Oogstrapport Zuid-Afrika 2020

Wouter De Nul-18 januari 2021

Een turbulent jaar met een zeer gunstig seizoen en hoog kwaliteitsniveau van de druiven

Het zuidelijk halfrond

Op het zuidelijk halfrond vallen de seizoenen omgekeerd. Het oogstseizoen in de wijngaarden situeert zich dan ook in het voorjaar. Volgens het jaarlijkse Wine Harvest Report 2020 van de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie waren de omstandigheden zeer gunstig. “Hoewel het altijd belangrijk is om rekening te houden met onze diversiteit in tien wijndruivenregio’s, had de sector over het algemeen een geweldig seizoen, waarvan we denken dat het wijnen van hoge kwaliteit zal produceren”, zegt Conrad Schutte, adviserend servicemanager van Vinpro, de spreekbuis van de wijnindustrie in Zuid-Afrika.

De weersomstandigheden waren over het algemeen gunstig, de regenval bleef onder het gemiddelde en de knopzetting was al vroeg in het seizoen homogeen en  veelbelovend. Winderige omstandigheden tijdens de vruchtzetting en de gevoelige groeistadia resulteerden in kleinere bessen en dus ook lichtere trossen. De temperaturen waren gematigd tijdens de rijpingsperiode en warmtepieken bleven uit. Chardonnay en chenin blanc vertonen hierdoor een uitzonderlijke zuurgraad, en de kleur- en tannineanalyses in de rode wijnen beloven volle wijnen met geconcentreerde smaakprofielen. 2020 kende een grote variatie in gebieden met droge omstandigheden, zelfs binnen dezelfde wijngaardpercelen. De regio’s Stellenbosch, Swartland, Cape South Coast, Paarl en Breedekloof oogstten allemaal een groter volume dan in 2019.  Olifantsrivier werd het zwaarst getroffen door de droogte en kende normale opbrengsten. De rendementen lagen een stuk lager in Klein Karoo en bepaalde delen van Robertson die te kampen kregen met de aanhoudende droogte. In de provincie Noord-Kaap leidde vorstschade tot grote oogstverliezen. Uiteindelijk wordt de wijndruivenoogst voor 2020 geschat op 1 349 883 ton of een stijging van 8,2%.

In de ban van wijn en wijn in de ban…

Het veelbelovende oogstseizoen startte ongeveer twee weken vroeger dan gebruikelijk, maar kreeg vanaf 26 maart 2020 een turbulent verloop. De onverwachte aankondiging van de COVID-19 lockdown zorgde voor opschudding onder veel producenten om de laatste druiven van het seizoen te oogsten en de wijnproductie in de vinificatiekelders tot een goed einde te brengen. Wijngerelateerde activiteiten waren aanvankelijk verboden. Gelukkig deed de regering op het laatste moment een concessie die oogst- en opslagactiviteiten mogelijk maakte. Anders zouden de druiven compleet verloren gegaan zijn…

Om ziekenhuisbedden vrij te houden voor coronapatiënten voerde president Cyril Ramaphosa midden juli 2020 – en dit voor de tweede keer – een radicale ban in op de verkoop van alcohol op Zuid-Afrikaanse bodem. Tijdens de eerste ban die eind maart werd ingevoerd en 9 weken aanhield, was trouwens ook de wijnexport (50% van de wijnproductie) compleet taboe. De economische gevolgen zijn desastreus voor de wijndomeinen en het wijntoerisme. Wijntastings op het domein waren onmogelijk. Verkoop van wijn aan restaurants of particulieren was eerst 9 weken en daarna nog eens zes weken lang compleet verboden! Nochtans zijn het niet de mooie kwaliteitswijnen die het chronisch alcoholprobleem bij de lokale bevolking verklaren. Facebookcommunities als Save-SA-Wine zagen het licht in een poging om de consument te informeren over de penibele situatie.

Helaas bracht 2020 nog geen lichtpunt aan het eind van de tunnel. Op 28 december kondigde de president aan dat het land terugkeert naar alarmniveau drie. De kaap van één miljoen bevestigde coronabesmettingen werd genomen, alsook een nieuw alcoholverbod. De Zuid-Afrikaanse wijnindustrie staat dan ook voor één van de grootste crisissen ooit!

Wouter De Nul

Wouter De Nul is maître-sommelier en wereldwijnmeester. Zijn passie voor lekkere kwaliteitswijnen ligt aan de basis van een ontspoorde wijnhobby. In 2012 startte Wouter zijn eigen wijnhandel “Château Brillant” in het landelijke Pollare bij Ninove, waar de klanten in een gerestaureerde hoeve in alle rust kunnen proeven van zijn nieuwe wijnontdekkingen.

Wijn bij de mosselen
20-07-2021 Ik heb de indruk dat ze er elk jaar vroeger mee afkomen. De vakantie is nog maar net ingezet en daar komt het zwarte goud uit Yerseke waar wij Belgen zo verzot op zijn. Maar welke wijn kiezen we bij die dampende pot heerlijke verse mosselen?

Nieuwe druiven in Bordeaux
03-07-2021 Tasting Bordeaux UGCB 2018

Rode wijn op uw terras?
14-06-2021 De horecaterrassen lopen stilaan goed vol en de aangename vroege zomertemperaturen zorgen voor een stijgend verbruik van mousserend, wit en rosé. Toch krijg ik elk jaar opnieuw de vraag van klanten of er ook rode wijnen geschikt zijn voor de zomer. Uiteraard! Of wat had u gedacht…

Muscadet: unieke druif met bewaarpotentieel
31-05-2021 Ik zeg al jaren in mijn wijnclub dat we beter in de wijnkelder een nisje voorzien voor witte wijnen om op termijn te kunnen vaststellen wat de invloed is van flesrijping op de wijn. Akkoord, het resultaat zal niet altijd positief zijn, maar de soms onverwachte aangename verrassingen maken de wijnliefhebber dolgelukkig. Vorige week was het weer zover…

Benguela Cove
17-05-2021 Een paar maanden geleden proefde ik met het selectieteam van Minnegoed Wines de wijnen van dit prachtige domein in Walker Bay. Reizen zat er toen niet in, maar een Zoom-tasting met Johann Fourie, de wijnmaker van Benguela Cove in Zuid-Afrika, behoorde gelukkig wel tot de mogelijkheden.


Lees meer van Wouter De Nul