Tempranillo blanco: een opkomende ster in de Rioja wijnwereld

 

Deze witte druivenvariant van de traditionele tempranillo wint aan populariteit vanwege zijn unieke eigenschappen en de opwindende twist die het aan de wijnbouw in de traditionele regio geeft.

Oorspong

Het verhaal van tempranillo blanco begint met een natuurlijke mutatie van de rode tempranillo druif, het meest aangeplante rode druivenras in Rioja. De witte mutatie van de tempranillo druif is ontdekt in 1988 door Jesús Galilea Esteban, een Spaanse wijnbouwer in de Rioja Oriental. Eén van zijn wijnstokken onderging een natuurlijke mutatie waardoor na de “véraison” of kleurzetting de druiventrossen groengeel kleurden in plaats van rood.

Het Spaanse onderzoekscentrum van de overheid in Rioja heeft er vier jaar over gedaan om de kloon te bestuderen en te testen, waarna één hectare met experimentele wijnstokken werd aangeplant. De allereerste botteling vond pas in 2005 plaats, nadat een jaar eerder de druif officieel door de “Consejo Regulador” werd toegelaten voor de appellatie Rioja. De druif staat ondertussen symbool voor de nieuwe generatie Rioja wijnen die staan te popelen om ontdekt te worden.

Kenmerken

Uiterlijk is de witte variant bijna identiek aan de blauwe. Beide druiven hebben dezelfde groeicyclus en net als de rode tempranillo is ook de witte variant gevoelig voor ziektes. Het enige duidelijke verschil zit in de bessen en bladeren, die bij de tempranillo blanco wat kleiner zijn.

De wijnen gemaakt van tempranillo blanco worden vaak omschreven als aromatisch, met tonen van citrusvruchten, groene appel, peer en soms hints van tropisch fruit. Ze hebben een goede structuur met voldoende body en fijne zuren. Hierdoor bieden ze een verfrissend en levendig smaakpalet zonder dat de wijn als (te) licht wordt ervaren.

Wijnbouw en wijnbereiding

Het verbouwen van tempranillo blanco omvat specifieke wijngaardpraktijken om de beste expressie van de unieke kenmerken te waarborgen. De variëteit bot vroeg maar rijpt laat. Wie kwaliteit nastreeft en een goed uitgebalanceerde wijn wil maken, dient te oogsten op het juiste moment van fenolische rijpheid. Enkel op die manier krijg je een evenwicht tussen de natuurlijke zuurgraad van de druif en het suikergehalte. Het vermogen van de druif om de zuurgraad te behouden, zelfs in warmere klimaten, maakt het tot een veerkrachtige keuze voor de diverse terroirs van Rioja.

Tijdens het wijnbereidingsproces worden de druiven voorzichtig geperst om het sap te extraheren, waarna het wordt gefermenteerd bij gecontroleerde temperaturen. Roestvrijstalen tanks worden gebruikt voor de vinificatie om de frisse en fruitige aroma’s van de druif te behouden. Sommige wijnmakers kiezen voor een korte periode van rijping op de droesem (dode gistcellen) om de textuur van de wijn te verbeteren en complexiteit toe te voegen.

Telers en wijnmakers zijn nog steeds aan het leren over de nieuwe variëteit tempranillo blanco en de verschillende stijltypes wijn die de druif kan opleveren. Ook Juan Carlos Sancha, professor oenologie aan de universiteit van La Rioja, maar zelf ook wijnbouwer in Baños de Río Tobía (Rioja Alta), heeft anderhalve hectare van deze druif aangeplant. Hij beschrijft tempranillo blanco als een druif met fantastische zuren en aroma’s, met een groot potentieel voor de toekomst.

Groeiende populariteit

In de afgelopen jaren heeft tempranillo blanco aan populariteit gewonnen onder wijnmakers en liefhebbers. Het unieke profiel en de veranderende smaakvoorkeuren van consumenten dragen bij aan de groeiende populariteit. Terwijl Rioja traditioneel bekend staat om rode wijnen, diversifieert het wijngebied nu meer dan ooit zijn aanbod om te voldoen aan de eisen van de wereldwijde markt.

Tempranillo blanco biedt een opwindend alternatief voor de gevestigde witte druivenrassen in de regio, zoals viura en malvasia. Het vermogen van de druif om levendige, aromatische wijnen te produceren die goed combineren met de moderne lichtere keuken, maakt er een favoriete keuze van voor zowel casual wijndrinkers als kenners.

Naarmate wijnmakers blijven experimenteren en hun technieken verfijnen, zullen we meer van deze heerlijke witte wijn in de glazen zien van wijnliefhebbers over de hele wereld. Met een verfrissende smaak en groeiende reputatie is tempranillo blanco inderdaad een opkomende ster in de Rioja.

Zelf ook eens proeven? Dat kan!  Tempranillo blanco Monte Real – Doorbraak wijn

Wouter De Nul