Wijngaardoppervlakte stabiliseert

Het OIV (Office International du Vigne et du Vin) publiceerde de cijfers van 2020. Spanje heeft de grootste oppervlakte aan wijngaarden (13 % van de totale wijngaarden), gevolgd door Frankrijk en China (11 %). Italië is vierde met 10 % van het wijngaardareaal. Sinds 2017 stabiliseren de nieuwe aanplantingen. De totale voor wijnbouw gebruikte oppervlakte bedraagt 7,3 miljoen hectaren, goed voor 260 miljoen hectoliter wijn.

 

 

[Henri Wynants - 25 april 2021]

Hugo Bernar (Hageling Bio) overleden

Zaterdag 17 april overleed Hugo Bernar (Hageling Bio) aan een hartaanval. Hij had pas zijn 69ste verjaardag gevierd. Hugo was een belangrijk voorvechter van de biowijnbouw.

[Peter Doomen - 19 april 2021]

Chinezen in Bordeaux

Chinezen in Bordeaux

 

De Chinese filmvedette Zhao Wei heeft haar vierde wijnkasteel in Bordeaux gekocht: het Château La Croix de Roche in Galgon. Zij verwierf reeds Château Monlot (Saint-Emilion Grand Cru), Château Patarabet (Saint-Emilion) en Château Senailhac (Entre-Deux-Mers).

In 2016 kocht Jack Ma, de eigenaar van Alibaba, het Château de Sours, ook in Entre-Deux-Mers, dat beheerd wordt door de Belg Tom Vercammen en zijn vrouw Cheryl.

 

 

 

 

0

[Henri Wynants - 15 april 2021]

‘s Werelds grootste schuimwijnproducent

De grootste schuimwijnproducent ter wereld is voortaan de groep Henkell Freixenet in het Duitse Wiesbaden.  Deze dochteronderneming van de groep Oetker produceert de sektmerken Henkell, Fürst von Metternich, Stolichniy (Kiev), de Cava Freixenet en de Prosecco Mionetto, naast een reeks stille wijnen. In 2019 bedroeg de omzet € 1,3 miljard.  

 

 

0

[Henri Wynants - 14 april 2021]

Wine of the World

Het Australische Penfolds, wereldbekend door de emblematische Grange, is goed voor 13 000 hectaren wijngaarden. In Australië maar ook onder andere in Californië. Ze brengen nu de Quantum Bin 98 en Bin 149 uit, een ‘Wine of the World’ uit waarin crus uit beide landen geassembleerd worden. Prijs ongeveer 700 dollar…

 

[Henri Wynants - 11 maart 2021]

Steven Spurrier overleden

In zijn woning is Steven Spurrier overleden. Spurrier is vooral bekend omwille van het "Judgement of Paris" dat de wijnwereld op zijn kop zetten. Spurrier werd net geen 80.

[Peter Doomen - 9 maart 2021]

Ornellaia in Californië

Het iconisch Toskaans wijngoed Ornellaia gaat nu ook wijn maken in Californië. Het ging daarvoor een partnerschap aan met Della Valle Vineyards. Het project met de naam DVO werd reeds in 2017 in het geheim opgestart, maar met de verkoop wordt pas begonnen vanaf de oogst 2018, die in oktober 2021 op de markt zou komen.

De ‘DVO’, staat voor Della Valle Ornellaia, is een blend van voornamelijk Cabernet Sauvignon met een beetje Cabernet Franc. De druiven worden  in verschillende terroirs in Californië ingekocht.      

 

0

[Henri Wynants - 10 februari 2021]

Zes nieuwe druiven voor Bordeaux

Zes nieuwe druiven in Bordeaux

In Bordeaux zijn vrij weinig druivensoorten toegelaten. Meer en meer blijken die niet bestand tegen de uitdagingen van de klimaatverandering. Daarom besliste het Institut National de l’Origine et de la Qualité (INAO) dat  zes nieuwe druivensoorten worden toegelaten. Ze mogen voorlopig niet meer dan 10 % van de cuvée uitmaken, en wijnbouwers mogen er niet meer dan 5 % van hun wijngaarden mee beplanten.

Het gaat om vier rode soorten: Arinamoa, Castets, Marselan, en  Touriga Nacional, en twee witte: Alvarinho en Liliorila.

 

 

 

 

0

[Henri Wynants - 28 januari 2021]

José Lemahieu wordt ereburger Heuvelland

José Lemahieu, organisator van de wijnwedstrijd Beste Belgische Wijn en secretaris van de Vereniging Vlaamse Sommeliers, is benoemd tot ereburger van het Heuvelland. José dankt die benoeming wegens zijn niet-aflatende strijd om de wijnen van het Heuvelland op de kaart te zetten.

[Peter Doomen - 27 januari 2021]