Irancy: overschaduwd door de rest van Bourgogne?

 

In het noordelijke deel van Bourgondië, in Frankrijk, ligt het kleine wijngebied van Irancy. Dit gebied is misschien niet zo bekend als sommige van zijn beroemde buren, zoals Chablis, maar het heeft een unieke rode wijn te bieden die de aandacht van wijnliefhebbers verdient. Laten we eens dieper ingaan op de bijzonderheden van deze wijn.

Geschiedenis en ligging

Irancy ligt aan de rechteroever van de Yonne-rivier en kent een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. De wijnproductie in dit gebied heeft sindsdien voortdurend ontwikkeld, met een belangrijke erkenning in 1999, toen Irancy de AOC-status (Appellation d’Origine Contrôlée) verwierf.

Het terroir van Irancy omvat ongeveer 315 hectare wijngaarden, verspreid over kalksteen- en kleigronden. De steile hellingen en het microklimaat van het gebied dragen bij aan de unieke kenmerken van de wijnen.

Druiven

De rode wijn van Irancy is voornamelijk gemaakt van de Pinot Noir-druif, die minstens 90% van de blend moet uitmaken. Dit zorgt voor een elegante en subtiele wijn met een heldere rode kleur. Soms wordt er een kleine hoeveelheid van de lokale César-druif toegevoegd, die structuur en kracht aan de wijn geeft.

Smaakprofiel

De rode wijn van Irancy wordt gekenmerkt door zijn frisheid en finesse. Aroma’s van rood fruit, zoals kersen en frambozen, zijn vaak prominent aanwezig, samen met florale en kruidige noten. De wijn heeft meestal een medium tot volle body met zachte tannines, wat hem zeer toegankelijk maakt.

Wijnbereiding en rijping

De wijnbereiding in Irancy volgt over het algemeen traditionele methoden. De druiven worden voorzichtig geplet en vergist in roestvrijstalen of betonnen vaten. Sommige wijnmakers kiezen voor rijping in eikenhouten vaten om extra complexiteit en rijpingspotentieel aan de wijn toe te voegen.

Pairing met eten

De rode wijn van Irancy is zeer veelzijdig aan tafel. Hij kan worden geserveerd met een verscheidenheid aan gerechten, zoals gebraden kip, lamsvlees, charcuterie, en zachte kazen zoals Brie en Camembert.

Wijnervaring

De rode wijn van Irancy is een verborgen juweel in de wijnwereld. Hoewel het misschien overschaduwd wordt door enkele van de meer gevierde regio’s van Bourgondië, biedt Irancy een unieke en plezierige wijnervaring. Met zijn rijke geschiedenis, unieke terroir, en onderscheidende smaakprofiel, verdient deze wijn het om ontdekt en gewaardeerd te worden door zowel kenners als beginnende wijnliefhebbers.

Irancy bewijst eens te meer dat er in de wereld van wijn altijd nieuwe en opwindende ervaringen te ontdekken zijn, zelfs in de schaduw van de meest beroemde wijnregio’s. Het verkennen van deze verborgen schat kan een lonende toevoeging zijn aan uw wijnreis en een verrijking van uw smaakpalet.

Een absolute troef is dat Irancy meestal gunstig geprijsd is, in een wereld waarin vooral de rode Bourgognewijnen alsmaar duurder worden…

Irancy 2018

Peter Doomen