De ongefilterde waarheid over Attila Gere: authentiek Hongaars wijnvakmanschap

 

In het hart van de Hongaarse wijnwereld, ver verwijderd van de commerciële drukte die vaak de kern van onze hedendaagse wijnbeleving vertroebelt, ligt Attila Gere. Dit wijndomein, genesteld in de befaamde regio Villány, staat symbool voor een onwankelbare toewijding aan authenticiteit, kwaliteit en de diepgewortelde tradities van Hongaarse wijnproductie.

Attila Gere, opgericht in de late jaren 70, begon zijn reis met een bescheiden 0,2 hectare aan wijngaarden. Vandaag de dag uitgegroeid tot een respectabele 70 hectare, illustreert deze expansie niet alleen een verhaal van succes, maar ook van vastberadenheid en een onwrikbare liefde voor wijn.

Mediterraan klimaat

Het domein specialiseert zich in rode wijnen, met een bijzondere focus op de cabernet franc, een druif die zich uitzonderlijk thuis voelt in het unieke microklimaat van Villány. Deze regio, gezegend met overvloedige zonneschijn, een ideale bodemsamenstelling en een bijna mediterraan klimaat, biedt de perfecte voorwaarden voor het rijpen van druiven die complexe en diepgaande wijnen voortbrengen.

Een opvallend kenmerk van Attila Gere’s benadering is zijn weerstand tegen de verleiding om productieprocessen te versnellen voor commercieel gewin. Hier vind je geen industriële massaproductie of kunstmatige versnellers van rijpheid. In plaats daarvan wordt tijd gerespecteerd als een cruciale component van kwaliteit. De wijnen rijpen in eikenhouten vaten, een traditie die diepte, complexiteit en een fluweelachtige textuur aan elke slok toevoegt.

Zijsprong: de regio

De regio Villány in Hongarije is een van de meest gerenommeerde en zuidelijk gelegen wijngebieden, bekend om zijn hoogwaardige rode wijnen en in toenemende mate ook voor witte wijnen van hoge kwaliteit. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste kenmerken die Villány onderscheiden:

Klimaat en Terroir

 • Submediterraan klimaat: Villány profiteert van een warm en relatief droog klimaat met veel zonneschijn, wat ideaal is voor de rijping van druiven. Dit klimaat draagt bij aan de productie van rijpe, volle wijnen met veel body en structuur.
 • Uniek terroir: De bodem bestaat voornamelijk uit kalksteen en leem, met een goede drainage, wat essentieel is voor de kwaliteit van de druiven. Deze combinatie van bodem en klimaat geeft de wijnen uit Villány hun unieke karakter.

Druiven

 • Cabernet franc: De regio staat bijzonder bekend om zijn Cabernet Franc, die hier uitstekend gedijt en wijnen van wereldklasse produceert. Villány wordt zelfs beschouwd als een van de beste regio’s ter wereld voor deze druif.
 • Overige rode druiven: Naast cabernet franc zijn ook merlot, cabernet sauvignon, en de inheemse kékfrankos populaire rassen in dit gebied.
 • Witte wijnen: Hoewel minder bekend, produceert de regio ook enkele opmerkelijke witte wijnen, voornamelijk van chardonnay en lokale variëteiten zoals olaszrizling en hárslevelű.

Toonaangevende Producenten

Behalve Atilla Gere hebben nog een aantal toonaangevende wijnhuizen in Villány bijgedragen aan de internationale reputatie van het gebied:

 • Vylyan: een relatief grote producent met om en beide 100 hectare aan wijngaarden waarvan de eerste dateren uit 1992. Tot ongeveer 2004 werd het areaal verder uitgebouwd. Enkele cuvées hebben duidelijk ‘bordelese allures’. Heerlijke wijnen die prima kunnen ouderen.
 • Bock Pincészet: Gerespecteerd om zijn krachtige en complexe wijnen, met een breed scala aan zowel rode als witte wijnen.
 • Polgár Pincészet: Bekend om zijn elegante en goed gestructureerde wijnen, met een focus op lokale druiven.
 • Villányi Franc: Dit is niet alleen een wijnhuis, maar ook een concept dat de regio promoot als een voortreffelijk gebied voor cabernet franc, met meerdere producenten die deze benaming gebruiken voor hun topwijnen.

Wijntoerisme

 • Wijnroutes en proeverijen: Villány is een populaire bestemming voor wijntoerisme, met tal van wijnkelders en proeflokalen die bezoekers verwelkomen. De regio biedt ook een officiële wijnroute die langs de belangrijkste wijnhuizen en attracties leidt.
 • Evenementen en festivals: Jaarlijks worden er diverse wijnfestivals en evenementen georganiseerd die wijnliefhebbers en toeristen aantrekken.

De combinatie van een gunstig klimaat, vruchtbare bodem, toegewijde producenten en een rijke wijntraditie maakt Villány tot een van de voornaamste wijnregio’s in Hongarije, met een groeiende internationale reputatie.

Terug naar Atilla Gere: het vlaggenschip

De “Kopar Cuvée”, het vlaggenschip van het domein, is een testament van Gere’s vakmanschap. Deze wijn, een blend van cabernet franc, merlot en cabernet sauvignon, vertegenwoordigt het summum van wat Villány te bieden heeft. Het is een expressie van het terroir, vol rijp fruit, elegante kruidigheid, en een lange, bevredigende afdronk die de drinker uitnodigt tot contemplatie en waardering.

Wat Attila Gere onderscheidt van veel van zijn tijdgenoten, is de onwankelbare toewijding aan duurzaamheid en respect voor het land. Dit domein is niet alleen een producent van topwijnen, maar ook een hoeder van het milieu, met praktijken die de biodiversiteit bevorderen en de ecologische voetafdruk minimaliseren.

Voor de ware wijnliefhebber die uitgekeken is op het commerciële gezwets dat de wijnindustrie soms lijkt te domineren, biedt Attila Gere een verademing. Dit is een domein dat spreekt door zijn wijnen, niet door marketingslogans of flashy verpakkingen. Elke fles is een belofte van kwaliteit, een verhaal van passie, en een uitnodiging om de boeiende geschiedenis van Hongaarse wijntradities te verkennen.

In een tijd waarin authenticiteit vaak ondergesneeuwd raakt onder commerciële belangen, staat Attila Gere als een bastion van integriteit en toewijding aan het echte wijnmaken. Voor degenen onder ons die verlangen naar wijnen met een verhaal, diepgang en ongeëvenaarde kwaliteit, is dit domein een must-visit, of op zijn minst, een must-taste.

Tip voor een betaalbare wijn

Een tip voor wie graag betaalbare wijnen heeft: de lekkere Athus, geïnspireerd op de wijnen uit Bordeaux maar dan gebaseerd op de kekfrankos (blaufränkisch) en de portugieser. 25% cabernet sauvignon maken de blend compleet.

Athus Cuvée Attila Gere – Hongarije

Peter Doomen