Wijn bij de mosselen

Wouter De Nul-20 juli 2021

Ik heb de indruk dat ze er elk jaar vroeger mee afkomen. De vakantie is nog maar net ingezet en daar komt het zwarte goud uit Yerseke waar wij Belgen zo verzot op zijn. Maar welke wijn kiezen we bij die dampende pot heerlijke verse mosselen?

Het Zeeuwse zwarte goud

Elk jaar is het spannend uitkijken naar de start van het nieuwe seizoen. Vroeger zagen we op de televisie een vrachtwagenkaravaan in Yerseke vertrekken om de eerste verse Zeeuwse mosselen naar België te brengen. Deze keer ging de eerste zak vers opgeviste bodemcultuurmosselen met een transportdrone naar het nieuwe pop-up restaurant Moules /Frites van Sergio Herman in Zeebrugge. Kosten noch moeite worden gespaard om de ongeduldige klant zo snel mogelijk van de ziltige lekkernij te laten proeven. Geen enkel volk ter wereld is zo verzot op mosselen met friet, een echte klassieker in onze restaurants.

De exacte startdatum van het seizoen is afhankelijk van het aanbod en de kwaliteit van de mosselen. Dit jaar kennen we een vroege start. Een koud voorjaar met veel regen en zon zorgde voor een overvloedig voedselaanbod tijdens de groei van het zwarte goud. En ook de kwaliteit ziet er prima uit: een vispercentage van 30 tot 35% is zeer uitzonderlijk en stemt de mosselkwekers positief. Als die eerste pot mosselen in de smaak valt, wordt de klassieker vaker op het menu gezet.

Welke wijn mag het zijn?

Er bestaat geen éénduidig antwoord op deze vraag. Heel veel hangt af van de bereidingswijze waar elke chef vandaag wel voor een eigen toets zorgt. De meest eenvoudige bereidingswijze van mosselen, mosselen natuur of mosselen in witte wijn, hoeven absoluut géén complexe wijn. Houtgelagerde witte wijnen laat u beter links liggen. Ronde botertoetsen vormen een volledig contrast met de ziltige smaak van de Zeeuwse mossel.

Droge witte wijnen met een hoog zuurgehalte zijn de uitgelezen partners om een perfecte harmonie tussen wijn en mosselgerecht te benaderen. Een muscadet uit de Loire, een Côtes de Gascogne op basis van ugni blanc en colombard, een strakke Chablis uit Bourgogne… het zijn maar enkele Franse klassiekers die het meestal zeer goed doen.

Ook sauvignon blanc is een trouwe bondgenoot. We kennen de druif allemaal uit de bekende Loire-appellaties Sancerre en Pouilly Fumé, maar er zijn ook avontuurlijkere mogelijkheden. Sauvignon blanc uit Marlborough, helemaal in het noorden van het zuidereiland van Nieuw-Zeeland, brengt loepzuivere wijn met aroma’s die bijna letterlijk het glas uitstuiven. Ook de cool climate regio Elgin in Zuid-Afrika of de Chileense Valle de Colchagua kennen ideale omstandigheden voor de sauvignon blanc. Maar ook Südtirol in Noord-Italië zorgt voor frisheid en strakheid in het glas. Zelfs Spanje verrastte mij onlangs met een strak exemplaar uit Murcia!

Maar uiteraard kan het ook wat spannender en gewaagder. Probeer eens een albarino uit Rias Baixas in Galicië. In deze prachtige en gastronomisch bijzonder interessante streek in Noord-Spanje komen wel vaker schaal- en schelpdieren op het menu. Ook een vinho verde op basis van azal en arinto uit Portugal brengt frisse zuurtjes met een lichte tinteling. Natuurlijk verdient ook de strakke droog gevinifieerde riesling uit Duitsland zijn plaats in het rijtje, net als de Italiaanse verdicchio dei Castelli di Jesi of arneis uit Roero in Piëmonte. Het kan ook dichter bij huis met een knappe Belgische pinot blanc van Aldeneyck uit de eerste grensoverschrijdende appellatie Maasvallei Limburg.

Moules parquées

Voor wie houdt van rauwe mosselen zijn er de “moules parquées”, bekend van de Brusselse foor. Vroeger opende het mosselseizoen tijdens de Brusselse kermis, toen de Zeeuwse mosselschuiten hun manden losten op de kaaien van de “vismet”. De verse Zeeuwse mosselen werden met een aardappelmesje opengewrikt  en vanuit de halve schelp rauw genuttigd. Het lijkt wat vies maar u moet het maar eens proberen. De smaak is uitgesproken ziltig en enorm intens.

Probeer hier eens een champagne blanc de blancs met lage dosage of een manzanilla sherry uit Sanlúcar de Barrameda bij. U zal versteld staan van de combinatie.

Met deze wijntips heeft u alvast een extra reden om wat vaker mosselen op het menu te zetten.

Geniet van uw vakantie, veel vineus experimenteergenot en gezondheid!

Wouter De Nul

Wouter De Nul is maître-sommelier en wereldwijnmeester. Zijn passie voor lekkere kwaliteitswijnen ligt aan de basis van een ontspoorde wijnhobby. In 2012 startte Wouter zijn eigen wijnhandel “Château Brillant” in het landelijke Pollare bij Ninove, waar de klanten in een gerestaureerde hoeve in alle rust kunnen proeven van zijn nieuwe wijnontdekkingen.

Wijn bij de mosselen
20-07-2021 Ik heb de indruk dat ze er elk jaar vroeger mee afkomen. De vakantie is nog maar net ingezet en daar komt het zwarte goud uit Yerseke waar wij Belgen zo verzot op zijn. Maar welke wijn kiezen we bij die dampende pot heerlijke verse mosselen?

Nieuwe druiven in Bordeaux
03-07-2021 Tasting Bordeaux UGCB 2018

Rode wijn op uw terras?
14-06-2021 De horecaterrassen lopen stilaan goed vol en de aangename vroege zomertemperaturen zorgen voor een stijgend verbruik van mousserend, wit en rosé. Toch krijg ik elk jaar opnieuw de vraag van klanten of er ook rode wijnen geschikt zijn voor de zomer. Uiteraard! Of wat had u gedacht…

Muscadet: unieke druif met bewaarpotentieel
31-05-2021 Ik zeg al jaren in mijn wijnclub dat we beter in de wijnkelder een nisje voorzien voor witte wijnen om op termijn te kunnen vaststellen wat de invloed is van flesrijping op de wijn. Akkoord, het resultaat zal niet altijd positief zijn, maar de soms onverwachte aangename verrassingen maken de wijnliefhebber dolgelukkig. Vorige week was het weer zover…

Benguela Cove
17-05-2021 Een paar maanden geleden proefde ik met het selectieteam van Minnegoed Wines de wijnen van dit prachtige domein in Walker Bay. Reizen zat er toen niet in, maar een Zoom-tasting met Johann Fourie, de wijnmaker van Benguela Cove in Zuid-Afrika, behoorde gelukkig wel tot de mogelijkheden.


Lees meer van Wouter De Nul