Een verkenning van de champagneregio Sézanne: producenten, druiven en toeristische bezienswaardigheden

De charmante champagneregio Sézanne, gelegen in het zuiden tussen de Côte des Blancs en de Côte des Bar, staat bekend om zijn unieke terroir en uitzonderlijke champagnes. Hoewel minder bekend dan zijn beroemde buurregio’s, biedt Sézanne een authentieke champagne-ervaring, rijk aan geschiedenis, traditie en natuurlijke schoonheid. In dit artikel verkennen we de voornaamste producenten, de geplante druiven en toeristische bezienswaardigheden van deze bijzondere regio.

Voornaamste producenten

In de champagneregio Sézanne zijn talloze producenten actief, variërend van bekende namen tot kleinere, onafhankelijke wijnboeren. Enkele van de voornaamste producenten zijn:

 • Ulysse Collin produceert verscheidene monocru’s in dit afgelegen deel van Champagne, waaronder de de rosé de saignée “Les Maillons”
 • Barrat-Masson: met twee prima cuvées, Fleur de Craie en Grain d’Argile is dit domein een verborgen pareltje dat bij het brede publiek nog niet bekend is.
 • Pascal Doquet maakt een cuvée “Horizon” van een wijngaard in Vitry-le-François (le Vitryat).
 • Jacques Lassaigne is de bekendste wijnbouwer uit de streek, met meerdere cuvées ook van monocrus, zoals Clos Sainte-Sophie en Les Vignes de Montgueux.

Druivenvariëteiten

De champagneregio Sézanne is gezegend met een diversiteit aan bodems en klimaten, wat resulteert in een breed scala aan druivenvariëteiten. De belangrijkste druivenrassen die in deze regio worden verbouwd, zijn de klassieke champagnedruiven:

 1. Chardonnay: Als de meest voorkomende druivenvariëteit in de regio, staat Chardonnay bekend om zijn frisse en elegante karakter, met aroma’s van citrusvruchten, groene appel en witte bloemen.
 2. Pinot noir: Deze druif zorgt voor krachtige en gestructureerde champagnes met aroma’s van rood fruit en specerijen. Pinot Noir voegt complexiteit en rijkdom toe aan de blends in de regio.
 3. Pinot meunier: Hoewel minder prominent aanwezig in Sézanne, is pinot meunier essentieel voor het creëren van fruitige en ronde champagnes met tonen van pruimen en bessen.

Toeristische bezienswaardigheden

Naast de vele wijnhuizen en proeverijen, biedt de champagneregio Sézanne een scala aan toeristische bezienswaardigheden voor bezoekers om te ontdekken:

 1. L’Eglise Saint-Denis: Dit prachtige gotische kerkgebouw dateert uit de 12e eeuw en is een van de oudste kerken in de regio. Het staat bekend om zijn indrukwekkende glas-inloodramen en prachtige architectuur.
 2. 2. Le Jardin de Viels-Maisons: Dit historische park, gelegen in het charmante dorp Viels-Maisons, biedt bezoekers een rustige en schilderachtige omgeving om te ontspannen en te genieten van de natuur. De tuinen zijn zorgvuldig aangelegd en weerspiegelen de rijke geschiedenis van de regio.
 3. Musée de la Vigne et du Vin: Dit museum, gevestigd in een gerestaureerde wijnkelder in het hart van Sézanne, biedt een fascinerende kijk op de geschiedenis van de wijnbouw in de streek. Bezoekers kunnen oude wijnbereidingsgereedschappen en -technieken ontdekken, evenals de evolutie van de wijnbouw door de eeuwen heen.
 4. La Route Touristique du Champagne: Deze schilderachtige route, die zich uitstrekt over de verschillende wijndorpen van de regio, biedt bezoekers een unieke kans om de diverse landschappen en wijngaarden van Sézanne te ontdekken. Langs de route kunnen reizigers stoppen bij lokale wijnboeren om champagnes te proeven en te genieten van een picknick in de wijngaarden.

De champagneregio Sézanne biedt bezoekers een authentieke en intieme ervaring van de Champagne, ver weg van de drukte van de meer bekende gebieden. Met zijn vooraanstaande producenten, diverse druivenrassen en tal van toeristische bezienswaardigheden, is het een bestemming die niet gemist mag worden door liefhebbers van geschiedenis, cultuur en, natuurlijk, champagne.

Peter Doomen