Tien ouder- en nieuwerwetse wijnen

 

Met de zomer in aantocht, en velen die hun vakantieplannen maken, geef ik graag enkele tips om een streek aan te doen die ook wijnkundig interessant is. Niet voor gevoelige zieltjes, want er zitten ook zogenaamde ‘oude koeien’ tussen maar tevens ‘nieuwerwetsen’. Een artikel voor wie open staat voor de wijnwereld.

Ribera del Duero: De opkomst van een nieuwe generatie Spaanse rood

Ribera del Duero is al decennia één van Spanje’s meest prestigieuze wijnregio’s, bekend om zijn krachtige, geconcentreerde rode wijnen op basis van de tempranillo-druif. In de afgelopen jaren hebben veel producenten in deze regio echter nieuwe paden ingeslagen, waardoor de Ribera del Duero-stijl een ware metamorfose heeft ondergaan.

Waar de traditionele Ribera-wijnen vaak zwaar, houtgerijpt en tanninig waren, zien we nu een nieuwe generatie wijnen die eleganter, frisser en evenwichtiger zijn. Veel producenten experimenteren met modernere vinificatietechnieken, zoals minder houtrijping en het behoud van meer fruitaroma’s. Het resultaat zijn wijnen die de kenmerkende kracht en concentratie van Ribera behouden, maar tegelijkertijd toegankelijker en levendiger zijn.

Voor wijnliefhebbers is dit een interessante ontwikkeling om in 2024 goed in de gaten te houden. De nieuwe Ribera-stijl biedt namelijk een perfect evenwicht tussen traditie en vernieuwing, waardoor deze wijnen breed inzetbaar zijn – van bij een stevige maaltijd tot simpelweg voor een glas op zich. Bovendien blijven de prijzen over het algemeen zeer aantrekkelijk, zeker gezien de hoge kwaliteit.

Kortom, Ribera del Duero is in 2024 een regio om nauwlettend in de gaten te houden voor wijnliefhebbers die op zoek zijn naar krachtige, maar tegelijkertijd elegante Spaanse rode wijnen met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De nieuwe generatie producenten toont aan dat deze traditionele regio volop in beweging is, met spannende resultaten tot gevolg.

Elzas – De klassieke wijnregio met een moderne twist

Waarom wijnliefhebbers de Elzas in 2024 moeten volgen – raar maar waar! De Elzas is in opkomst.

De Elzas is al lang een geliefde wijnregio bij wijnliefhebbers, maar slaagt er opniew in de harten van de wijnkenner te veroveren. Beetje bij beetje.

Hier is een aantal redenen waarom:

Klassieke druiven, frisse stijl

De Elzas staat bekend om zijn aromatische en droge wijnen op basis van klassieke druiven als riesling, gewürztraminer en pinot gris. Deze druiven brengen een uniek palet aan geuren en smaken voort, van citrus en steenfruit tot rozen en lychee. Dankzij het koele continentale klimaat behouden de wijnen bovendien een frisse zuurgraad, wat ze bijzonder voedselcompatibel maakt.

Nieuwe interpretaties

Hoewel de Elzas bekend staat om zijn traditionele stijlen, zien we ook steeds meer innovatieve wijnmakers die de grenzen opzoeken. Zo experimenteren sommigen met langer schilcontact voor oranje wijnen, of verkennen ze de mogelijkheden van druiven als pinot auxerrois en sylvaner. Deze moderne interpretaties bieden wijnliefhebbers een verrassende kijk op de klassieke Elzas.

Opkomend biologisch en biodynamisch

Net als in andere regio’s zien we ook in de Elzas een sterke opmars van biologische en biodynamische wijnbouw. Wijnboeren beseffen dat duurzame teeltmethoden niet alleen beter zijn voor het milieu, maar ook levendigere en complexere wijnen opleveren. Voor wijnliefhebbers die waarde hechten aan duurzaamheid en authenticiteit, biedt de Elzas in 2024 tal van interessante opties.

De Elzas blijft in 2024 een wijnregio om nauwlettend in de gaten te houden. Met zijn unieke druiven, frisse stijlen en toenemende focus op duurzaamheid belooft deze regio opnieuw een boeiend jaar voor wijnliefhebbers te worden.

Touriga Nacional – De opkomende ster uit Portugal

De Touriga Nacional is zonder twijfel een van de meest interessante druiven die Portugal te bieden heeft. Deze inheemse Portugese variëteit wint steeds meer aan populariteit, en dat is niet zonder reden.

In de eerste plaats levert de Touriga Nacional prachtige, complexe rode wijnen op. De druif staat bekend om zijn intense, donkere kleur, zijn krachtige tannine en zijn rijke, geconcentreerde smaakprofiel. Aroma’s van zwart fruit, kruiden en bloemen zijn kenmerkend. Dankzij de goede zuurgraad blijven de wijnen fris en levendig, ondanks hun kracht en concentratie.

Bovendien is de Touriga Nacional een druif met een sterk regionaal karakter. De beste expressie van deze variëteit komt voort uit de Douro-vallei, de historische thuisbasis van de druif. De unieke bodem- en klimaatcondities in deze regio geven de Touriga Nacional-wijnen een onmiskenbare identiteit. Voor wijnliefhebbers die op zoek zijn naar authentieke, terroir-gedreven wijnen is dit een ideale druif om in de gaten te houden.

Ten slotte is de Touriga Nacional ook een druif met een boeiende geschiedenis. Eeuwenlang was deze variëteit de hoeksteen van de legendarische Portwijnen uit de Douro. Hoewel Portwijnen vandaag de dag minder populair zijn, blijft de Touriga Nacional een uitzonderlijke druif voor deze stijl. Maar ook als druif voor droge, tafelwijnen wint hij snel aan erkenning.

Al met al is de Touriga Nacional een druif om in de gaten te houden voor wijnliefhebbers die op zoek zijn naar krachtige, complexe rode wijnen met een uitgesproken regionaal karakter. In 2024 zal deze Portugese ster ongetwijfeld verder aan populariteit winnen.

Australische Chardonnay: Elegantie en frisheid in de spotlights

In 2024 zullen wijnliefhebbers zeker de blik moeten richten op de chardonnay uit Australië. Deze wijnstijl heeft in de afgelopen jaren een opmerkelijke transformatie ondergaan, waarbij de focus is verschoven van overrijpe, zware stijlen naar meer elegantie en frisheid.

Lange tijd stond Australische chardonnay bekend om zijn volle, geconcentreerde smaken en hoge alcoholpercentages. Maar de nieuwe generatie wijnmakers heeft geleerd om de kracht en concentratie van het fruit in balans te brengen met verfijnde zuren en mineraliteit. Het resultaat zijn chardonnays die complex en evenwichtig zijn, met een verleidelijke combinatie van rijp fruit, creamy textuur en een frisse, lange afdronk.

Deze verandering is te danken aan een aantal factoren. Ten eerste hebben wijnmakers geleerd om druiven te oogsten op een lager suikergehalte, waardoor de alcohol lager blijft en de zuren beter behouden worden. Daarnaast experimenteren veel producers met alternatieve vinificatiemethodes, zoals gisting en rijping op gebruikte of kleinere eikenvatjes, om de houtinvloed te beperken en de natuurlijke fruittonen te benadrukken.

Bovendien komen de beste chardonnays uit koelere, kustgebieden als Adelaide Hills, Yarra Valley en Tasmanië, waar het klimaat beter past bij de elegante, minerale stijl. De druiven profiteren hier van de lange, gematigde groeiseizoenen, waardoor ze een mooie balans tussen rijpheid en frisheid kunnen ontwikkelen.

Voor wijnliefhebbers is dit een interessante ontwikkeling om in de gaten te houden. De nieuwe generatie Australische chardonnays biedt een boeiend alternatief voor de traditionele, zware stijlen, met een verfijnd evenwicht tussen fruit, zuren en houtinvloed. In 2024 zullen deze wijnen zonder twijfel een prominente plek innemen op de kaart van de internationale chardonnay-liefhebbers.

Pinot noir uit Nieuw-Zeeland: Een opkomende ster in 2024

Nieuw-Zeeland is in de laatste jaren uitgegroeid tot een verrassende bron van hoogkwalitatieve pinot noir-wijnen. De koele klimaten en ideale terroirs in regio’s als Marlborough, Central Otago en Martinborough blijken uitermate geschikt voor de teelt van deze veeleisende druif.

Wat maakt Nieuw-Zeelandse pinot noir zo interessant voor wijnliefhebbers in 2024? Drie belangrijke redenen:

1. Frisse, fruitige stijl: Dankzij het koele klimaat ontwikkelen de Nieuw-Zeelandse pinot noirs een karakteristieke frisheid en levendige fruitigheid, met aroma’s van kersen, frambozen en aardbeien. Dit contrasteert mooi met de vaak zwaardere, meer geconcentreerde stijlen uit Bourgondië.

2. Uitmuntende kwaliteit: Door de ideale groeiomstandigheden slagen wijnmakers er in Nieuw-Zeeland in om pinot noir te produceren met een uitstekende balans tussen rijp fruit, frisse zuren en elegante tannines. Topwijnen uit regio’s als Central Otago kunnen moeiteloos wedijveren met grote Bourgognes. Al blijven de allerbeste wijnen uit Bourgogne buiten schot. Nodeloos om op te merken: die wijnen zijn dan vaak ook onbetaalbaar… Zie volgend punt.

3. Relatieve betaalbaarheid: In vergelijking met de vaak astronomische prijzen voor premier cru en grand cru Bourgognes, bieden de Nieuw-Zeelandse topwijnen een interessante prijs-kwaliteitverhouding. Wijnliefhebbers kunnen hier topkwaliteit ontdekken tegen een fractie van de prijs.

Met deze unieke stijl, hoge kwaliteit en gunstige prijzen zullen Nieuw-Zeelandse pinot noirs in 2024 een must-try zijn voor elke serieuze wijnliefhebber. Laat je verrassen door deze opkomende ster uit het Zuiderhalfrond!

Gruner Veltliner: Oostenrijks icoon met toekomst

Wijnliefhebbers zouden in 2024 zeker hun oog moeten laten vallen op de Grüner Veltliner, de signature druif van Oostenrijk. Deze unieke, inheemse variëteit levert wijnen op met een karakteristieke peperige toets, frisse zuren en een breed scala aan aroma’s.

De Grüner Veltliner is een bijzondere druif met een toekomst. Ten eerste is het een van de weinige druiven die écht typisch Oostenrijks is. In tegenstelling tot internationale druiven als Chardonnay en Cabernet Sauvignon, heeft de Grüner Veltliner zijn oorsprong in Oostenrijk en komt zen ergens anders zo goed tot zijn recht. Wijnliefhebbers die op zoek zijn naar authentieke, terroir-gedreven wijnen zullen in de Grüner Veltliner zeker hun gading vinden.

Ten tweede is de Grüner Veltliner een erg veelzijdige druif. De wijnen kunnen variëren van fris en licht tot rijk en complex, afhankelijk van de wijngaard, vinificatie en rijping. Daardoor past de Grüner Veltliner perfect bij een breed scala aan gerechten, van salades tot wild. Voor wijnliefhebbers die op zoek zijn naar een wijn die alle facetten van de maaltijd kan begeleiden, is de Grüner Veltliner een uitstekende keuze.

Ten slotte wordt de Grüner Veltliner steeds populairder buiten Oostenrijk. Hoewel het leeuwendeel nog altijd in Oostenrijk zelf wordt geproduceerd, experimenteren ook andere landen als Tsjechië, Slowakije en zelfs Nieuw-Zeeland met deze druif. Wijnliefhebbers die op zoek zijn naar nieuwe ontdekkingen, zullen in 2024 zeker de Grüner Veltliner moeten volgen, want deze druif belooft nog veel moois in de toekomst.

Carignan maakt een comeback in Languedoc-Roussillon

In het zuiden van Frankrijk, in de regio Languedoc-Roussillon, is de carignan-druif aan een opmerkelijke comeback bezig. Nadat deze druif lange tijd als minderwaardig werd beschouwd, weten wijnmakers er tegenwoordig complexe, geconcentreerde rode wijnen mee te maken die de aandacht trekken van wijnliefhebbers.

Waarom wijnliefhebbers deze streek en wijnstijl in 2024 moeten volgen:

1. Expressieve, krachtige stijl: Carignan produceert van nature krachtige, expressieve rode wijnen met een hoog alcoholgehalte en stevige tannines. In de handen van kundige wijnmakers ontwikkelen deze wijnen een mooi evenwicht tussen kracht, concentratie en verfijning.

2. Unieke terroir: De wijngaarden in Languedoc-Roussillon profiteren van een warm, mediterraan klimaat en een gevarieerde bodemgesteldheid, van kalkrijke bodems tot schist en leisteen. Dit levert wijnen op met een sterk regionale identiteit.

3. Opkomende producenten: Een nieuwe generatie wijnmakers ontdekt de potentie van de carignan-druif en maakt er innovatieve, eigentijdse wijnen mee. Hun experimenten met druivenmengsels, vinificatietechnieken en houtrijping leveren spannende resultaten op.

4. Goede prijs-kwaliteitverhouding: Dankzij de relatief lage productiekosten in de regio kunnen de wijnen uit Languedoc-Roussillon vaak voor een gunstige prijs worden aangeboden, zeker in vergelijking met andere Franse wijnstreken.

Voor wijnliefhebbers die op zoek zijn naar expressieve, terroir-gedreven rode wijnen met een uitgesproken persoonlijkheid, is de regio Languedoc-Roussillon in 2024 zeker een regio om in de gaten te houden. De heropleving van de carignan-druif belooft spannende ontwikkelingen.

Xinomavro: de rode druif die Griekenland op de wijnkaart zet

Waar veel consumenten nog denken aan ouzo of retsina als het over Griekse wijnen gaat, is er een druif die steeds meer de aandacht trekt van wijnliefhebbers wereldwijd: xinomavro. Deze indrukwekkende, tanninrijke rode druif uit Noord-Griekenland verdient in 2024 zeker de aandacht van elke wijnfanaat.

De xinomavro-druif is afkomstig uit de regio’s Naoussa en Amyndeon in Noord-Griekenland. De wijnen gemaakt van deze druif staan bekend om hun krachtige structuur, complexe aroma’s en hoge zuurgraad. De druif doet denken aan pinot noir met zijn elegantie, maar overtreft deze Bourgognedruif in termen van concentratie. Qua bewaarpotentieel is het nog afwachten, want xinomavro heeft op dat punt nog maar weinig bewezen terwijl eersteklas Bourgogne toch tot de best houdbare wijnen ter wereld mag gerekend worden.

Waar de xinomavro-wijnen vroeger wat ruw en ontoegankelijk overkwamen, hebben de wijnmakers de afgelopen jaren grote stappen gezet in het verfijnen van hun stijl. Door zorgvuldiger oogsttijdstippen, aangepaste vinificatie en lagering op hout, weten ze nu complexe, gelaagde rode wijnen te maken die een breed publiek kunnen bekoren. De combinatie van krachtige tannines, frisse zuren en nuances van zwart fruit, kruiden en leer maken de xinomavro tot een bijzondere ontdekking voor liefhebbers van expressieve, terroir-gedreven rode wijnen.

Voor wijnliefhebbers die op zoek zijn naar nieuwe, authentieke smaken is de xinomavro in 2024 een druif om zeker in het vizier te houden. De wijnen tonen een unieke persoonlijkheid, zijn heerlijk bij gastronomisch eten en hebben bovendien een goed bewaarpotentieel. Kortom, een druif die Griekenland definitief op de wijnkaart zet en wijnkenners een nieuwe wereld van smaken opent.

Gamay uit Beaujolais: de frisse, fruitige wijnen die wijnliefhebbers in 2024 moeten ontdekken

Een nieuwe generatie wijnmakers geeft de klassieke gamay-wijnen uit Beaujolais een moderne twist.

De lichte, fruitige rode wijnen op basis van gamay uit de Beaujolais regio zijn al jaren geliefd bij wijnliefhebbers. En dat zal in 2024 niet anders zijn. Integendeel, dankzij de nieuwe generatie wijnmakers die de traditionele stijl een moderne interpretatie geven, zullen deze Beaujolais-wijnen alleen maar populairder worden.

Het geheim van de aanhoudende aantrekkingskracht van deze wijnen is de gamay-druif zelf. Van nature levert deze druif lichte, dorstlessende wijnen met een heerlijk fruitig karakter. In de handen van talentvolle wijnmakers uit de Beaujolais weten ze die eigenschappen optimaal tot uiting te brengen. Denk aan verleidelijke toetsen van rood fruit, zoals aardbeien, frambozen en kersen, gecombineerd met een frisse, levendige zuurgraad.

Waar de Beaujolais-wijnen vroeger soms wat eendimensionaal overkwamen, tonen de nieuwe generatie wijnmakers aan dat er veel meer in de gamay-druif zit. Door subtiele aanpassingen in de vinificatie, zoals een iets langere maceratie of rijping op eiken vaten, weten ze de complexiteit en textuur van de wijnen te verrijken. Tegelijk behouden ze de kenmerkende frisheid en fruitigheid waar deze wijnen om bekend staan.

Bovendien zijn de Beaujolais-wijnen uitermate veelzijdig in gebruik. Ze zijn perfect als dorstlesser op zomerse dagen, maar dankzij hun structuur en diepgang ook prima in balans met allerlei gerechten, van lichte salades tot gegrild vlees. Dat maakt ze tot ideale tafelwijnen waar wijnliefhebbers in 2024 zeker kennis mee moeten maken.

De nieuwe generatie wijnmakers laat zien dat er in deze klassieke gamay-wijnen veel meer te ontdekken valt dan je denkt. Een absolute must voor wijnliefhebbers in 2024!

Vermentino: Italië’s opkomende witte ster

Wijnliefhebbers opgelet, want in 2024 is Vermentino een druif om in de gaten te houden. Deze witte Italiaanse druif groeit vooral langs de kust en levert daar frisse, aromatische wijnen op die steeds meer wijn-enthousiastelingen weten te bekoren.

Vermentino doet het bijzonder goed in de regio’s Ligurië, Sardinië en Toscane. Daar profiteren de druiven van het mediterrane klimaat met warme, droge zomers en milde winters. De zee-invloed zorgt voor een frisse, ziltige toets in de wijnen. Typische aroma’s zijn citrus, witte bloemen en kruiden.

Wat Vermentino zo interessant maakt voor wijnliefhebbers, is dat de druif een uitstekende balans biedt tussen body, fruit en zuren. De wijnen zijn doorgaans levendig en fris, maar toch complex genoeg om bij een maaltijd te kunnen dienen. Bovendien zijn Vermentino-wijnen vaak zeer toegankelijk geprijsd, waardoor ze een breed publiek kunnen aanspreken.

Wijnmakers in Italië ontdekken steeds meer de kwaliteiten van Vermentino. Ze experimenteren met verschillende vinificatiemethodes om de unieke eigenschappen van de druif tot hun recht te laten komen. Zo zijn er naast frisse, droge versies ook interessante houtgerijpte en mousserende stijlen te ontdekken.

Voor wijnliefhebbers die op zoek zijn naar verfrissende, aromatische witte wijnen met karakter is Vermentino in 2024 zeker een druif om in de gaten te houden. De diversiteit aan stijlen en de aantrekkelijke prijzen maken deze Italiaanse witte wijn tot een aanrader voor elke wijnenthousiasteling.

Peter Doomen