Iedereen kan Proeven als een Pro

Peter Doomen-14 december 2020

Op een ander plan

Toen ik vorige zomer kennis maakte met de Nederlandse wijnschrijver Cees van Casteren, vertelde hij me over zijn op handen zijnde project, namelijk een boek gewijd aan het proeven van wijn. Met het Wijnproef Werkboek van Jancis Robinson dacht ik dat zoiets al bestond. Toen ik dat opperde, bleek snel dat hij iets helemaal anders van plan was. Het resultaat kreeg ik enkele weken geleden in de brievenbus.

Cees had helemaal gelijk. Er is nood aan een boek zoals dit: meer dan driehonderd bladzijden die gaan over de praktijk van het wijn proeven. Cees gaat daarbij uit van vijf essentiële aspecten. Hij zegt: “iedereen kan wijn proeven, maar wat je nodig hebt, zijn methode, kennis, interpretatie, oefening en nuance”.

Karaatmethode

De basis van het boek is de zelf ontwikkelde karaatmethode. Beschouw het als een kapstok voor het wijngeheugen. KARAAT is een acroniem dat staat voor Kleur, Aroma’s, Restsuiker, Aciditeit, Alcohol, en Tannine. Systematisch gebruikt hij deze methode om een wijn te ontleden. Zo leer je uiteindelijk blind proeven zonder dat je er erg in hebt.

Het boek is erg visueel opgevat, met tal van tabellen en kleurrijke illustraties die de tekst versterken. Ook de flow van de tekst komt erg natuurlijk over: het gaat van wat er in het glas zit, over hoe de druiven groeien, naar hoe de wijn gemaakt werd en hoe hij rijpte. Zeker voor beginnende wijnproevers is die volgorde een waardevolle leidraad.

Oefening baart kunst

Meer dan de helft van het boek wordt ingenomen door één van de vijf aspecten en dat is niet toevallig de ‘oefening’. Dik tachtig wijnstijlen van old vines grenache tot spätburgunder, van rioja tot feteasca neagra of blanc de noirs komen aan bod.

Elk wijntype wordt minitieus ontleed in de karaatstijl, zodat je het boek verlaat doordesemd van de methode.

Richtsnoer

Voor gevorderde wijnproevers valt er ook heel wat te rapen. De rake observaties die Cees maakt en het coherente kader waarin hij zijn visuele, olfactorische en gustatieve ervaringen vat, zijn een richtsnoer voor eenieder die wijn écht wil proeven, dat wil zeggen blind proeven.

In het Nederlandstalig taalgebied is Proeven als een Pro volgens mij hét wijnboek van 2020. De sporadische schrijf- en spelfoutjes zie ik daarbij graag door de vingers.

Gegevens

Titel: Iedereen kan Proeven als een Pro (336 blz)
Auteur: Cees van Casteren
ISBN: 978 90 830976 0 2
www.treebooks.nl

Peter Doomen

Peter dronk op de leeftijd van 8 maanden zijn eerste glas champagne en was toen al verkocht. Hij is wijnmeester van de Vlaamse Wijngilde en auteur van diverse boeken over wijn, waaronder over champagne en over de wijnen van eigen bodem. Hij schreef ook "Bucketlist voor een wijnkenner".

balearic-islands-dreams-824939_1920-c4f540ef
Op een onbebouwd eiland
19-01-2021 De Middellandse Zee is het epicentrum van de wijnbouw. Ook de eilanden leveren hun bijdrage, en wel op een bijzondere manier.

7.1 321Z7491-17b3a5a3
Champagne: aspecten van terroir
18-01-2021 De Champenois vertellen je graag dat hun 'terroir' zéér speciaal, zelfs uniek is. Maar klopt dat ook en zo ja, waarom?

new-year-5846110_1920-56ccc275
L’Année Vin-Vin: twee straffe wijndames wuiven het graag uit!
05-01-2021 Bij het begin van 2021 blikken we even terug op wat een eersteklas wijnjaar had moeten worden: "vin-vin". Het werd echter een koude douche...

5.1 IMG_0290_800x533-0949745f
Champagne: van druif tot wijn
03-01-2021 Druiven persen, is er ook maar iets gemakkelijker? Toch gelden er in Champagne meer dan 50 regels waaraan elke producent zich moet houden. Het doel? De best mogelijke kwaliteit sap verkrijgen...

Iedereen kan Proeven als een Pro
14-12-2020 Op een ander plan Toen ik vorige zomer kennis maakte met de Nederlandse wijnschrijver Cees van Casteren, vertelde hij me over zijn op handen zijnde project, namelijk een boek gewijd aan het proeven van wijn. Met het Wijnproef Werkboek van Jancis Robinson dacht ik dat zoiets al bestond. Toen ik dat opperde, bleek snel dat […]


Lees meer van Peter Doomen