Rioja: een oude druif met een beloftevolle toekomst, de Maturana Tinta

 

In de wijnwereld zijn er enkele druiven die de hoofdrol spelen, zoals de Cabernet Sauvignon en de Chardonnay. Maar er zijn ook minder bekende druivenrassen die prachtige wijnen kunnen voortbrengen en een rijke geschiedenis hebben. Een daarvan is de Maturana Tinta.

Herkomst

De Maturana Tinta is een rode druif die zijn oorsprong vindt in de Rioja-regio van Spanje, een gebied dat bekend staat om zijn uitstekende wijnproductie. Deze druif heeft een diepgewortelde geschiedenis in de regio, met documentatie die suggereert dat de Maturana Tinta al eeuwenlang aanwezig is in het Spaanse wijnlandschap.

De wijnen die ze voortbrengt

Wijnen gemaakt van Maturana Tinta-druiven staan bekend om hun donkere, bijna inktachtige kleur. Ze hebben een medium tot volle body en tonen vaak aroma’s van donker fruit zoals bramen en pruimen, samen met kruidige en aardse tonen. Deze wijnen zijn vaak rijk van smaak met een hoge zuurgraad en tanninestructuur, wat ze ideaal maakt voor veroudering. Naarmate de wijn rijpt, kunnen er meer complexe smaken en aroma’s zoals leer en tabak naar voren komen.

Wijnstijl

Maturana Tinta-wijnen kunnen zowel op zichzelf als in blends worden geproduceerd. Als solowijn heeft de druif de capaciteit om het terroir van de regio te tonen, met de aardse en minerale tonen die vaak geassocieerd worden met wijnen uit Rioja. In blends kan de Maturana Tinta andere druiven aanvullen door zijn diepe kleur en rijke fruitprofiel toe te voegen.

Combinatie wijn-gerecht

Dankzij de krachtige smaak en de stevige structuur van de Maturana Tinta, past de wijn uitstekend bij hartige gerechten. Denk aan gegrild of gestoofd rood vlees, lamsvlees, wild en rijpe kazen. De aardse tonen in de wijn kunnen ook goed samengaan met gerechten met paddenstoelen of truffel.

Toekomst van Maturana Tinta

De toekomst van de Maturana Tinta ziet er rooskleurig uit. Hoewel het ooit een bijna vergeten druif was, is er in de afgelopen decennia een hernieuwde interesse in Maturana geweest. Dit is deels te danken aan lokale wijnmakers in Rioja die op zoek waren naar inheemse druiven om hun wijnen een uniek karakter te geven. Daarnaast biedt de Maturana Tinta een alternatief voor de meer gebruikelijke Tempranillodruif in de regio.

Met de groeiende belangstelling voor authentieke en inheemse wijnen over de hele wereld, heeft de Maturana Tinta een kans om een prominente plaats in te nemen in het wereldwijnaanbod. Wijnmakers zijn al bezig met het experimenteren met de druif in verschillende terroirs en klimaten, wat betekent dat we in de toekomst wellicht nog meer interessante en diverse expressies van de Maturana Tinta kunnen verwachten.

Traditie en innovatie

De Maturana Tinta is een druif met een rijk verleden en een beloftevolle toekomst. Of je nu een wijnliefhebber bent die op zoek is naar iets nieuws en spannends, of een wijnmaker die de diversiteit van je aanbod wil uitbreiden, Maturana biedt tal van mogelijkheden. Het is een herinnering aan de rijke wijntradities van Spanje en een belofte van de innovaties die nog moeten komen.

 

 

Peter Doomen