Vijftien kaarsjes voor Nova Zembla

 

Het is nauwelijks te geloven. Nova Zembla blaast dit jaar vijftien kaarsjes uit. Een verjaardag die het bestuur niet zomaar voorbij laat gaan.

Betekenis

Nova Zembla of Nowaja Semlja betekent letterlijk “het nieuwe land” en is een Russische eilandengroep in de noordelijke Ijszee die als een voortzetting van de Oeral wordt beschouwd. Op het einde van de zestiende eeuw strandden de Nederlandse zeevaarders Van Heemskerck en Barentsz op Nova Zembla, tussen de Barentszzee en de zee van Kara. Zij overwinterden hier in een houten hut tijdens hun poging de noordoostelijke doorvaart naar de Grote Oceaan te vinden.

Ontdekkingsreizigers die nieuwe horizonten opzoeken… Dat leek het bestuur van ons jonge wijnclubje een uitstekend uitgangspunt om met een open vizier de wijnwereld te gaan ontdekken.

Vlaamse Wijngilde

Vijftien jaar geleden werd Nova Zembla erkend als 33ste commanderij van de Vlaamse Wijngilde. Deze overkoepelende vereniging waaronder een 40-tal plaatselijke wijnclubs opereren telt een kleine 2 000 leden en is daarmee veruit de grootste wijnclub van het land.

Het doel van de Vlaamse Wijngilde is drieledig. Een wijnpraktijkforum aanbieden met een educatieve opdracht, een uniform en wervend imago verspreiden naar de buitenwereld en een ernstig maar tegelijk ontspannend kader bieden waarin liefhebbers hun proefervaringen kunnen uitwisselen. Deskundig wijn proeven onder vrienden dus… Als dat geen fantastische vrijetijdsbesteding is!

Ook u kan lid worden. Door de geografische spreiding over Vlaanderen en Brussel is er altijd wel een commanderij in uw buurt. Neem zeker een kijkje op de website: Vlaamse Wijngilde – Deskundig wijn proeven onder vrienden

Kers op de taart

Eén van de populairste wijnavonden in de geschiedenis van Nova Zembla is onze avond met wijnen onder 12,5 euro plus één mol. De leden krijgen acht wijnen blind geserveerd en gaan aandachtig op zoek om druif en origine aan het juiste glas te koppelen. Eén van de blindgangers is de mol, een wijn die minstens het dubbele kost van de andere wijnen. Altijd een spannende ontdekkingstocht, leerrijk en tegelijkertijd een les is bescheidenheid. Vaak blijkt het niet zo eenvoudig om de dure wijn te detecteren.

Voor onze jubileumeditie werd het principe van de blindproef aangehouden, maar zette het bestuur voor de rest alles op zijn kop. We organiseerden een wijnavond met wijnen boven 50,- euro plus één mol, die de helft kostte van de “goedkoopste” van de overige wijnen.

Als wijnmeester was het voor mij al een waar genot bij de selectie van de wijnen voor deze toch wel historische avond in onze bestaansgeschiedenis. De wijnen werden gekaraffeerd, blind geschonken en in opperste concentratie geproefd door onze leden.

De resultaten

De mol werd zowat overal geplaatst. Negen leden wisten hem terecht te ontmaskeren in glas 3: SOMMOS Premium

Top 3 van wat onze leden als beste wijn bestempelden:

1 Gedeelde plaats voor Barolo Cru Parafada – Massolino (85,-) en SOMMOS Premium (26,- = de MOL)

2 Gesellmann Hochberc 100% blaufränkisch (53,-)

3 Côte Rôtie Eminence Domaine Niero (55,-)

Hieronder vindt u alle resultaten met telkens vermelding hoeveel leden deze wijn de beste van de avond vonden en hoeveel leden dachten dat deze wijn de mol was.

Ik krijg nu al zin om een volgende editie te organiseren…

Ideaal om zelf ook eens uit te proberen met een aantal wijnvrienden/levensgenieters.

Wijnen boven € 50 + één mol

Wij proeven vanavond 8 wijnen met verschillende bedruiving  uit 5 verschillende landen.

Bedruiving Oorsprong
A pinot noir 1 Frankrijk
B Blaufränkisch 2 Italië
C Nebbiolo 3 Spanje
D cabernet sauvignon 4 Oostenrijk
E Tempranillo 5 Zuid-Afrika
F Carignan 6
G cabernet sauvignon/syrah/tempranillo 7
H Syrah 8

De oplossing: de mol ging schuil in glas 3 = SOMMOS Premium uit DO Somontano. Naast de prijs wordt vermeld hoeveel leden dachten dat deze wijn de mol was en hoeveel leden dit de beste wijn van de avond vonden.

 

W1: Roda I Reserva 2017 – Rioja

€ 55 – Mol: 2 – Beste: 1

 

W2: Barolo Parafada 2016 Massolino  

€ 85 – Mol: 0 – Beste: 8

 

W3: SOMMOS Premium 2018 Somontano

€ 26 – Mol: 9 – Beste: 8

 

W4: Clos Cypres 2018 Priorat

€ 57 – Mol : 15 – Beste: 0

 

W5: Gesellmann Hochberc 2016  

€ 53 – Mol: 3 – Beste: 7

 

W6: Cabernet sauvignon Reserve 2018 Delaire Graff

€ 60 – Mol: 3 – Beste : 4

 

W7: Rémi Niero Côte Rôtie Eminence 2018

€ 55 – Mol : 1 – Beste : 5

 

W8: Vougeot Clos du Village 2019

€ 59 – Mol : 1 – Beste : 4

Wouter De Nul