YOLO
Roller coaster
Afgelopen week was een roller coaster van emoties. Terwijl ik afscheid moest nemen van een goede wijnvriend en levensgenieter die op veel te jonge leeftijd de strijd tegen kanker verloor, mocht ik voor een andere wijnvriend een onvergetelijke wijnavond organiseren om zijn vijftigste levensjaar de nodige luister bij te zetten. Tijdens de pandemie viel mij al vaker op dat mijn wijnklanten opnieuw meer gingen genieten van de kleine dingen in het leven. Velen schakelden naar een lagere versnelling en ontsnapten even aan de ratrace van ons dagelijks bestaan. Het besef groeide dat het leven vergankelijk is en dat het wel zeer snel kon gaan wanneer ons lichaam verkeerd reageerde op het beestje dat zowat de hele wereld in een wurgende machtsgreep hield. Genieten moest noodgedwongen thuis en in beperkt gezelschap gebeuren, maar dat belette ons niet een mooi flesje kwaliteitswijn open te trekken!
De Wijntafel: night of the icons
Genieten staat centraal en was de aanleiding voor mijn nieuwe concept: De Wijntafel. Omdat wijn een bindmiddel is dat mensen samenbrengt om in een ontspannende atmosfeer te genieten plaatste ik in mijn degustatieruimte een grote massieve houten tafel met twaalf stoelen. Het uitgangspunt was: wie wil er nu niet een avondje samen met de sommelier aan tafel? Klanten nodigen bevriende wijnliefhebbers uit en komen genieten van de wijn die aan tafel becommentarieerd wordt door de sommelier. Genieten en tegelijkertijd iets bijleren over wijn in een ongedwongen gemoedelijke atmosfeer. Een topconcept zo blijkt, en dat was een goede wijnvriend niet ontgaan die mij een bijkomende uitdaging gaf: 50 jaar vraagt om high end wijnen die bij mijn vrienden een onvergetelijke indrukt nalaten. En zo geschiedde…
Bubbels
Als aperitief koos ik voor twee topchampagnes met elk een heel eigen karakter. Als eerste kwam champagne Laherte “Les 7” in het glas, een zeldzame champagne die is samengesteld met de zeven toegelaten druivenrassen uit de Champagnestreek: chardonnay, pinot noir, pinot meunier, arbane, petit meslier, fromenteau en pinot blanc. Ondertussen tolereert het CIVC (comité interprofessionnel du vin de champagne) trouwens het eerste resistente druivenras Voltis dat sinds dit voorjaar mag worden aangeplant voor commercieel gebruik. De zeven druiven van “Les 7” worden biodynamisch verbouwd op een wijngaard van slechts 0.3 hectaren. De wijnbouwer gebruikt 12 (!) oogstjaren samengesteld op basis van de soleratechniek van 2005 tot 2017. Persistent parelsnoer van fijne belletjes. Lindebloesem en mango in de neus. Met vier gram dosage per liter extra brut en strakke aanzet. Fris, levendig, mineraal, heel oppeppend en lange finale. Een ideale maagopener!
Daarna kwam de zeer exclusieve Cristal Roederer 2014 in het glas. Het champagnehuis Louis Roederer bestaat al sinds 1776 en is daarmee één van de oudste huizen. In 1876 werd het champagnehuis gecontacteerd door tsaar Alexander II met de vraag om voor hem een speciale champagnelijn te maken. De tsaar was een groot liefhebber van champagne maar hij vond dat de bestaande champagnes niet exclusief genoeg voor hem waren. Roederer kreeg de opdracht van niet alleen een speciale champagne te maken maar er moest ook gezorgd worden voor een speciale, exclusieve fles.
Voor de fles koos men niet voor het typische groene glas maar wel voor kleurloos kristal. De naam Cristal verwijst dan ook naar deze fles. Vandaag de dag worden de flessen al lang niet meer uit kristal gemaakt maar ze hebben wel nog altijd kleurloos glas. Om de fles te beschermen tegen UV-licht wordt ze verpakt in een transparante goudgeelfolie.
Deze unieke champagne op basis van 40% chardonnay en 60% pinot noir wordt enkel in zeer grote jaren gemaakt. De wijn verblijft minstens zes jaar sur lattes en rust nog acht maanden op fles na dégorgement.
Iets diepere kleurintensiteit, aanhoudende pareling. Duidelijk sporen van de autolyse in de neus: brioche en hazelnoot. Krachtig, gelaagd maar ook zeer precies. Niet onmiddellijk een aperitiefchampagne maar eerder om van te genieten als afsluitend topglas na een copieuze maaltijd.
Witte wijnen
Clos d’Opleeuw 2019
Onze Belgische trots van Peter Colemont, wijnmaker van de ommuurde wijngaard van één hectare op een zuidelijke helling met een specifiek microklimaat en met als officiële herkomstbenaming Haspengauw. 100% chardonnay die na vinificatie één jaar verblijft op houten vaten van zowel Franse als Belgische eik. Romige, volle chardonnay met gele pruimpjes, rijpe appel, en vanille in de neus. Romige aanzet met een rijpe textuur, botertoets en voldoende frisse zuren. Rijpe gele pruimen, geel pitfruit en banketbakkersroom typeren de mond. Waanzinnig lange en complexe afdronk met spanning. Deze wijn staat al jaren gekend als de top in België. Op de kaart in alle toprestaurants in België en zelfs in het buitenland. De Clos d’Opleeuw werd ooit blind geproefd door Master of Wine Jancis Robinson in het Hof van Cleve. Zij dacht een grote Puligny-Montrachet in het glas te hebben. Groot was dan ook de verbazing toen de kous van de fles ging…
Condrieu Niero Remi chéry 2020
Domaine Niero werd begin jaren 70 opgericht door Jean Pinchon, ambassadeur van de Condrieu-appellation. Zijn schoonzoon Robert Niero nam het landgoed over in 1985. In 2004 nam de derde generatie het over met Rémi Niero, die het domein verder ontwikkelde tot negen hectaren wijngaard. In Condrieu liggen vier hectaren met zes verschillende percelen waar de viognier telkens een andere wijn oplevert. Diepe goudgele kleur met hoge viscositeit en traag aflopende tranen. Zuivere open neus met in stilstaande fase rijpe abrikoos en mango, na walsen honingtoetsen en boenwas. Volle krachtige aanzet met rijp geel steenfruit, waanzinnig lange finale met ondersteunende zuren die zorgen voor evenwicht.
Meursault La Genelotte Monopole 1er Cru 2017 Comtesse de Cherisey
Hélène Martelet-de Chérisey en haar man, Laurent Martelet, cultiveren wijngaarden in Blagny, hoog op de heuvel die grenst aan Meursault en Puligny. La Genelotte is een perceel van 0,84 hectaren boven het dorp. De wijnstokken zijn geplant tussen 1946 en 1955 dus echte “vieilles vignes”. De 2017 kreeg 94/100 punten bij Robert Parker. Goudgeel, diepe kleurintensiteit, traag aflopende tranen. Onmiddellijk open neus met limoen, reinette appel, abrikozenmoes. Ook florale toets van rozen en thee. Na walsen mooie vanilletoets, kalkachtige accenten en een vleugje witte peper. Slanke finesserijke aanzet, rechtlijnig, zachte romige textuur onmiddellijk gecounterd door ragfijne zuren in golven van citrusvruchten en mandarijnmarmelade. Grote complexe wijn met een eindeloze finale.
Rode wijnen
Tignanello 2019
Sinds de eerste oogst in 1970 is deze helaas schaarse icoonwijn van Antinori de pionier van de “super toscans” Het was de eerste sangiovese die werd geblend met niet-Italiaanse druiven cabernet sauvignon en cabernet franc, en opgevoed op eikenhouten vaten. Diep robijnrode kleur met transparante tranen. Onmiddellijk open neus met tonen van rood fruit, aardbeien en granaatappel, elegante sensaties van vanille, gedroogde bloemen, chocolade, nootmuskaat en aangename kruidige toetsen. Het bouquet wordt aangevuld met tonen van koffie, karamel en aromatische mediterrane kruiden. Volle krachtige aanzet, breed mondvullend met rijpe kers in het middenstuk. Sappig en levendig, complexiteit met nog presente tanninestructuur door de jonge jaargang. De lange afdronk wordt gekenmerkt door tonen van gebrande koffie en bittere chocolade.
La Fleur-Pétrus 2003
Deze kasteelklassieker behoort tot de toppers van de appellatie Pomerol met een terroir tussen beroemde buren Château Lafleur ten oosten en Château Petrus ten zuiden. De oppervlakte is 18,7 hectaren en aangeplant volgens de ideale combinatie druivenras/samenstelling terroir. La Fleur-Pétrus is in handen van de familie Jean-Pierre Moueix sinds 1953 en werd vergroot in 1994 door de aankoop van een heuvelrug die voorheen deel uitmaakte van Château Le Gay. Bedruiving: 91% merlot 6% cabernet franc 3% petit verdot. Deze oudste wijn in de reeks vertoont een granaatrode kleur met flink wat veroudering in de brede oranje rand. Primaire aroma’s hebben plaats gemaakt voor herfstonen, droge bladeren en bosgrond. De aanzet is nog behoorlijk krachtig en de zuurstructuur fenomenaal! De wijn komt veel jonger over in de mond dan verwacht op basis van de neus. De gespierdheid uit zijn jeugd is wat verdwenen, maar de wijn staat er nog altijd. Nog intens en volumineus met volledig versmolten tannine en fijne zuurtjes in de lange finale
Gaja Sperss 2008
Angelo Gaja bleef altijd hopen op een kans om een topwijngaard in Barolo te verwerven en zijn wens kwam uiteindelijk in 1988. De naam van het beste deel van de wijngaard gaf hij de naam “Sperss”, in het plaatselijke dialect het begrip voor nostalgie. Vanaf de oogst 1996 laat Angelo deze wijn onder de DOC Langhe op de markt komen. Een bijzondere keuze want declassering naar een herkomstbenaming met minder strenge eisen voor je beste wijnen is niet evident. Maar het is wel de consequentie wanneer je afwijkt van de toegestane regels voor de DOCG Barolo. Sperss is een blendwijn op basis van 94% nebbiolo en 6% barbera. De toevoeging strookt niet met de lastenboeken voor de productie van Barolo waardoor de wijn gedeclasseerd dient te worden, in dit geval tot Langhe DOC. Lichte kleurintensiteit, transparant met lage viscositeit. Open neus met gedroogde vijgen en kruiden, na walsen teer, drop en truffel. Indrukwekkende aanzet, nog opvallend complex en rijk, meer finesse dan kracht. Ideale wijn voor het wildseizoen dat voor de deur staat. Zeker uitproberen met vederwild en bereidingen met boschampignons of witte truffel.
Vina El Pison 2009
Juan Carlos López de Lacalle wordt beschouwd als de beste en meest markante wijnmaker uit Rioja. In Bordeaux zou Artadi’s beroemde El Pisón de classificatie premier grand cru classé krijgen! Deze single vineyard brengt één van de mooiste rode wijnen van Spanje voort. Ook de andere wijnen van Artadi zijn voortreffelijk, van de elegante Rioja tempranillo, intense Viñas de Gain tot de indrukwekkende nieuwe cru’s als El Carretil, La Poza de Ballesteros en Valdeginés.
Dit is dus wat er in Rioja mogelijk is! De wijnwetgeving in Rioja is zeer verouderd en Artadi roeit bewust tegen de stroom in om aan te tonen dat Rioja ook een moderne stijl kan opleveren. Artadi’s op terroir geproduceerde wijnen met vermelding van exacte herkomst zijn niet te vangen in de hopeloos achterhaalde regels van de Consejo Regulador. Dit heeft Juan Carlos doen besluiten om de DOC te verlaten en zijn eigen ingeslagen weg verder te vervolgen.
Intense, heldere kersenrode kleur met paarse reflectie. Onmiddellijk zuivere fruitige aroma’s van rode en zwarte vruchten, aangevuld met specerijen. Na walsen chocolade, toffee en blonde tabak. Ondanks de jaren op de teller nog opvallend veel rijp fruit, complexe vlezige wijn met een goed evenwicht tussen de rijpe zijdezachte zoete fruittonen, edele tannine en de ruggengraat van een flinke portie krachtige zuren. Wijn met een grote persoonlijkheid en klasse!
Solaia 2004 IGT Toscane Antinori
Het landgoed Tenuta Tignanello ligt in het hart van Chianti Classico, in de zacht glooiende heuvels tussen de rivierdalen van Greve en Pesa. Het strekt zich uit over een oppervlakte van 319 hectaren waarvan ongeveer 130 zijn beplant met wijnstokken. Twee van de gewaardeerde wijngaarden van het landgoed liggen op dezelfde heuvel, Tignanello en Solaia, op bodems die afkomstig zijn van mariene mergelsteen uit het Plioceen, rijk aan kalksteen en leisteen. De wijnstokken genieten overdag van hete temperaturen en koelere avonden gedurende het groeiseizoen. De twee kenmerkende wijnen van het landgoed, Solaia en Tignanello, worden geproduceerd uit deze wijngaarden en worden door de internationale pers omschreven als “de meest invloedrijke wijnen in de geschiedenis van de Italiaanse wijnbouw”.
De druiven voor Solaia zijn afkomstig van de Solaia wijngaard van ongeveer tien hectaren op het zuidwesten. Sole betekent ‘zon’ op zijn Italiaans. De naam van de wijn is dus de naam van deze zonnige wijngaard. Het terroir bevat rotsachtige kalkhoudende grond. Solaia rijpt 18 maanden in Franse en Hongaarse eikenhouten vaten. Tot de druivenrassen die men teelt behoren de inheemse sangiovese en de niet-traditionele variëteiten van cabernet sauvignon en cabernet franc.
Bedruiving: 75% cabernet sauvignon, 20% sangiovese and 5% cabernet franc. Intense kersenkleur met wat evolutie in de oranje rand, medium viscositeit. Open en intense neus met voornamelijk klein zwart fruit, bramen, cassis en viervruchtenconfituur. Na decanteren licht rokerig, wat teer en chocolade. Opvallende frisheid in de mond. Veel jonger smaakimpressie dan verwacht, enorm gelaagd met nog flink wat fruitmaterie en zachte elegante tanninestructuur. Grote lengte, zeldzame perfectie van evenwicht tussen kracht en elegantie. Verbluffend!
Unico 2008 Vega Sicilia – Ribera del Duero
Het vlaggenschip van Vega Sicilia op basis van 95% tempranillo met 5% cabernet sauvignon. 77(!) maanden gerijpt op hout en nog eens drie jaar op fles. De wijn is dus tien jaar oud voor hij op de markt komt!
Vega Sicilia is een van de beroemdste wijnproducenten van heel Spanje. Deze producent uit Ribera del Duero wordt gezien als ‘de Château Latour van Spanje’. Het domein is in handen van de familie Álvarez, lid van de Primum Familiae Vini. Een vereniging van de beste ‘family-owned wineries’ in de wereld. Andere beroemde leden van PFV zijn Torres, Drouhin, Antinori, Mouton Rothschild en Symington. Vega Sicilia werd opgericht in 1864 en destijds werden de wijngaarden beplant met een groot gedeelte Bordeauxdruiven, met name cabernet sauvignon en merlot. De andere belangrijke druif van het domein is uiteraard tempranillo. De naam Vega Sicilia heeft overigens niets te maken met het eiland Sicilië, maar met Santa Cecilia: de beschermheilige van de muzikanten.
Diepe kleurintensiteit, donker kersenrood met gekleurde tranen, geen spoor van evolutie in de rand! Open neus met rijpe rode kersen en vooral zwart fruit, bramen, pruimen, toetsen van gekonfijt fruit. Na walsen zoethout, kokosnoot, munt en mokka. Zeer sappige aanzet. Onmiddellijk merkbare structuur en diepgang. Enorme complexiteit met middenstuk van zwart fruit met chocolade, Mon Chérie pralines, beetje minty. Opvallend jeugdig fris zuurtje van de tempranillo. Geen haast om deze krachtpatser te drinken. Kan zeker nog vijftien jaar flesrijping aan!
Ook zin om zelf eens een “night of the icons” te organiseren of mee te maken? Stuur een mail naar wouter@chateaubrillant.be |