L’Année Vin-Vin: twee straffe wijndames wuiven het graag uit!

Peter Doomen-5 januari 2021

Wat zich aankondigde als een mythisch jaar ‘vin-vin’ werd voor wijnliefhebbes een koude douche. Proeverijen werden opgeschort of gevirtualiseerd, wijnreizen naar de Griekse kalenden verwezen, persoonlijke ontmoetingen met wijnbouwers waren plots taboe.

Ik vroeg twee straffe wijndames hun visie op het vreemde jaar 2020 neer te schrijven. Simonne Wellekens en Jeanette van der Steen zijn zo bekend dat ik ze amper hoef voor te stellen, al doe ik het toch:

Simonne Wellekens

Hoewel Simonne al heel wat kilometers op de wijnteller heeft staan, blijft ze inspelen op trends die zich in de wijnwereld in overvloed aandienen. Anno 2021 heeft ze een gewaardeerde rubriek in de Standaard, waar ze diverse wijnen van kritische maar faire commentaren voorziet.

Jeanette Van der Steen

Jeanette is de bezielende kracht achter het wijndomein Bon Baron, één van de absolute topdomeinen van ons land. Ze kent de wijnbouw van binnen, van buiten maar vooral vanuit haar hart.

 

Welke is je favoriete wijngebeurtenis van 2020?

Simonne:

Uiteraard was mijn deelname aan de anteprima in Toscane dat nog op de valreep georganiseerd werd net voor corona diepe wonden sloeg in de wijnevenementen, mijn favoriete wijngebeurtenis. Daarna genoot ik bijzonder van de digitale tasting georganiseerd door het domein Feudi di San Gregorio met wijnen van Campania waarbij het belang van het terroir in beeld werd gebracht.

Jeanette:

Er waren dit jaar geen wijnevents met een echt hoogtepunt.

Voor mij is ieder jaar de oogst en het bottelen van wijnen waar ik erg tevreden over ben steeds opnieuw weer spannend en een echt hoogtepunt. Ondanks dat e.e.a. dit jaar volledig anders georganiseerd moest worden vanwege corona.

Wat heb je in 2020 op wijnvlak het meeste gemist?

Simonne:

Ik miste vooral het wijnproeven met collega’s en vrienden.

Jeanette:

Het contact met de mensen en de persoonlijke waardering van de mensen van mijn wijn.

Ik word gelukkig als ik zie dat mensen van mijn wijn genieten.

Als mensen je hier na een “Tour & Tasting” omhelzen en ze je vertellen dat ze nog nooit een zo leuke en informatieve wijnproeverij gehad hebben, dan word je daar warm van van binnen.

Overigens werd dit jaar dat gemis zeer goed gecompenseerd via de vele waarderingen vanuit de social media. Ook van mensen die mijn wijnen niet eerder proefden en die nog nooit hier waren.

Dat maakt mij ook gelukkig. Maar ik ben nou eenmaal een knuffelmens…

Welke is de beste wijn die je dit jaar geproefd hebt?

Simonne:

Lastige vraag: ik proefde zoveel mooie wijnen; iedere regio heeft wel een wijn die competitief is. Moeilijk om hier een keuze te maken maar als het dan toch moet, ga ik voor de barbera d’asti van Marchesi Alfieri, Alfiera superiore 2011 is op dit moment schitterend.

Jeanette:

Ik koester mooie herinneringen aan een Single Quinta ‘de San José” Vintage Port uit 2014, een Saint-Aubin “En Remilly” 2017 van Hubert Lamy en een Georgische Kakhuri “Madam Wine”.

Wie was dit jaar je favoriete wijnpersoonlijkheid?

Simonne:

Ik merkte dit jaar de bezetenheid en de gretigheid van Kristel Balcaen voor alles wat met wijn te maken heeft (en daar ben ik blij om).

Jeanette:

Kristel Balcaen en de al die anderen die de facebook page “wijn wijn wijn” gecreëerd hebben en onderhouden. Door de leuke vragen waren er veel deelnemers.

Wat heb je dit jaar over wijn geleerd?

Simonne:

Ik leerde vooral dat wijnbouwers heel erg begaan zijn met duurzame wijnbouw en zich degelijk bewust zijn dat we met z’n allen moeten werken aan een gezonde leefwereld. Vooral de uitstoot van CO2 is een belangrijk element in de aanpak tegen de klimaatopwarming. Je merkt dat heel wat domeinen onderzoek verrichten hoe zij die uitstoot kunnen verminderen.

Jeanette:

Dat er nog veel meer te ontdekken valt.

Dat een wijnmaker graag de waardering rechtstreeks van haar publiek verneemt.

Op naar 2021!

Dank, dames voor dit verhelderende gesprek. Namens het redactieteam Doorbraak Wijn wensen wij al onze lezers een schitterend 2021!

Peter Doomen

Peter dronk op de leeftijd van 8 maanden zijn eerste glas champagne en was toen al verkocht. Hij is wijnmeester van de Vlaamse Wijngilde en auteur van diverse boeken over wijn, waaronder over champagne en over de wijnen van eigen bodem. Hij schreef ook "Bucketlist voor een wijnkenner".

iss-11114_1920-0a667dc0
Pomerol uit de ruimte
05-04-2021 Zou een wijn die in de ruimte verbleven heeft, anders smaken dan eentje uit een aardse kelder? En welk wetenschappelijk belang heeft dat?

6.3 IMG_8445-08e565ff
Champagne: pinot noir
03-04-2021 Pinot noir: de aristocraat onder de druiven speelt ook in Champagne een hoofdrol. Ontdek hier de kwaliteiten van deze nukkige despoot.

foto José bewerkt-72be19bb
José Lemahieu wordt ereburger Heuvelland (luik 3)
16-03-2021 José Lemahieu werd ingehuldigd als ereburger van het Heuvelland. Martin Bacquart van wijndomein Entre Deux Monts licht toe wat José zijn verdienste is voor de wijnbouw in het Heuvelland.

1.3 321Z8307 (Large)-546f8b87
Champagne: de strijd op drie fronten – oorlog, fraude en de druifluis
16-03-2021 Fraude, oorlog en venijnige beestjes zijn van alle tijden. Begin vorige eeuw nekten ze bijna de wijnbouw in de champagnestreek. Ontdek hier hoe dat kwam.

foto José bewerkt-ecb36201
José Lemahieu kersvers ereburger Heuvelland (luik 2)
02-03-2021 José Lemahieu werd ereburger van het Heuvelland. Pieter Verheyde van Terminus laat zijn licht schijnen over de verdienste van José en over de plaats van de Heuvellandse wijn op de kaart.


Lees meer van Peter Doomen