Wie is Wouter?

 

Doorbraak Wijn besloot een partnership aan te gaan met Château Brillant, de wijnhandel van Wouter De Nul. Lezers van deze rubriek weten dat Wouter ook schrijft voor de nieuwsbrief van Doorbraak. Tijd voor een portret van de zaakvoerder en auteur.

Wie is Wouter De Nul?

Wouter zijn oorspronkelijke studies als vertaler lieten niet vermoeden dat hij zich later tot wijnkenner zou ontpoppen. Toch behaalde hij in 2005 het diploma van Sommelier in Franse Wijnen van het Eigentijds Vlaams Wijninstituut en in 2007 het diploma Wereldwijnmeester.

Het kenschetst Wouter: een stevig fundament leggen, want Frankrijk is nog altijd de wereldwijde referentie voor kwaliteitswijnen, maar daarbij ook de blik open houden voor nieuwe ontdekkingen. De laatste tijd legt hij zich met veel passie toe op Zuid-Afrika, een wijnland dat het moeilijk heeft om zijn oude imago van zich af te schudden. Een imago dat bij kenners gedomineerd wordt door overrijpe en tegelijk groenige pinotage (mét bijhorend prijskaartje van €3,99, transport over een halve aardbol inbegrepen).

De Zuid-Afrikaanse connectie

Al vroeg ontdekte Wouter de andere kant van Zuid-Afrika. “Frisheid, mineraliteit, evenwicht, finesse… niet onmiddellijk termen waar de doorsnee wijnliefhebber aan denkt als we het over wijnen uit Zuid-Afrika hebben. Een bezoek ter plaatse veegde de vooroordelen van tafel…” schreef hij in het artikel Zuid-Afrikaans wijnavontuur.

Ik kan dit alleen maar bevestigen. Toen ik in oktober 2019 op het vliegtuig richting Kaapstad stapte, was dat met een licht wantrouwen. Dat smolt echter als sneeuw voor de Zuid-Afrikaanse zon, want Wouter en ik ontdekten inderdaad frisse, evenwichtige en vooral goed gemaakte wijnen, in wit zoals in rood.

Vlaamse Wijngilde

Behalve gepassioneerd wijnreiziger en wijnhandelaar is Wouter ook actief als ondervoorzitter van de Vlaamse Wijngilde. Hij helpt er met het organiseren van de events van de vereniging, zoals de proeverij Pro Piemonte van 5 december of de cursus Mondig met Wijn, die voor iedereen open staat en waaraan hij ook al een artikel wijdde op Doorbraak Wijn. Wouter is ook een veel gelezen auteur voor het magazine Ken Wijn van de Vlaamse Wijngilde. In zijn eigen club, Nova Zembla, is hij wijnmeester.

Enkele weetjes over Wouter

  • De naam “Château Brillant” is een knipoog naar Wouter zijn verleden als inkoper van vlees. Ook een job als wijninkoper voor een hard discounter liet hij achter zich om zich toe te leggen op zijn passie voor kwaliteitswijnen.
  • Château Brillant is één van de weinige shops waar de prijzen ronde bedragen zijn. Geen ‘truukjes’ met ,99 of ,95. Een uitzondering zijn de prijzen van de wijnpakketten op Doorbraak, omdat daar een korting wordt toegekend.
  • Wouter is niet gewoon ‘sommelier’: hij was één van de drie laureaten die de titel ‘Maître Sommelier’ in de wacht sleepte, een titel die door de Franse wet beschermd is.

 

Pakket 6 flessen – avontuurlijk Zuid-Afrika

Meer info

https://vlaamsewijngilde.org/ 

http://www.chateaubrillant.be/

Peter Doomen