Rijzende ster Ridolfi

 

Ik ontdekte de brunello di Montalcino van Ridolfi zowat anderhalf jaar geleden en was onmiddellijk onder de indruk van de opperste verfijning van deze topwijn uit de meest prestigieuze appellatie uit het wondermooie Toscane. Toen ik zag dat het wijnopleidingsinstituut WineWise een masterclass met Ridolfi programmeerde op de horecabeurs in Gent was ik twee minuten later ingeschreven. Commercieel directeur Arber Shabani verspreidde het brunellovirus onder de aanwezige proevers.

Toscane

De provincie Toscane is de wieg van de Renaissance en de moderne Italiaanse taal. De regio bulkt van de kunstgeschiedenis met de beroemde cultuursteden Firenze en Siena. Wijn is er alomtegenwoordig. Toscane heeft een mediterraan klimaat met gematigde winters en warme zomers. De wijngaarden worden beschermd door de Apennijnen in het oosten en vanover de Tyrreense Zee wordt zachte lucht aangevoerd die zorgt voor een mooie afrijping van de druiven in ideale omstandigheden.  De bodem bevat zanderige, kalkachtige mergel. De beste bodem heet galestro, het is stenige leisteen met kalkachtige rots (albarese), rijk aan mineralen. De belangrijkste druif is de sangiovese, die in de streek nogal wat synoniemen kent: brunello, morellino, prugnolo gentile. De naam stamt rechtstreeks uit het Latijn: sanguis jovis en betekent bloed van Jupiter, wat meteen zijn ouderdom doet vermoeden.

De wijnregio Toscane telt op vandaag 6 Indicazione Geografica Tipica (IGT) en 20 Denominazione di Origine Controllata (DOC). De vermelding op het label van deze gecontroleerde oorsprongsbenaming staat in voor de kwaliteitsborging van de wijn. Helemaal boven op het podium staan 11 Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG), waaronder de wereldberoemde Chianti en Brunello di Montalcino.

Brunello di Montalcino

De geboorteplaats van deze wijn ten zuiden van Siena ligt te midden van uitgestrekte landerijen in een landschap waar landbouwpercelen en bos constant afwisselen. De enorme Fortezza, ook La Rocca genoemd, het stadhuis met klokkentoren met elegante loggia domineert het gebied en kijkt uit over de hoogste heuvels in de wijde omgeving. In Montalcino wordt al eeuwen wijn gemaakt, maar de brunello zoals wij die kennen, dateert pas van omstreeks 1880. Tot dan was vooral witte wijn kenmerkend voor het gebied. Clemente Santi maakte rond 1850 een wijn op basis van uitsluitend blauwe druiven die geregeld in de prijzen viel. Zijn kleinzoon Ferrucio Biondi-Santi komt de eer toe de eerste brunello met die naam te hebben gemaakt. Hij ontdekte een bepaalde kloon van de sangiovese grosso met superieure kwaliteiten, een compactere tros met grotere en dieper gekleurde druiven en voornamelijk een dikkere schil.

Ridolfi

In het Firenze van 1290 ligt de oorsprong van drie families Ridolfi in een land van oude beschavingen, vol kunst en geschiedenis, en een landschap met wijngaarden en olijfbomen tussen heuvels bezaaid met cipressen. De Ridolfi van Borgo, was afkomstig van de tak uit Siena, “dalla Contrada” genoemd, waar zij ook hun eigen landerijen hadden. Op vandaag tellen Ridolfi in Montalcino en Tenuta Rocchetto in Larciano – meer dan 54 hectaren grond, waarvan 21 gecultiveerde wijngaarden.

De Ridolfi-wijnen zijn het resultaat van pure passie en een ziel die verhalen en generaties hebben samengebracht, voortgezet door de Venetiaanse industriële ondernemer Giuseppe Valter Peretti die in 2011 het wijndomein overnam. Zo begon de nieuwe koers, toevertrouwd aan het management van directeur Gianni Maccari, die sinds 2014 in de kelder werkt. In datzelfde jaar werd de kelder gerenoveerd en uitgebreid met respect voor de oorspronkelijke configuratie van het dorpje Mercatale.

Aan de noordkant van Montalcino, de koelste kant en op een hoogte van ongeveer 300 meter, in de buurt van de Strada del Brunello,  worden vier verschillende labels brunello gemaakt. Alle hebben DOCG-status en zijn stilistisch verschillend: 25 tot 35 hectoliter vaten voor de “vintage” versie en Mercatale. Slavonische en Franse eik voor L’incontro en barrique voor de Donna Rebecca.

Alle druiven worden met de hand geplukt en eerst in de wijngaard en vervolgens in de kelder op een roltafel zorgvuldig geselecteerd. De druiven worden niet geperst maar in hun geheel vergist in roestvrijstalen tanks met gecontroleerde temperatuur die nooit hoger is dan 27°C. Er worden uitsluitend inheemse gisten gebruikt.

De hoge kwaliteit van de druiven maakt een zeer lange maceratieperiode van ten minste 60 dagen mogelijk. Het doel is om de kleur en de polyfenolen voorzichtig te extraheren. De malolactische omzetting vindt plaats in stalen tanks.

Gambero Rosso

Een belangrijk verleden, een innovatieve toekomst, een solide heden. Dat is precies de reden waarom de Italiaanse wijnbijbel Gambero Rosso  cantina Ridolfi bekroonde met de “Emerging Winery Award 2021” in de gids Vini d’Italia.

Bekwame en gespecialiseerde vakmensen en innoverende vinificatie- en botteltechnieken werken samen met de ervaring van de voorouders en ambachtelijke procédés. Hierdoor wordt het potentieel van alle medewerkers geëxalteerd en verbeteren hun prestaties. Zonder de ziel van de wijn te bezoedelen. Respect is een essentiële waarde is voor Ridolfi. Omdat de natuur diegene beloont die het land niet verraadt.

Voor u geproefd

De brunello di Montalcino Ridolfi 2016 is de klassieker van het huis op basis van 100% sangiovese en wordt begin oktober geoogst. Na 60 dagen maceratie rijpt de wijn 36 maanden in Slavonische eikenhouten vaten en nog eens 12 maanden op fles. Licht kersenrood met evolutierandje en medium viscositeit. Extreem gedrongen neus in de start, na walsen een explosie van rijpe kersen, bramen en moerbei, gevolgd door wilde champignons en een aardse mineraliteit. Compacte aanzet, stijlvol en gedistingeerd met een textuur waar alles precies in past. De tannine is de steunpilaar voor de bewaarkracht van deze majestueuze wijn.

Rijzende ster in Montalcino! De Italiaanse vakmedia tippen Ridolfi als ster-in-wording. Topjaar 2016 kreeg 100 points van Gardini Notes. Ik ben fan! Nog beperkt beschikbaar bij www.chateaubrillant.be.

Wouter De Nul