De Prachtige Champagnes van de Côte des Bar: Druiven, Dorpen en Producenten

 

De Côte des Bar, gelegen in het zuidoosten van de Champagne-regio, verschilt opmerkelijk in klimaat en terroir in vergelijking met de rest van de regio. Deze verschillen dragen bij aan de unieke kenmerken van de champagnes die in dit gebied worden geproduceerd.

Klimaat

 1. Temperatuur: De Côte des Bar heeft een iets warmer klimaat in vergelijking met de rest van de Champagne-regio. Dit komt door de zuidelijke ligging en de grotere afstand tot de Atlantische Oceaan. Dit zorgt voor een langere rijpingsperiode voor de druiven, waardoor ze meer suikers en een rondere smaak ontwikkelen.
 2. Neerslag: De Côte des Bar heeft over het algemeen minder neerslag in vergelijking met andere delen van de Champagne-regio, vooral de Montagne de Reims en de Côte des Blancs. Dit resulteert in een lager risico op ziekten en schimmels in de wijngaarden, wat gunstig is voor de druiventeelt.

Terroir

 1. Bodem: Terwijl de meeste delen van de Champagne-regio bekend staan om hun kalkrijke bodems, bestaat de Côte des Bar voornamelijk uit klei en kalksteen, met een aanzienlijke hoeveelheid fossiele Kimmeridgiaanse mergel. Deze bodemsamenstelling zorgt voor een betere waterretentie, wat helpt om de wijnstokken te voorzien van de benodigde voedingsstoffen en mineralen, vooral in drogere jaren. Dit draagt bij aan de expressie van het terroir in de champagnes van de Côte des Bar, met meer fruitige en minerale tonen die afwijken van het pure krijt in de Noordelijke streken.
 2. Topografie: De Côte des Bar ligt op lagere hoogten en heeft meer glooiende heuvels in vergelijking met de steilere hellingen die in andere delen van de Champagne-regio worden aangetroffen. Dit zorgt voor verschillende blootstellingen aan de zon en een gevarieerde rijping van de druiven, wat resulteert in een breder scala aan smaakprofielen in de geproduceerde champagnes.

Deze verschillen in klimaat en terroir tussen de Côte des Bar en de rest van de Champagne-regio zorgen ervoor dat de champagnes uit dit gebied zich onderscheiden door hun unieke kenmerken en stijlen. In het bijzonder zijn de champagnes uit de Côte des Bar vaak fruitiger, ronder en toegankelijker, met een duidelijke expressie van het terroir en de druiven die in de regio worden geteeld.

Druivenvariëteiten

De Côte des Bar is bekend om zijn diversiteit aan druivenvariëteiten, waarvan de meest voorkomende de Pinot Noir en Chardonnay zijn. Deze druiven maken ongeveer 90% van de totale aanplant in de regio uit.

 1. Pinot Noir: Deze druif is verantwoordelijk voor ongeveer 70% van de aanplant in de Côte des Bar. Pinot Noir geeft de champagnes hun structuur, kracht en fruitige aroma’s. De druif gedijt op de kalkrijke bodems en het relatief koele klimaat van de regio, wat resulteert in wijnen met een mooie balans tussen frisheid en complexiteit.
 2. Chardonnay: Goed voor ongeveer 20% van de aanplant, is Chardonnay de tweede belangrijkste druif in de Côte des Bar. Deze druif zorgt voor finesse, elegantie en frisse, minerale tonen in de champagnes. Chardonnay voegt een extra laag complexiteit toe aan de wijnen, met aroma’s van citrus, groene appel en bloemen.

Naast deze twee dominante druiven zijn er ook kleinere hoeveelheden Pinot Meunier, Pinot Blanc, Arbane en Petit Meslier aangeplant in de Côte des Bar. Deze druiven worden vaak gebruikt in blends om de champagnes een extra dimensie te geven, al vind je soms monocepages…

Champagnetypes

De Côte des Bar produceert een breed scala aan champagnetypes, waaronder:

 1. Non-Vintage (NV) Champagnes: Dit zijn de meest voorkomende champagnes uit de regio, gemaakt van een blend van verschillende oogstjaren. Non-Vintage champagnes zijn toegankelijk en hebben een consistente stijl, met tonen van fruit, bloemen en minerale nuances.
 2. Vintage Champagnes: Vintage champagnes zijn gemaakt van druiven uit één enkel oogstjaar en worden alleen geproduceerd in uitzonderlijke jaren. Deze champagnes hebben een grotere complexiteit en rijpingspotentieel, met aroma’s van gedroogd fruit, honing, specerijen en toast.
 3. Blanc de Noirs: Deze champagnes zijn gemaakt van uitsluitend pinot noir en/of pinot meunier. Ze zijn vaak krachtig en gestructureerd, met intense fruitige en kruidige tonen. Blanc de Noirs-champagnes kunnen een uitstekende begeleider zijn bij hartige gerechten.
 4. Blanc de Blancs: Gewoonlijk gemaakt van 100% Chardonnay-druiven, zijn Blanc de Blancs-champagnes meestal licht, verfijnd en elegant, met frisse citrus- en bloemige aroma’s. Deze champagnes passen perfect bij delicate zeevruchten en schaaldieren. Uniek aan de Côte des Bar is dat er Blanc de Blancs wordt gemaakt met de andere witte druiven: pinot blanc, pinot gris, arbane en petit meslier. Zo vind je blanc de blancs zonder chardonnay!
 5. Roséchampagnes: Roséchampagnes worden geproduceerd door een klein percentage rode wijn toe te voegen aan de blend of door de schilcontactmethode, waarbij de druivenschillen kort in contact blijven met het sap. Deze champagnes hebben vaak aroma’s van rood fruit, zoals aardbeien en frambozen, en zijn ideaal als aperitief of bij lichte gerechten.

Bekendste dorpen

De Côte des Bar omvat meer dan 60 dorpen, waarvan enkele van de bekendste zijn:

 1. Les Riceys: Dit dorp staat bekend om zijn rijke geschiedenis en de productie van zowel stille wijnen als champagnes. Les Riceys heeft de grootste oppervlakte aan wijngaarden in de Champagne-regio en is de thuisbasis van de zeldzame AOC Rosé des Riceys.
 2. Urville: Urville is het hart van de Côte des Bar en is beroemd om zijn Pinot Noir-druiven. Het dorp staat bekend om zijn uitstekende champagnes, waaronder de prestigieuze Drappier Champagne.
 3. Celles-sur-Ource: Celles-sur-Ource is een charmant dorp gelegen in een schilderachtige vallei. Het is de thuisbasis van enkele vooraanstaande producenten, zoals Champagne Serge Mathieu, Vézien, Deheurles…

Toekomst

De Côte des Bar is een uniek en fascinerend wijngebied, waar innovatie en traditie samenkomen om enkele van de meest interessante champagnes ter wereld te creëren. Met zijn rijke diversiteit aan druiven, champagnetypes en getalenteerde wijnmakers, heeft de Côte des Bar zeker iets te bieden voor elke wijnliefhebber. Het is zeker de moeite waard ompeter.doomen@telenet.be deze minder bekende regio te verkennen en de verborgen schatten van zijn wijngaarden en producenten te ontdekken.

De Côte des Bar heeft een veelbelovende toekomst voor zich, met steeds meer wijnmakers die zich richten op duurzaamheid, innovatie en het behoud van het unieke terroir van de regio. De diversiteit aan stijlen en smaken die in de champagnes van de Côte des Bar te vinden zijn, biedt een opwindende mogelijkheid om verder te kijken dan de traditionele beeldvorming van Champagne en nieuwe, unieke wijnervaringen te ontdekken.

Als je de kans krijgt om de Côte des Bar te bezoeken, zorg er dan voor dat je de tijd neemt om enkele van de pittoreske dorpen en wijngaarden te verkennen, en vergeet niet om de lokale wijnmakers te ontmoeten die gepassioneerd zijn over het creëren van onvergetelijke champagnes. Proef de wijnen, luister naar hun verhalen en ervaar de magie van de Côte des Bar.

De Côte des Bar is niet alleen een prachtige en unieke wijnregio, maar ook een levendig bewijs van de rijke diversiteit en het potentieel van de Champagne. Of je nu een doorgewinterde wijnkenner bent of pas begint aan je wijnreis, de Côte des Bar zal ongetwijfeld een blijvende indruk achterlaten en je inspireren om je smaakpapillen verder te ontwikkelen.

Peter Doomen