Ourense Vitis Terrae

laats van het gebeuren was Ourense, een prachtige stad gelegen in de regio Galicië, in het noordwesten van Spanje. Het staat bekend om zijn warmwaterbronnen en thermale baden, die het hele jaar door worden bezocht door toeristen en inwoners. De historische wijk van Ourense is charmant, met geplaveide straatjes en traditionele Galicische architectuur. De stad heeft een levendige gastronomische scène, waar je kunt genieten van heerlijke gerechten zoals pulpo a la gallega (octopus op Galicische wijze) en Ribeiro-wijn. Met zijn prachtige landschap, culturele erfgoed en ontspannende thermale baden is Ourense een must-visit bestemming voor reizigers die de rijke diversiteit van Spanje willen ervaren.

 

Vitis Terrae

Ourense Vinis Terrae heeft er zijn tiende editie op zitten en voldeed aan de verwachtingen van de 64 exposanten die tevreden waren over de kwantiteit en de kwaliteit van de zakelijke ontmoetingen met de 45 inkopers en importeurs uit 23 landen die deelnamen aan deze editie.  Goed voor meer dan 800 businessgesprekken van professionals die naar Expourense kwamen. Naast de missie om de wijnregio’s en producenten onder de aandacht te brengen van een internationaal publiek, namen ook de hotel-, catering- en distributiesectoren van de binnenlandse markt deel aan de beurs.

De enige 100% professionele, 100% kwaliteits- en 100% Galicische wijnbeurs sluit weer een editie af die is gepositioneerd als hulpmiddel voor de wijnmakerijen om de buitenlandse markt te betreden en met een beursformat dat werkt en zeer goede resultaten oplevert. Sleutelrol hierbij zijn de persoonlijke ontmoetingen rond een tafel waar de wijnmaker die kwaliteitswijnen produceert aan de ene kant zit en aan de andere kant de potentiële nationale of internationale koper die een voorkeur heeft voor lokale variëteiten, die waarde hecht aan de manier waarop wijnmakerijen kwaliteitswijnen produceren en die weet wat hij/zij zoekt en wat hij/zij nodig heeft voor de buitenlandse markt. Mijn agenda zat twee dagen vol van 10 tot 18h met om het half uur een ander wijndomein dat zijn wijnen voorstelde. Intensief proeven en notitie nemen dus. Neem het van mij aan: dit is hard werken!

Importeurs uit alle hoeken van de wereld wisten de weg te vinden naar het beursgebouw dat twee dagen wijn ademde: België, Brazilië, Costa Rica, Denemarken, Estland, Finland, Duitsland, Ierland, Italië, Litouwen, Mexico, Nederland, Noorwegen, Panama, de Filippijnen, Polen, Portugal, Spanje, Zweden, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten…

De ontmoetingen tussen exposanten en potentiële kopers stonden zoals altijd centraal op deze beurs, die ook een vol activiteitenprogramma had, waaronder becommentarieerde proeverijen van witte en rode wijnen en van de likeuren en eaux de vie die de Acios de Ouro of Potes de Ouro van de officiële proeverijen van Galicië 2022 wonnen, georganiseerd door de Axencia Galega de Calidade Alimentaria- AGACAL.

De prijzen

Zoals gebruikelijk was één van de spannendste momenten voor de exposanten op dit evenement de prijsuitreiking van de Buitengewone Proeverij Ourense Vinis Terrae, nu aan zijn derde editie toe. Deze werd geleid door de Galicische sommelier Mercedes González en had een proefpanel bestaande uit experts van verschillende Galicische regelgevende raden en proevers en oenologen uit verschillende delen van Spanje. Aan de wijnwedstrijd namen uitsluitend de exposerende wijnhuizen deel, die in totaal maar liefst 88 wijnen presenteerden.

Categorie: Witte wijnen

1ste prijs: Máis de Cunqueiro Godello – Bodegas Cunqueiro – D.O. Ribeiro.

2de prijs: Eduardo Peña La Vista – Bodegas Eduardo Peña – D.O. Ribeiro.

3de prijs: Granbazán Etiqueta Ámbar – Bodegas Granbazán – D.O. Rías Baixas.

Categorie: Rode wijnen

1ste prijs: Inseparables – Bodega EDV – D.O. Ribeira Sacra.

2de prijs: Joaquín Rebolledo Mencía – Bodegas Joaquín Rebolledo – D.O. Valdeorras.

3de prijs: Viñaredo Mencía – Bodegas Santa Marta – D.O. Valdeorras.

Categorie: Oudere jaargangen

1ste prijs: As Covas – Bodega EDV – D.O. Ribeira Sacra.

2de prijs: Prómine Barrica – Bodegas Petrón – D.O. Ribeira Sacra.

3de prijs: Quinta Gaviñeira – BODEGA Ángel Sequeiros – D.O. Rías Baixas.

Werk aan de winkel

Een kleinschalige professionele wijnbeurs levert heel wat nieuwe contacten op en het moet gezegd: de moderne frisse stijl van zowel witte als rode wijnen, de minerale structuur en brede gastronomische inzetbaarheid zijn grote troeven van een wijngebied dat voor vele wijnliefhebbers en restaurants nog onontgonnen gebied is.

Begin juli keer ik nog eens voor een drietal dagen terug om mijn definitieve wijnselectie vast te leggen. Ik werk momenteel verder aan een artikelreeks om u deze prachtige regio beter te leren kennen. Proeven van de wijn kan alvast ook via Albarino Rias Baixas 2020 – Doorbraak wijn. Gezondheid!

Wouter De Nul