kracht

Château Fonroque 2018

Helder kersenrood, licht gekleurde tranen

Opvallend kruidige neus met wat peper en munt

Sappig, vol met stevige aciditeit en rijpe tannine, flink wat bewaarpotentieel

Château Grand Corbin 2019

Kersenrood met een jeugdig aspect

Fijn pallet aan aroma’s met kers, gedroogde bloemen, geplette bessen en een licht aardse toets

Soepele en goede smaakvulling, voldoende densiteit en rijpe tannine

Eén van mijn favorieten

Château La Marzelle 2018

Bart De Winne is altijd present om Château La Marzelle van onze Belgische Jacqueline Sioen te laten proeven, en jaargang 2018 speciaal voor deze degustatie zelfs uit magnumflessen!

Diepe kersenrode kleur met ruim wat extract

Volrijp aroma van zwarte kersen en bramen, fijn cederhout en een licht rokerig accent

Krachtige wijn met gezond fruit, stevige tannine en verfrissende zuren

Château La Tour Figeac 2018

Zeer intense diepe kersenrode kleur met gekleurde tranen

Frisse en fruitige aroma’s van rijpe kersen en bosaardbei. Opvallend florale impressie door het hoge aandeel van 35% cabernet franc in de blend

Sappig, veel materie, stevige structuur met fraîcheur en diepgang, best nog een aantal jaren in de kelder vergeten om de tannine mooi te laten versmelten

Château Villemaurine 2018

80% merlot, 20 % cabernet franc
Robijnrood met jeugdig kleuraccent
Cassis en kersen, na walsen vanille, ceder en rozen
Goede structuur, evenwichtig, veel body en stevige tannine die een mooi bewaarpotentieel laat vermoeden

Zelf ook zin gekregen in een Saint-Emilion? Dat kan via Doorbraak wijn:

Saint-Emilion Grand Cru Château Fougueyrat 2018 – Doorbraak wijn

Wouter De Nul