De inheemse Portugese rode druiven

 

De rijke en diverse wijntraditie van Portugal is diepgeworteld in de unieke autochtone druivenrassen die het land te bieden heeft. Onder deze druivenvariëteiten springen vooral de rode druiven in het oog, met Touriga Nacional, Alfrocheiro en Tinta Roriz als enkele van de meest prominente. Dit artikel belicht de kenmerken, de historische achtergrond en het belang van deze drie opmerkelijke Portugese druivenrassen.

Touriga Nacional

Als één van Portugal’s meest prestigieuze en gerespecteerde druivenrassen, neemt Touriga Nacional een vooraanstaande plaats in. Deze druif wordt vaak beschouwd als de ruggengraat van de beroemde Portugese Portwijnen, maar heeft ook een significante rol in de productie van hoogwaardige, niet-versterkte rode wijnen.

Historisch gezien is Touriga Nacional nauw verbonden met de Douro-vallei, een van Portugal’s oudste en meest gerenommeerde wijnregio’s. Het is een druivenras dat bekend staat om zijn lage opbrengsten, wat typisch leidt tot een hogere concentratie van smaken in de druiven. Wijnen gemaakt van Touriga Nacional zijn diep gekleurd, vol van structuur, en bieden een complex palet van aroma’s, waaronder zwarte bessen, pruimen, viooltjes en kruiden. Ze bezitten ook aanzienlijke tannines en een goede zuurgraad, wat hen een uitstekend verouderingspotentieel geeft.

Alfrocheiro

Alfrocheiro is minder bekend dan Touriga Nacional, maar zeker niet minder interessant. Dit druivenras is voornamelijk te vinden in de Dão en Alentejo regio’s en staat bekend om zijn bijdrage aan de elegante en fruitige wijnen van Portugal. De druif heeft een neiging tot vroege rijping en is gevoelig voor verschillende wijnstokziekten, wat de teelt ervan uitdagend maakt. Echter, wanneer goed beheerd, produceert Alfrocheiro wijnen van hoge kwaliteit.

Wijnen van Alfrocheiro zijn typerend door hun diepe kleur, hoge tannines en levendige zuurgraad. Ze bieden rijke aroma’s van rijp rood fruit zoals kersen en aardbeien, vaak gecombineerd met subtiele bloemige en kruidige tonen. Deze wijnen hebben een goede structuur en kunnen met de tijd zachter en complexer worden, waardoor ze een goede kandidaat zijn voor veroudering.

Tinta Roriz

Tinta Roriz, internationaal beter bekend als Tempranillo, is een ander prominent Portugees druivenras. Hoewel het zijn oorsprong vindt in Spanje, heeft het ras een belangrijke positie verworven in de Portugese wijnbouw, vooral in de Douro en Dão regio’s. In Portugal wordt het vaak gebruikt in blends, maar ook als monocépage-wijn.

Kenmerkend voor Tinta Roriz zijn de robuuste wijnen met een volle body, die zowel kracht als finesse tonen. Deze wijnen zijn typisch rijk aan smaken van rode vruchten, zoals frambozen en pruimen, en worden vaak verrijkt met tonen van vanille, tabak en leer, vooral wanneer ze gerijpt worden in eiken vaten. Tinta Roriz wijnen hebben een goede balans tussen tannines en zuurgraad, wat hen een uitstekend potentieel geeft voor veroudering.

(Lees verder onder de advertentie)

Titular Tinto Reserva 2016

De Rol in Portugese Wijnen

Deze drie druivenrassen spelen een cruciale rol in de identiteit van Portugese wijnen. Ze zijn niet alleen belangrijk voor de kwaliteit en het karakter van de wijnen, maar dragen ook bij aan de diversiteit en het onderscheidend vermogen van Portugal als wijnland.

Touriga Nacional, Alfrocheiro en Tinta Roriz worden vaak gecombineerd in blends, waarbij elk ras zijn unieke eigenschappen inbrengt om complexe en harmonieuze wijnen te creëren. Terwijl Touriga Nacional structuur en aromatische intensiteit toevoegt, brengt Alfrocheiro elegantie en fruitigheid, en biedt Tinta Roriz de wijn een solide basis van rijp fruit en tannines.

Innovatie en Experimentatie

De hedendaagse Portugese wijnmakers zijn niet alleen gericht op het behoud van traditionele wijnmaakmethoden, maar staan ook open voor innovatie en experimentatie. Dit heeft geleid tot een opwindende tijd voor deze autochtone druivenrassen, met wijnmakers die nieuwe technieken verkennen om de unieke kwaliteiten van elk ras te benadrukken.

Wijnbouwerfgoed

Touriga Nacional, Alfrocheiro en Tinta Roriz zijn meer dan alleen de pijlers van de Portugese wijnbouw; ze zijn symbolen van het land’s rijke wijnbouwerfgoed en zijn voortdurende streven naar uitmuntendheid. Deze druivenrassen bieden een venster in de ziel van Portugese wijnen – vol karakter, diversiteit en verhalen. Voor wijnliefhebbers die op zoek zijn naar iets unieks en expressiefs, bieden wijnen gemaakt van deze druivenvariëteiten een onvergetelijke ervaring die de rijkdom van Portugese terroirs en tradities weerspiegelt.

Peter Doomen