Tempranillo Blanco

 

Tempranillo, oorspronkelijk bekend als een prominente rode druif uit Spanje, heeft een minder bekende, maar zeker niet minder interessante witte variant: Tempranillo Blanco. Maar wat is het verhaal achter deze unieke druif, en welk type wijn produceert het? Laten we dieper ingaan op de wereld van Tempranillo Blanco.

Het ontstaan van Tempranillo Blanco

De ontdekking van Tempranillo Blanco is relatief recent. Het begon allemaal in 1988 in een wijngaard in La Rioja, een bekend wijnbouwgebied in Spanje. Een wijnboer merkte op dat tussen de reguliere rode tempranillodruiven enkele witte druiven groeiden. Na uitvoerig onderzoek bleek dat deze witte druiven een natuurlijke mutatie waren van de rode Tempranillo. In 2007 werd de druif officieel erkend en kreeg ze de naam Tempranillo Blanco.

Het type wijn

Tempranillo Blanco-wijnen zijn vooral geliefd vanwege hun frisse en aromatische profiel. Ze vertonen vaak aroma’s van groene appel, banaan, citrus en bloemen, gecombineerd met een zekere mineraliteit en, afhankelijk van de vinificatie, soms hints van vanille en toast.

De wijnen hebben doorgaans een heldere, strogele kleur en een medium tot hoge zuurgraad, wat bijdraagt aan hun frisheid. Dankzij deze zuurgraad en het levendige aromatische profiel kunnen ze zowel jong gedronken worden als een paar jaar ouderen, hoewel de meeste wijndrinkers de voorkeur geven aan de jeugdige frisheid van de wijn.

Waar komt de druif voor?

Hoewel de druif oorspronkelijk uit La Rioja komt, heeft de aanplant van Tempranillo Blanco zich verspreid naar andere wijnregio’s in Spanje. Desondanks blijft La Rioja het epicentrum van de productie. De druif gedijt in het mediterrane klimaat van de regio, waar de warme zomers en koele winters ideaal zijn voor de ontwikkeling van zijn complexe smaken.

Naast La Rioja wordt Tempranillo Blanco nu ook verbouwd in andere delen van Spanje, zoals Ribera del Duero en Rueda. Hoewel het aandeel van deze druif nog steeds klein is in vergelijking met andere gevestigde witte druivensoorten, groeit de populariteit en interesse in Tempranillo Blanco gestaag.

Wijn-spijscombinaties

Dankzij het verfrissende en gevarieerde smaakprofiel van Tempranillo Blanco, is deze wijn uitstekend te combineren met verschillende gerechten:

1. Visgerechten: De frisse zuurgraad van Tempranillo Blanco snijdt door de rijkheid van vettige vissoorten zoals zalm of tonijn.

2. Gevogelte: Probeer het met een licht gekruide kip of kalkoen voor een harmonieuze combinatie.

3. Tapas: De wijn gaat goed samen met traditionele Spaanse tapas, zoals tortilla Española, olijven en gambas al ajillo.

4. Lichte salades: De fruitige en bloemige tonen in de wijn complimenteren verse groenten en fruit in zomerse salades.

5. Zachte kazen: Brie, camembert en geitenkaas zijn allemaal geweldige keuzes die goed samengaan met Tempranillo Blanco.

Nieuwkomer die binnenkomt

Tempranillo Blanco, een relatieve nieuwkomer in de wijnwereld, heeft zich snel gevestigd als een favoriet onder wijnliefhebbers die op zoek zijn naar iets nieuws en verfrissends. Met zijn unieke achtergrond, heerlijke smaakprofiel en veelzijdigheid in voedselparing, is het een druif die de moeite waard is om te ontdekken voor elke wijnenthousiast.

Ontdek de wijn hier:

Tempranillo blanco Monte Real – Doorbraak wijn

Peter Doomen