Goretti, familiedomein uit Umbrië

 

Al vier generaties op rij produceert familiedomein Goretti in het groene hart van Italië wijnen die tot de verbeelding spreken. In de schaduw van het grote naburige wijngebied Toscane zijn wijnen te ontdekken die zeker onze aandacht verdienen.

Het groene hart van Italië

Veel landgenoten trekken naar Italië om er hun vakantie door te brengen. Toscane en Piëmonte zijn in de hele wereld gekend voor hun rijk verleden verweven met kunst en cultuur. Toch kent de Italiaanse laars ook minder bekende provincies die een bezoek waard zijn. Umbrië is er zo eentje in het groene hart van Italië en opmerkelijk: één van de provincies die geen kustlijn kent. Minder toeristisch en rustiger dan de noordwestelijke buur Toscane maar minstens even adembenemend mooi. Ondanks het ontbreken van een toegang tot de zee kent Umbrië met het lago Trasimeno een beetje zijn eigen zee. Ook cultuurliefhebbers komen ruimschoots aan hun trekken in prachtige steden als Assisi, Orvieto, Castiglione en Perugia.

De betoverende landschappen herbergen een lappendeken van wijnaarden. Wijn is een pijler van de eet- en wijncultuur van het Umbrische grondgebied, dat zijn diepe wortels heeft in landelijke en boerentradities. Een verhaal van liefde.

Liefde voor de heuvels van Umbrië, liefde voor kwaliteit, liefde voor de “magie” die ertoe leidt dat een tros druiven verandert in een vloeistof die in staat is om de tijd te trotseren. Een verhaal dat voor de familie vier generaties geleden ontstond vanuit het verlangen om een droom te realiseren. Een droom die ik mocht leren kennen in de gelijknamige kelders van de familie Goretti.

Montefalco Sagrantino

Wijn is voor de familie Goretti een passie, doorgegeven van generatie op generatie en vandaag in de bekwame handen van de broers Stefano en Gianluca Goretti en de vierde generatie, Sara en Giulia.

Grootmoeder Marcella speelt al vijftig jaar een belangrijke rol en wie er ooit is geweest, vergeet nooit de fantastische ervaring van de eigen handen in het deeg te steken. Tijdens kooksessies leert Marcella ons de kneepjes van het vak. Haar pastabereidingen zijn legendarisch en de food pairing sessies met de Goretti-wijnen een fantastische aanvulling.

De familie produceert in haar twee wijnhuizen typische wijnen voor Umbrië. Naast de IGT Umbria – Indicazione Geografica Tipica – zijn er ook wijngaarden in de appellaties DOC Colli Perugini – Denominazione di Orgine Controllata – en de DOCG Montefalco. DOCG staat voor Denominazione di Orgine Controllata e Garantita, zeg maar het topsegment van de Italiaanse kwaliteitswijnen. De DOCG Montefalco wordt gemaakt met 100% sagrantino en dat is een stevige druif waar ik absoluut een boontje voor heb. Toen ik de sagrantino proefde van Goretti wist ik het wel zeker. Deze mocht niet in mijn assortiment ontbreken.

Sommigen beweren dat de sagrantino in Montefalco al bestaat sinds de Romeinen. Het zou wel eens de itriola kunnen zijn, vermeld door Plinius de Oudere.  Volgens anderen zijn het dan weer Franciscaanse monniken die de druif in de Middeleeuwen hebben ingevoerd, vermoedelijk vanuit het Midden-Oosten tijdens de kruistochten of misschien wel vanuit Spanje. Hoewel de druif een heel lang verleden heeft, is er in de literatuur tot in de twintigste eeuw nauwelijks iets over terug te vinden. Wijnproducenten leken de druif te mijden, wellicht omwille van haar strenge karakter en lage opbrengsten. De druif heeft zich daarom nooit echt verspreid buiten de kleine beperkte oppervlaktes van Montefalco.

Sala Marcella

De wijnmakerij heeft altijd allround ervaringen aangeboden die verband houden met het wijntoerisme. Begeleide degustaties, verticale proeverijen, kelderbezichtigingen, wijngaardwandelingen, maar ook kooklessen met streekproducten in combinatie met helikoptertochten. Dit alles met behoud van grote aandacht voor de oorsprong en geschiedenis van het familiedomein. Het symbool van het wijnhuis is de opmerkelijke toren uit de veertiende eeuw,  het embleem dat prijkt op  de Goretti wijnetiketten. Het bolwerk van het landgoed van Pila (Perugia) is  vandaag de dag ook een multifunctioneel complex met proeflokalen en gastenkamers, om iedereen te verwelkomen die dit deel van wijnland Italië bezoekt en in het bijzonder klanten die geïnteresseerd zijn in het leren kennen van de producten van het wijnhuis. Bij het betreden van de toren, die vakkundig en strikt in zijn oorspronkelijke staat is gerestaureerd, kan men de ondergrondse tunnels en schietgaten bewonderen die de toren kenmerken.

Het nieuwe complex werd genoemd naar grootmoeder Marcella en is uitgegroeid tot het middelpunt van de wijnmakerij voor proeverijen. De “Sala Marcella” naast de toren werd vergroot om te kunnen voldoen aan de behoefte van het groeiende aantal toeristen. De Marcella-zaal, die een grotere capaciteit heeft, is uitgerust met een professionele keuken en beantwoordt aan de verzoeken van touroperators en organisatoren van evenementen: proeverijen, kooklessen, kookshows, evenementen, vergaderingen, workshops… Alles behoort tot de mogelijkheden. Voor wie richting Umbrië trekt een absolute aanrader!

Zelfs de pandemie heeft de promotie activiteiten van het bedrijf niet onderbroken. In 2020 en 2021 zorgde de veerkracht van de familie Goretti voor digitale oplossingen: virtuele kelderbezoeken, digitale degustaties, virtuele wandelingen door de wijngaard en webkooklessen werden gesmaakt door de deelnemers.

Voor u geproefd

Fontanella bianco

IGT Umbria Bianco, blend van grechetto, trebbiano toscana en lokale druiven.

Intense strogele kleur. De neus wordt gedomineerd door bloemen en witte pitvruchten. Zuivere smaak, goed in balans. Zachte afdronk.

Fontanella Rosso

IGT Umbria Rosso, blend van sangiovese, merlot en lokale druiven.

robijnrode kleur en intense aroma’s van rijp fruit, vooral kers en rode pruimen.

Sappige en soepele aanzet vol fruit en zacht versmolten tannine. De sangiovese zorgt voor een ragfijne zuurstructuur.

Pinot grigio

IGT Umbria, 100% pinot grigio of pinot gris

Licht strogeel met groene reflecties. Diepe en elegante neus met exotische toets van ananas, gele perzik en peer. Na walsen florale toets van witte bloemetjes, strakke aanzet, frisfruitig met elegante zuren.

Montefalco Rosso DOC

blend van overwegend sangiovese aangevuld met merlot en een aantal lokale druiven.

Mooi diepe kersenrode robe met medium viscositeit. Blauwe korenbloem in de neus, bewerkte grond, pruimen en gegrilde kruiden leiden de neus van deze medium-bodied, elegante wijn. De levendige, hartige smaak met naast gekneusde zwarte kersen, rijpe bramen, kruidnagel en tijm ook een stevige maar fijnkorrelige tanninestructuur.

Montefalco Sagrantino DOCG

Met deze wijn komen we in de hogere regionen van de Italiaanse topwijnen. De fles draagt dan ook het DOCG-label: denominazione di origine controllatta e garantita.

100 sagrantino, één van de meest tanninerijke druiven met een gigantisch bewaarpotentieel!

Mooie diep kersenrood met gekleurde traanvorming. In de neus zwarte kersen, blauwe bosbessen en cassis, gekruid met wat salie, artisjokken en eucalyptus. In de mond hetzelfde frisse en krokante fruit met wat wilde kruiden. Zeer lange finale met een snuifje blonde tabak op het eind. Tannine is duidelijk present, rijp en crispy. De tanninestructuur intensifieert de subtiele complexiteit en zorgt voor een zwierig sappige finale om eindeloos van te genieten.

Buone vacanze e salute!

De wijnen van Goretti zijn exclusief verkrijgbaar bij wijnhandel www.chateaubrillant.be.

Wouter De Nul