Ontspannen in de Marnevallei

Le Varocien, wijnmuseum in Fossoy

 

Weinigen associëren de Marnevallei met toerisme. Toegegeven, je hebt er niet de imposante kastelen van de Loirevallei maar toch biedt deze streek een eigen charme. Je vindt er een mooie mengeling van rustgevende natuur, geschiedenis toegespitst op wijnmaken, en fraaie uitzichten op adembenemende landschappen. En uiteraard: bubbels van de beste kwaliteit zijn nooit ver weg…

We starten onze ronde in Picardië, meerbepaald in de omgeving van Château-Thierry, in het uiterste westen van de champagnestreek. Zo rijden we vervolgens richting Epernay, om dan af te buigen naar het zuiden waar we in de Vitryat terechtkomen. Rijden we dan nog verder zuidwaarts, dan belanden we in de Aube maar daarover gaat een ander verhaal.

Omgeving Château Thierry

In Crouttes-sur-Marne en de onmiddellijke omgeving treffen we enkele goede producenten waar je ook voor weinig geld prima champagne koopt, zoals De Rekeneire-Petit en Dérot-Delugny. Daarnaast zijn er Bourgeois-Diaz en Françoise Bédel, beide wat duurder maar met naam en faam.

In het pittoreske stadje Château-Thierry (https://www.lesportesdelachampagne.com/) zijn er twee musea die de moeite lonen: Het Hôtel-Dieu en het geboortehuis van Jean de la Fontaine, waar je kennismaakt met het werk van deze zeventiende-eeuwse schrijver, vooral beroemd om zijn fabels. Iets zuidelijker ligt Essômes-sur-Marne, waar je de abdijkerk van Saint-Ferréol op zaterdag gratis kunt bezoeken. Het is een erg zuivere gotische kerk dat onder andere het schilderij “La Colère de Noé’ herbergt.

Rijden we richting Epernay, dan komen we aan in Fossoy. Hier ontmoeten we één van de meest gereputeerde wijnmakers van de Champagne, Benoît Déhu. Behalve de ouderlijke wijngaarden en het Musée de la Vigne et du Vin ‘Le Varocien’ baat hij enkele percelen uit waarvan ‘La Rue des Noyers’ het bekendste is. 100% pinot meunier in drie vormen: witte en rode Coteaux Champenois en een mousserende. Ze zijn alle drie prijzig, maar absolute topkwaliteit.

Omgeving Dormans

Nog verder oostwaarts naderen we Dormans, eventueel met een kleine tussenstop in Condé-en-Brie waar er een museum waar je aan een echte schattenjacht kunt deelnemen (https://www.chateaudeconde.fr/). In Dormans zelf zijn er het nationale gedenkteken aan WOI (https://www.tourisme-paysages-champagne.com/patrimoine-culturel/memorial-national-dormans-1914-1918-dormans/) en het Ecomusée du Vin (https://www.moulin-den-haut.com/)
Nog in Dormans kun je het geheime leven van de escargot ontdekken. Je bent welkom na afspraak, en Gerard en Patricia zullen je goed ontvangen. Ook voor lekkerbekken! https://www.tourisme-champagne-ardenne.com/se-restaurer/produits-du-terroir/l-escargot-de-champagne-512527

Wat betreft champagneproducenten denk ik in het goedkopere prijssegment vooral aan Veuve Olivier, Métèyer Père et Fils en Piot-Sévilano, in de wat duurdere klasse aan Tristan Hyest en Jérôme Blin.

Omgeving Hautvillers

We blijven oostwaarts rijden en arriveren in de buurt van Hautvillers, het beroemde dorpje waar de abdij staat die Champagne groot maakte. In Châtillon-sur-Marne genieten we bij het beeld van paus Urbanus II van het uitzicht, in Cumières nemen we de boot (https://champagne-et-croisiere.com/) om op een andere manier de streek te ontdekken en te genieten van de lekkernijen aan boord.

In Oeuilly is er een Ecomusée dat niet te versmaden valt (https://www.ecomusee-oeuilly.fr/). Het dateert al uit 1642, fungeerde lang als school maar is nu omgebouwd tot ecomuseum waarin je in geuren en kleuren krijgt uitgelegd hoe het maken van champagne ooit verliep.

Een bezoekje aan Hautvillers is een must op de bedevaart van iedere champagneliefhebber. De abdijkerk met het graf van Dom Pérignon is gratis te bezichtigen, en ook de dorpswandeling met oog voor de antieke, beschilderde uithangborden is uiteraard gratis.

We trekken noordwaarts de vallei in en ontdekken La Cave aux Coquillages in Fleury-la-Rivière, tegenwoordig ook een champagneproducent en wel eentje met een heel eigen insteek (https://www.geologie-oenologie.fr/) want de percelen worden apart gevinifieerd naargelang van hun geologische laag. Maar het museum spreekt ook niet-wijnliefhebbers aan want je wordt er moeiteloos tienduizenden jaren terug in de tijd geslingerd door een collectie van indrukwekkende fossielen.

Nog wat verder noordwaarts is er het natuurpark Centre Botanique de la Presle in Nanteuil-la-Forêt (https://www.parcsetjardins.fr/jardins/483-jardin-botanique-de-la-presle) en in Pourcy aansluitend het Maison du Parc met zijn arboretum (https://www.parc-montagnedereims.fr/fr/discover/practice/maison-du-parc).

Van Aÿ tot Tours-sur-Marne

In Aÿ moet je beslist stoppen en een wandeling door de stad maken. Het is een historisch belangrijke stad voor de Champagne: de adel liet zich Sieurs d’Aÿ noemen en naastliggende dorpen waren ‘Avant-Aÿ’, het hedendaagse Avenay, en Après-Ay, wat nu… Epernay is.

Een interessant museum gewijd aan de beroepen van de streek vind je bij de coöperatieve wijnkelder van CoGeVi (https://www.citeduchampagnecolletcogevi.com/)

Meer info: Citytrip Reims en omgeving

Van Châlons-en-Champagne tot Vitry-le-François

We rijden nu verder oostwaarts en maken dan de bocht richting zuiden, zodat we in Châlons-en-Champagne belanden. We bezoeken daar de tuin met arboretum (https://www.chalons-tourisme.com/decouvrir/chalons-en-10-incontournables/nos-jardins-merveilleux/) maar ook de historische stad is fraai met onder meer mooi bewaarde vakwerkhuizen.

We rijden verder zuidwaarts en komen in een kleine champagnestreek die noch tot de Vallée de la Marne, noch tot de Aube behoort. Een prima adresje daar is Champagne Bolieu, waar Laurence en Charles eigenzinnige wijnen maken die de streek goed weergeven (http://www.champagne-bolieu.com/)

In het uiterste zuiden zijn er tenslotte het Maison du Lac (https://www.lacduder.com/) en in Saint-Rémy-en-Bouzemont een wijnmuseum met rozentuin die gratis te bezoeken is (https://www.jardins-grand-est.com/portfolio/la-roseraie-du-chateau-de-la-motte-st-remy-en-bouzemont/). Maar dan zijn we al in de Aube beland.

Meer info: Meer dan 200 Champagne-adresjes 

Champagne Premier Cru – Doorbraak wijn

Peter Doomen