Iedereen kan Proeven als een Pro

Peter Doomen-14 december 2020

Op een ander plan

Toen ik vorige zomer kennis maakte met de Nederlandse wijnschrijver Cees van Casteren, vertelde hij me over zijn op handen zijnde project, namelijk een boek gewijd aan het proeven van wijn. Met het Wijnproef Werkboek van Jancis Robinson dacht ik dat zoiets al bestond. Toen ik dat opperde, bleek snel dat hij iets helemaal anders van plan was. Het resultaat kreeg ik enkele weken geleden in de brievenbus.

Cees had helemaal gelijk. Er is nood aan een boek zoals dit: meer dan driehonderd bladzijden die gaan over de praktijk van het wijn proeven. Cees gaat daarbij uit van vijf essentiële aspecten. Hij zegt: “iedereen kan wijn proeven, maar wat je nodig hebt, zijn methode, kennis, interpretatie, oefening en nuance”.

Karaatmethode

De basis van het boek is de zelf ontwikkelde karaatmethode. Beschouw het als een kapstok voor het wijngeheugen. KARAAT is een acroniem dat staat voor Kleur, Aroma’s, Restsuiker, Aciditeit, Alcohol, en Tannine. Systematisch gebruikt hij deze methode om een wijn te ontleden. Zo leer je uiteindelijk blind proeven zonder dat je er erg in hebt.

Het boek is erg visueel opgevat, met tal van tabellen en kleurrijke illustraties die de tekst versterken. Ook de flow van de tekst komt erg natuurlijk over: het gaat van wat er in het glas zit, over hoe de druiven groeien, naar hoe de wijn gemaakt werd en hoe hij rijpte. Zeker voor beginnende wijnproevers is die volgorde een waardevolle leidraad.

Oefening baart kunst

Meer dan de helft van het boek wordt ingenomen door één van de vijf aspecten en dat is niet toevallig de ‘oefening’. Dik tachtig wijnstijlen van old vines grenache tot spätburgunder, van rioja tot feteasca neagra of blanc de noirs komen aan bod.

Elk wijntype wordt minitieus ontleed in de karaatstijl, zodat je het boek verlaat doordesemd van de methode.

Richtsnoer

Voor gevorderde wijnproevers valt er ook heel wat te rapen. De rake observaties die Cees maakt en het coherente kader waarin hij zijn visuele, olfactorische en gustatieve ervaringen vat, zijn een richtsnoer voor eenieder die wijn écht wil proeven, dat wil zeggen blind proeven.

In het Nederlandstalig taalgebied is Proeven als een Pro volgens mij hét wijnboek van 2020. De sporadische schrijf- en spelfoutjes zie ik daarbij graag door de vingers.

Gegevens

Titel: Iedereen kan Proeven als een Pro (336 blz)
Auteur: Cees van Casteren
ISBN: 978 90 830976 0 2
www.treebooks.nl

Peter Doomen

Peter dronk op de leeftijd van 8 maanden zijn eerste glas champagne en was toen al verkocht. Hij is wijnmeester van de Vlaamse Wijngilde en auteur van diverse boeken over wijn, waaronder over champagne en over de wijnen van eigen bodem. Hij schreef ook "Bucketlist voor een wijnkenner".

Champagne: op bezoek in de Aube
20-07-2021 Op bezoek in de felbevochten Aube. Voor elk wat wils!

VilainXIIII_0630 (Middel)-13cd2a68
Vlaamse overheid koopt wijnkasteel
19-07-2021 Het pittoreske kasteeltje van Leut, bijgenaamd Vilain XIIII, komt in handen van de Vlaamse overheid. Maar weinigen weten dat hier ook een wijnmakerij gevestigd is...

Philippe Grafé (domaine du Chenoy)
Wijnbouw in Wallonië in de lift
06-07-2021 Ook bezuiden de taalgrens leeft de wijnbouw. Via een grensoverschrijdend opleidingsprogramma krijgen beginnende wijnbouwers bovendien extra stimulansen.

Champagne: de tweede gisting op fles
04-07-2021 Het belang van de tweede gisting op fles en vooral de rijping sur lie voor mousserende kwaliteitswijn kan nauwelijks worden overschat. Maar hoe zit dit precies in elkaar?

6.4 321Z7491-a43e1f3d
Pinot meunier: stilaan weer in zwang
15-06-2021 Stilaan krijgt de champagnewereld weer respect voor de pinot meunier, het werkpaard onder de champagnedruiven. Maar waarom?


Lees meer van Peter Doomen