Zes nieuwe druiven voor Bordeaux

Henri Wynants-28 januari 2021

Zes nieuwe druiven in Bordeaux

In Bordeaux zijn vrij weinig druivensoorten toegelaten. Meer en meer blijken die niet bestand tegen de uitdagingen van de klimaatverandering. Daarom besliste het Institut National de l’Origine et de la Qualité (INAO) dat  zes nieuwe druivensoorten worden toegelaten. Ze mogen voorlopig niet meer dan 10 % van de cuvée uitmaken, en wijnbouwers mogen er niet meer dan 5 % van hun wijngaarden mee beplanten.

Het gaat om vier rode soorten: Arinamoa, Castets, Marselan, en  Touriga Nacional, en twee witte: Alvarinho en Liliorila.

 

 

 

 

0

Henri Wynants

Henri Wynants schakelde over van manager en consultant voor de catering industrie naar journalist. Als chef en sommelier kent Henri als geen ander de wereld van wijn.

Bordeaux, nieuwe stijl
18-04-2021 Jonge wijnbouwers in Bordeaux gooien het roer om. Monocépages, fruitige wijnen om jong te drinken, sexy etiketten. Een gesprek met Bordeauxbaas Bernard Farges.

Wijnoogst 2020: ondanks de pandemie
15-03-2021 Een beknopt overzicht van de -al dan niet - geslaagde wijnoogsten in Europa.

Hacer el vermut
16-02-2021 Er is een wereld van verschil tussen de grote (en goedkope) vermouths, meestal gemaakt van bulkwijn en kruidenextracten, en het originele ambachtelijke product. In Spanje is er nog een echte traditie rond deze versterkte en met kruiden gearomatiseerde wijn.

Natuurwijnen
01-02-2021 Natuurwijnen werden in maart 2020 erkend. Of toch niet helemaal? Sedert 2020 mogen 'Wijnen volgens de natuurlijke methode' een label dragen.

Canarische wijnen
13-01-2021 In de all-in hotels op de Canarische Eilanden krijg je ze zelden geserveerd wegens 'te duur'. Maar op de vulkanische eilanden vind je ook mooie, lokaal geproduceerde wijnen. Het is de moeite om ze te ontdekken.


Lees meer van Henri Wynants