De Opkomst van Uruguay’s Tannatwijnen

Jaren geleden bezocht ik met mijn vrouw een restaurant dat de fusion kitchen aanhing. Er stond een pikante wok met buffelvlees op het menu en dat wilde ik wel eens proeven. Daarbij koos ik een Uruguyaanse tannat. Ik kende toen enkel de Franse tegenhanger uit de streek van Madiran, een wijn die me zeer beviel, zelfs al is die in zijn jeugd streng, zij het fruitig, maar erg tanninerijk.

De verwrongen wenkbrauwen van de sommelier maakten me duidelijk dat het geen evidente keuze was. Maar toch smaakte het. Tannat heeft iets met stevig vlees en de aanwezige chilipepers konden de pret niet derven.

Tweede thuis

Uruguay, een relatief onbekende speler op het wereldwijde wijnbouwtoneel, maakt een opvallende opmars met een druivenvariëteit die zowel robuust als intrigerend is: Tannat. Deze variëteit, oorspronkelijk afkomstig uit het zuidwesten van Frankrijk, heeft in de Uruguayaanse bodem en klimaat een tweede thuis gevonden, waar het een unieke expressie en identiteit heeft ontwikkeld. Dit artikel duikt diep in de wereld van de Uruguayaanse tannatwijnen, verkent de geschiedenis, karakteristieken, en het groeiende aanzien van deze fascinerende druivenvariëteit.

Tannat: Moeten we er een tekening bij maken?

Tannat staat bekend om zijn diep gekleurde wijnen met aanzienlijke tanninestructuur, wat de naam al doet vermoeden. De druivenvariëteit is rijk aan antioxidanten, met name resveratrol, en produceert wijnen die bekend staan om hun robuustheid en potentieel voor veroudering. In zijn oorspronkelijke Franse habitat Madiran wordt tannat vaak geblend om de scherpe tannines te verzachten. Er zijn ook technieken ontwikkeld van micro-oxygenatie met hetzelfde doel.

Echter, in Uruguay heeft tannat zich ontwikkeld tot de nationale trots, waar het overwegend als een enkelvoudige variëteit wordt geproduceerd, wat resulteert in wijnen die zowel de unieke terroir als de innovatieve wijnmaaktechnieken van het land weerspiegelen.

De Reis van Tannat naar Uruguay

De introductie van tannat in Uruguay is een verhaal van migratie en aanpassing. In de late 19e eeuw bracht Baskische immigrant Pascual Harriague de tannat van Frankrijk naar Uruguay, op zoek naar nieuwe landbouwmogelijkheden. In de vruchtbare gronden en het gematigde klimaat van Uruguay vond tannat een ideale omgeving om te gedijen, zodanig dat het zich ontpopte als de meest prominente druivenvariëteit van het land.

Als hommage aan Harriague wordt de tannat overigens vaak nog naar hem vernoemd.

Karakteristieken van Uruguayaanse Tannat

Uruguayaanse tannatwijnen onderscheiden zich door hun intens donkere kleur, rijke aroma’s van donker fruit zoals zwarte bessen en pruimen, en een onderliggende laag van kruiden en tabak. De tannines, hoewel nog steeds aanzienlijk, zijn zachter en meer toegankelijk dan hun Franse tegenhangers, dankzij de innovatieve vinificatiemethoden en het unieke klimaat van Uruguay. Deze aanpak resulteert in wijnen die niet alleen rijk en vol zijn, maar ook een opmerkelijke frisheid en evenwicht behouden.

De Wijnbouwpraktijken in Uruguay

Uruguay’s benadering van wijnbouw legt een sterke nadruk op duurzaamheid en respect voor de natuur. Veel wijnhuizen werken volgens biologische of biodynamische principes, wat bijdraagt aan de zuiverheid en expressiviteit van de tannatwijnen. De combinatie van traditionele methoden met moderne technologieën stelt Uruguayaanse wijnmakers in staat om de potentie van tannat volledig te benutten, terwijl de unieke karakteristieken van elke wijngaard worden gevierd.

Er lijkt zich de laatste jaren een tweespalt af te tekenen tussen traditionelen, die het gebruik van houten vaten genegen zijn en hun wijnen voorbestemmen om jaren in de kelder te rijpen, en de modernisten, die vinden dat een wijn sneller drinkklaar moet zijn. Die laatsten verkiezen over het algemeen minder houtrijping en minder extractietechnieken. Hun wijnen kun je al na een jaar in de fles genieten. De traditionelen maken wijnen die veel langer meegaan, maar die veel meer geduld vergen.

Tannat in de Uruguayaanse Cultuur

Tannat is meer dan alleen een druivenvariëteit in Uruguay; het is een symbool van nationale trots en een essentieel onderdeel van de culturele identiteit. De wijn wordt vaak geserveerd bij lokale gerechten, waarbij de rijke smaken van de wijn de hartige, vleesrijke keuken van Uruguay complementeren. Van familiebarbecues tot gastronomische restaurants, tannat is altijd aanwezig, waardoor het een onmisbaar element is in de culinaire ervaring van het land.

De Toekomst van Tannat in Uruguay

De toekomst ziet er rooskleurig uit voor Uruguayaanse tannat, of moeten we zeggen ‘inktkleurig’, met wijnmakers die voortdurend experimenteren en innoveren om de expressie en finesse van hun wijnen te verbeteren. De internationale erkenning van tannatwijnen groeit gestaag, met critici en wijnliefhebbers die de unieke kwaliteiten en het potentieel van deze Uruguayaanse specialiteit erkennen. Als ambassadeurs van het Uruguayaanse terroir blijven wijnmakers de wereld uitnodigen om de diepte en diversiteit van tannat te ontdekken.

Transformatieve kracht

Uruguay’s tannatwijnen vertegenwoordigen een boeiend hoofdstuk in de wereld van wijn, één waar de tradities van het verleden samenvloeien met de innovaties van het heden om iets werkelijk unieks te creëren. De reis van tannat van de hellingen van Frankrijk naar de uitgestrekte vlaktes van Uruguay is een getuigenis van de transformatieve kracht van wijnbouw, waarbij een druivenvariëteit niet alleen een nieuw thuis vindt, maar ook een hele natie op de kaart zet. Terwijl Uruguay doorgaat met het verkennen van de mogelijkheden van tannat, staat de wijnwereld klaar om te genieten van de rijke, complexe wijnen die deze bijzondere druivenvariëteit voortbrengt.

 

Fausto Tannat 2017

Peter Doomen