Rias Baixas, de smaak van Galicië

 

Binnen Galicië is Rías Baixas, dat zich uitstrekt langs de kust van de Atlantische Oceaan, een gebied dat wereldwijd bekend staat om zijn verfijnde en elegante wijnen. Met zijn unieke microklimaat en bodemsamenstelling creëert Rías Baixas wijnen die het karakter van de regio perfect weerspiegelen.

Een natuurlijk paradijs

Toen een paar weken geleden zowat heel Europa verschroeiende temperaturen boven 30°Celsius kende, genoot ik in Galicië van zeer draaglijke zomertemperaturen met een verkoelende zeebries van over de Atlantische Oceaan. Dit stukje Spanje is opvallend fris en groen! Het regent er dan ook meer dan in België…

De productie van Rías Baixas-wijnen is gedocumenteerd sinds de vijfde eeuw, maar de evolutie ervan was aanvankelijk gekoppeld aan cisterciënzerkloosters zoals Armenteira.  Wijnbouw ontwikkelde zich stelselmatig met de toenemende aandacht van de adel. In de pazo’s werd wijnproductie steeds belangrijker en vanaf het midden van de vorige eeuw begon de sector zich te professionaliseren. De meest beslissende stap in deze richting vond plaats in de jaren 1980, met de oprichting van de Rías Baixas Oorsprongsbenaming.

Albariño

Wie Rías Baixas zegt, zegt albariño. Deze druif is dan ook de koning van de oorsprongsbenaming, de meest geproduceerde, bekende en geconsumeerde druif die zo’n 95% van de druiven- en wijnproductie van Rías Baixas uitmaakt.

De wijnen zijn van oudsher niet-gerijpte wijnen, hoewel de evolutie in fles van de witte DO Rías Baixas wijnen wordt geprezen door tal van critici, sommeliers, distributeurs en gespecialiseerde pers.

De zuurgraad van de albariño-variëteit stelt de wijnen in staat om hun levensduur te verlengen met veel betere resultaten dan andere witte wijnen, zodat het naast elkaar bestaan van jaargangen, zoals in het algemeen met rode wijnen, steeds vaker voorkomt en wordt gepromoot door de Consejo Regulador en de wijnhuizen.

Steeds meer restaurants met geprofessionaliseerde wijnkaarten bieden DO Rías Baixas wijnen uit verschillende jaargangen. De sommelier zelf adviseert bij het selecteren van de wijn, afhankelijk van het eten, al welke jaargang het beste past, afhankelijk van het type menu en het moment.

De wijnhuizen hebben de afgelopen jaren gekozen voor andere wijnbereidingstechnieken, zoals veroudering op droesem in roestvrij staal, hout, steen en zelfs betonnen tanks. Ze worden vergezeld door de groeiende productie van mousserende wijnen, wijnen die een grotere populariteit krijgen op de nationale en internationale markt.

Vijf subzones

De Rías Baixas zijn een bevoorrechte regio voor de teelt van wijnstokken en dus vooral voor de ontwikkeling van albariño-wijnstokken. Het klimaat, de orografie, de bodem, de inheemse druivensoorten en de invloed die de Atlantische Oceaan op dit alles heeft, bepalen het unieke wijnecosysteem. De vijf subzones die deel uitmaken van de oorsprongsbenaming of DO Rías Baixas zijn Condado do Tea, O Rosal, Ribeira do Ulla, Soutomaior en Val do Salnés.

Val do Salnés:

Val do Salnés is het oudste en meest bekende subgebied van Rías Baixas. Het staat bekend om zijn prachtige albariño-wijnen, die de benchmark vormen voor de hele regio. De wijnstokken groeien hier op granietachtige bodems en worden beïnvloed door de nabijheid van de oceaan, wat resulteert in levendige, frisse wijnen met tonen van citrus, wit fruit en het typerende ziltige karakter.

O Rosal:

O Rosal, gelegen aan de monding van de rivier de Miño, die de grens vormt tussen Spanje en Portugal, biedt een microklimaat dat perfect is voor wijnbouw. Dit subgebied staat bekend om zijn uitstekende blends van albariño, loureiro en treixadura. De wijnen uit O Rosal hebben een opvallende complexiteit, met aroma’s van perzik, abrikoos en tropisch fruit. Vaak ook een delicate kruidigheid.

Condado do Tea:

Condado do Tea, genoemd naar de rivier de Tea, is een subgebied dat wordt gekenmerkt door een warmer klimaat. Hier gedijt de albariño-druif prachtig, resulterend in wijnen met een rijper fruitprofiel. Typische aroma’s van rijpe peren, perziken en bloemen, naast een aangename kruidigheid en een verfijnde zuurgraad.

Soutomaior:

Soutomaior, gelegen nabij de stad Pontevedra, is een klein en pittoresk subgebied dat voornamelijk witte wijnen produceert. De albariño-wijnen uit dit gebied zijn verfrissend en evenwichtig, met citrus- en appelaroma’s en een zachte textuur. Naast albariño worden hier ook andere inheemse druivenrassen verbouwd, zoals caiño Blanco en loureira.

Ribeira do Ulla:

Ribeira do Ulla, het meest continentale subgebied van Rías Baixas, profiteert van de invloed van de rivier de Ulla en de nabijheid van de Atlantische Oceaan. De wijnen hier hebben een opmerkelijke zuurgraad en tonen van groene appel, grapefruit en kruiden. Naast witte wijnen worden hier ook enkele rode wijnen geproduceerd, voornamelijk op basis van de inheemse druivensoorten zoals caiño longo, brancellao en sousón. Deze rode wijnen bieden levendige fruitaroma’s, een goede structuur en een karakteristieke frisheid.

Of je nu geniet van de frisse, ziltige albariño-wijnen uit Val do Salnés, de elegante blends uit O Rosal of de karaktervolle rode wijnen uit Ribeira do Ulla, een reis door de subgebieden van Rías Baixas biedt een smaakvolle ontdekkingservaring.

Via Doorbraak wijn kan u alvast de proef op de som nemen: Albarino Rias Baixas 2020 – Doorbraak wijn

Wouter De Nul